Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız. Ana vanayı kapatınız.
Dedantör derhal tüpten ayrılmalı ve tüp açık havaya çıkartılmalıdır. Zemin, çukur ve kuytu yerler süpürge ile süpürülmeli, havadan ağır olduğu için yere çöken LPG'nin açık havaya atılması sağlanmalıdır. Yetkili Aygaz bayiniz çağırılmalı ya da 444 4 999 Aygaz İletişim Hattı aranmalıdır.
Kokusuz olan doğalgaz herhangi bir kaçak durumunda anlaşılabilmesi için özel bir koku geliştirilerek dağıtıma sunulur. Çürük sarımsak yada yumurta kokusu alıyorsanız doğalgaz kaçağı var demektir. Kaçağı saptamanın başka bir yolu ise gaz dedektörü taktırmaktır.
Mühür kapak her türlü kontrolü yapılmış güvenle kullanabileceğiniz tüp demektir. Tüp müdahale yapılmadığı sürece kesinlikle kaçak yapmaz. Ancak yanlış kullanım sonucu kaçak yapabilir. Regülatörün açık konumda iken çıkarılması veya takılması çok kısa süreli ortama gaz yayılmasına sebep olur.
Yüksek konsantrasyonda LPG buharını kısa süreli dahi olsa solumak baygınlığa ve/veya ölüme sebep olabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Başkent Doğalgaz A.Ş Genel Müdürü Veysel Karani Demir, 7 üniversiteli gencin ölümüne kombi ile baca arasında 'feliks' denilen borudaki yırtıktan sızan karbonmonoksit gazının neden olduğunu belirterek, "Karbonmonoksit renksiz ve kokusuz bir gazdır, 40 saniyede beyin ölümünü gerçekleştirir" dedi.
Kişi her solunum yaptığında tüm vücuda karbonmonoksit yayılır. Bu da vücudun yeterli seviyede oksijen alımını engeller ve vücut bir süre sonra oksijensiz kalır. Vücudu oksijen yerine karbonmonoksit gazıyla dolan bir kişi 5 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde hayatını kaybedebilir.
LPG havadan ağır olduğu için kaçak durumunda su gibi akar ve en derin yerde birikir. Düşük sıcaklıkta buharlaşması nedeni ile sıvı gazın insan vücudu ile teması sonucunda ciddi deri yanıkları oluşturur. Isı arttıkça basıncı artar ve kritik bir sıcaklık ve basınçta, içinde bulunduğu tankın patlamasına neden olabilir.
Tüp hacmi sabit olduğundan termodinamik kanunlarına göre sıcaklığın yükselmesi sonucu kabın iç basıncı artar. Bu arada yüksek sıcaklığa çıkıldıkça metalik malzemelerin dayanım değerleri hızla düşer. Yükselen basıncın kap çeperinde oluşturduğu gerilme artarken diğer yandan dayanım düştüğü için patlama kaçınılmaz olur.
Doğrulanmış Cevap. Merhaba! Mutfakta kullanılan tüp gazının kokulu olmasının nedeni içine yoğun koku yapan moleküller eklenmiş olmasıdır. Bunun sebebi de herhangi bir kaçağın tespit edilmesini kolaylaştırmaktır.
Bulaşık deterjanını bir su ile karıştırın ve köpürtün. Şüphelendiğiniz bağlantı noktalarına uygulayın ve gaz kaçtığını gösteren kabarcıklar olup olmadığına kontrol edin. Gaz kaçağı bulmanın en kesin yolu doğal gaz kaçak dedektörü kullanmaktır.
Çakmak, kibrit ve ateş yakmayın. - Komşunuzdan veya en yakın bir yerden doğalgaz acil hattını (187 No'lu telefon) arayın. Ulaşamama durumunda itfaiyeyi (110 No'lu telefon) arayın. - Kapı zilini kullanmayın ve kullandırmayın.
Doğalgaz sızıntısı engellemek ve sızın olan bölgeyi onarmak için uygulanan yönteme göre gaz kaçağı tamir fiyatları değişkenlik gösterir. Günümüzde en basit gaz kaçağı tamiri 300 – 400TL'den başlamaktadır.
Lpg dolum ağzı ve rekorlarında gaz kaçağı sızdırma tespit edilirse geçici olarak dolum ağzı ve dolum borusu ani olarak boşaltılır ve şamandıra içindeki 2.emniyet bilyası kilitlenir ve gaz sızdırması engellenir, daha sonrada en yakın yetkili lpg tamircisine gidilmelidir, gerçek tamir yapılana kadar gaz kaçagı ...
"Gaz ilk kesildiğine açık kalmış ocaklarda gaz verildiğinde gaz sıkışması olabilir." diyen Yalçın, evdeki gaz sızıntılarının patlamaya neden olabileceğini aktardı.
Tüpler direkt güneş ışığı altında depolanmamalıdır. Güneşte bırakılan tüplerin iç sıcaklığı istenmeyen değerlere yükselebilir ve ayrıca tüpün üzerindeki etiketlerin ve işaretlerin solmasına neden olabilir.
Yanan tüpü balkona çıkarmaya çalışınız. Eğer çok tehlikeli bir hal almışsa ve söndürme imkanınız yoksa dışarıda yanmasını sağlayınız. Piknik tüpleri yanarsa ıslak bez ile veya havlu ile anında örterek havasız bırakınız. Tüp veya ocak alev aldığında heyecanlanmayınız.
-LPG havaya göre daha ağırdır. Kaçak olduğunda zemin ve çukur yerlerde birikir. Hava ile karışan gaz en küçük bir kıvılcımda patlamaya ve yangına neden olur.
Oksijen tüplerinde saf oksijenin yani oksijen konsantrasyonunun %100'e yakın olduğu durumlarda artık ısıya gereksinim kalmaz ve kendiliğinden yanma meydana gelir. Yağ saf oksijen ile buluştuğunda ani parmalar meydana gelir ve yanma olur.
Özellikler. LPG tüpte hem sıvı hem gaz halinde bulunur. Tüpün bağlı olduğu cihaz kullanılmaya başlandığında, üstteki gaz halindeki LPG eksilir. Alttaki sıvı LPG dışarıdan aldığı ısı enerjisi sayesinde buharlaşarak eksilen gaz miktarını yeniden üretir.
Elektrik düğmelerine dokunmayın (açmayın, açıksa kapamayın). 6. Kıvılcım çıkarabileceği için ortamda telefon kullanmayın, çalarsa açmayın. 7. Sigara, kibrit-çakmak gibi açık alev kaynaklarını kullanmayın. 8. Gaz içermeyen güvenli bir yerden Doğal Gaz Acil 187'yi arayınız.
Katkılı Otogaz içindeki yağ ve koku maddesi özellikle regülatör contasından sızarak regülatörün etrafını yağ tabakası gibi sarar buda araçta gaz kaçağı varmış gibi koku yaymasına sebep olur. Oysaki araçta gaz kaçağı olmayıp regülatörü ve bağlantı noktalarını saran katkı maddelerinin kokusudur.
Tüpler son derece güvenli olarak üretilmişlerdir ama tüpün sadece kendisinin güvenli olması yetmiyor, dolum şekli ve doldurulan gazın özellikleri ve dolum miktarı da önemli, tehlike burada baş gösteriyor, araç için geliştirilmiş karışım ev tüpünde tehlikeli olabiliyor." diyerek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
Ancak bazı zamanlarda, doğalgaz içerisine koyulacak olan koku değiştirici gazların eklenmesi unutulabilir. Bu durumlar; sızıntı olduğu zaman anlaşılmaması, solunumun devam ettirilmesi ve ölümle sonuçlanan önemli bir problemdir.
Ölümcül zehirlenme türlerinden birisi olan “doğal gaz zehirlenmesi“ önlem alınıp müdahale edilmediğinde sonuçları ölümcül olabilmektedir. Doğal gaz zehirlenmeleri diğer zehirlenmelere göre çok daha farklıdır. İnsanlar zehirlendiklerini fark etmemektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri