Altın kararma sebepleri; sabun ve yağ kalıntılarının birikmesi gibi faktörlere dayanır. Kuyumcular, altının ilk günkü gibi parlamasını sağlamak için profesyonel bir ortamda çeşitli altın parlatma teknikleri kullanırlar.
Karbonat içine damlatacağınız birkaç damla su ile karbonatı macun kıvamına getirip yüzük ya da kolyelerinizin üzerine sürün. 10-15 dakika bekleme süresinden sonra ılık su ile kurulama yapın. Altın takılarınızın bu sayede eski parlaklığına kavuştuğunu göreceksiniz.
Gerçek altını mıknatıs çekmeyecektir. Ancak bu, her zaman kesin sonuç vermez. Altın kesinlikle kararma ve paslanma yapmaz. Kullandığınız takılar kararmışsa altın değildir.
Amonyak hemen herkes tarafından bilinmekte olan bir üründür. Kararmış olan altınların parlaması için kullanılan ürünlerden bir tanesidir. Su ve amonyak karışımında bekletilmekte olan altınlar birkaç dakika sonra çıkarılarak durulanmaktadır. Ardından oldukça parlak bir altın görünümü elde edilmektedir.
Suyun yanı sıra takılar duş esnasında şampuan, duş jeli gibi kimyasallara da maruz kalırlar. Tüm bunlar değerli takıların çok hızlı eskimelerine ve kararmalarına sebep olur. Bununla beraber vücut losyonları, el kremleri, makyaj malzemeleri gibi kozmetik ürünler de takılara zarar vererek kararmalarına sebep olur.
İlgili 27 soru bulundu
Kararmış altın kolye, yüzük ya da bilezik gibi takıları endüstriyel temizleme ürünleri ya da evinizde bulunan tuz, karbonat ya da diğer baharatlar sayesinde temizlemek mümkündür. Sıcak su ve bulaşık deterjanı karışımı içerisinde kararan altın takılarınızı bir süre bekleterek kirlerin yumuşaması sağlanır.
Karbonat ve Sirkeli Su ile Altın Parlatma
Bir kabın içerisinde 2 yemek kaşığı sirke, bir miktar su ve 2 yemek kaşığı karbonat karıştırılır. Diş fırçası bu karışıma batırılır ve altın takılar hafifçe ovulur. Takılar, ılık su ile durulanır ve bir bezle kurulanır.
çelik bilyeler, amonyaklı deterjan veya temizlik şampuanı doldurulur. Temizlenecek parça veya parçalar, kabin içine bırakılarak motor çalıştırılır. Bilyeler dönme hareketiyle devamlı hareket ederek su ile beraber parçaların en ayrıntılı noktalarına temas eder ve yüzeyleri temizleyerek parlatır.
Hayır kararmaz. Kullanıma bağlı olarak; kozmetikler, kimyasal ( çamaşır suyu vb.) ürünler altınlarda matlaşmaya neden olur. Cila ve yıkama işlemleriyle eski parlaklığına geri döner.
Kararan altın takıların temizliği için bir kabın içine yeterince su konur. 2 yemek kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı sirke eklenerek güzelce karıştırılır. Bu suya batırılan diş fırçası ile takılar hafif hafif fırçalanır. Ardından ılık suyla durulanan takılar bir bezle güzelce kurulanır.
Özellikle eski veya atıl durumdaki bilgisayar parçaları, cep telefonları ve diğer elektronik cihazlar içerdikleri altın içeriği nedeniyle altını bozan maddeler arasında yer alır. Diş Protezleri ve Takılar: Eski diş protezleri veya artık kullanılmayan altın takılar da altını bozan maddeler arasında sayılabilir.
Altınlar aslında ilk olarak sarı ve beyaz altın olarak ikiye ayrılıyor. Temel fark alaşım farklılığı! Altının renginin sarı ve beyaz olarak değişmesindeki temel sebep alaşım farklılığı. Ham altının rengi sarıdır.
Üretim süreçleri doğru yapılmamış, içine altın haricinde katılan katkıların doğru kullanılmadığı durumlarda 22 ayar altın takılar bile kararma yapmaktadır.
Bir kaba limon suyu dökün ve takınızı bu sıvıya batırarak bir süre bekletin. Ardından takınızı çıkararak durulayın ve kurulayın. Profesyonel mücevher temizleme solüsyonları, kararan takıların renklerini açmak için kullanılabilir.
Dayanıklılığı ve kolay işlenebilmesi sayesinde takılarda sıklıkla tercih edilir. Ayrıca altın, havadan ve sudan etkilenmediği için kararmaz ve paslanmaz. Bu yüzden de 14 ayar altın takılar, doğru şekilde korunduklarında ve gerekli bakımlar yapıldığında ilk günkü görünümünü korurlar.
Tuz ve karbonat ve sıcak su altın temizliğinde oldukça verimli sonuçlar veren bir karışım elde etmenizi sağlar. Yeterince derin bir kâsede kaynar suya tuz ve karbonat ilave ederek yeterince karıştığından emin olun. Akabinde parlatmak istediğiniz altınlarınızı bu karışım içerisinde 10 dakika banyo yaptırın.
Altın Renkleri Hangileri? Altın mücevher üretilirken altına farklı alaşımlar eklenir. Kullanılan elementlerin yoğunluğu arttıkça altının rengi o kadar değişir.
Mesela altının en büyük düşmanlarından biri bulaşık ve çamaşır deterjanlarıdır. Maalesef kadınlar, çamaşır ve bulaşık yıkarken altın takmaya devam ediyorlar. Bilinmelidir ki çamaşır suyu, bulaşık deterjanları gibi kimyasal maddeler içeren bu sıvılar, altının rengini solduruyor, parlaklığını alabiliyor.
Dünya Altın Konseyi'nin son raporuna göre, yer altı rezervlerinde 53 bin ton altın kaldığı tahmin ediliyor. Yılda ortalama 3 bin ton civarındaki üretimin sürmesi halinde bilinen rezervler 18 yıl içinde tükenecek. Yani; 2040'ta yer altındaki altın madeninin tamamının bitmesi öngörülüyor.
Kararmış altınların parlatması için kullanılan ürünlerden biri de amonyaktır. Amonyak satın alınarak, kararmış altınların parlatılması mümkün bir durumdur. Su ve amonyak karışımı içerisine altınlar bir kaç dakika bekletilir. Bekletilen altınlar daha sonra çıkarılarak durulanır.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz.
Takılarınız altın, gümüş, platin, paladyum, paslanmaz çelik veya titanyum ise duş almanız bir problem yaratmaz.
Bunun için tek yapmanız gereken rengi açılan ya da kararan altın takılarınızı bir kabın içe alıp içerisine sıcak su ve biraz sıvı bulaşık deterjanı eklemek oluyor. Birkaç dakika bu karışımda bekleyen takılarınızı bir diş fırçası yardımıyla biraz ovalayarak eski rengine döndürmeniz mümkün oluyor.
Altın takı modelleri veya külçeler üzerinde bir damga bulunur. Bu damgada, altının saflık derecesi belirtilir. Örneğin, 24 ayar altın, 999 veya 999.9 damgası ile işaretlenir. Bu damga ise altının gerçek olduğunu gösterir.
24 ayar saf altın olarak kabul edilirken, 14 ayar altın, toplam ağırlığının 24'te 14'ünü saf altından oluşurken geri kalan kısmının farklı metallerle alaşımlı olduğu anlamına gelir. Bu alaşım genellikle gümüş, bakır veya çinko gibi metallerle karıştırılarak elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri