Altın oranın ilk bilinen bahsi, Öklid'in matematik ve geometriyle ilgili Klasik Yunan çalışması olan MÖ 300 civarında yazılmış Elementler isimli eserinde geçer. Öklid ve Pisagor gibi diğer erken matematikçiler oranı fark etseler de altın oran olarak adlandırmamışlardı.
Altın oranın formülü Orta Çağ'ın en ünlü matematikçisi İtalyan kökenli Leonardo Fibonacci tarafından ortaya konuldu. Evrendeki göz alıcı düzenle örtüşen sayıları keşfetmesi nedeniyle kendi adının ilk iki harfi olan Fi sayısını ile açıklamıştır altın oranı.
SANATTA ALTIN ORAN
Altın oranın kayıtlardaki ilk tanımı M.Ö. 325-265 yılları arasında yaşayan Euclid tarafından “korkunç ve kötü oran” ifadesidir. Luca Pacioli'nin 1509′da yayınlanan De divina proportione (İlahi Oran) isimli kitabında da ilk defa bu oranın “ilahi”liğinden bahsedilmiştir.
Bu oran, ünlü Yunan heykeltıraş Phidias tarafından da kullanılmıştır. Leonardo Fibonacci adındaki İtalyan matematikçi, adıyla anılan sayı dizisinin olağanüstü özelliklerini keşfetmiştir.
Altın oran, bir bütünün parçaları arasındaki ilginç bir oran bağıntısıdır. Matematikçiler bunu şöyle söyler: İki sayının toplamını büyük sayıya böldüğünüzde çıkan oran ile büyük sayının küçük sayıya oranı birbirine eşitse, buna altın oran denir.
İlgili 24 soru bulundu
İlk defa Eski Mısır ve Yunanlılar tarafından keşfedilmiştir. Altın oran, tıpkı pi sayısı niteliklerine sahip bir sayıdır. İkisi de irrasyonel sayıdır. Mısır ve Yunan döneminden itibaren bu sayı keşfedilerek sanat ve mimaride tüm eserlerde kullanılmıştır.
Fibonacci adlı bilim insanının keşfettiği ve 'altın oran' adını verdiği bu oranlama; bir sayının onu takip eden sayıyla toplamının bir sonraki sayıyı oluşturması ve düzenli bir dizilim ile bu sayıların sonsuzluğa uzanırken birbirlerine oranlarının ortalamasının (1.618) alınması esasına dayanır.
Fibonacci dizisi bir sayı dizisidir ve {1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, …} şeklinde devam eden sonsuz sayılardan oluşur. Dizi, İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci'nin 1202 yılında yazdığı Liber Abaci (Hesap Kitabı) adlı kitabındaki bir problemin cevabıdır.
Örneğin Mona Lisa tablosunun boyunun enine oranı altın oranı verir. Mona Lisa'nın başının etrafına bir dikdörtgen çizdiğinizde ortaya çıkan dört kenar bir altın dikdörtgendir. Bu dikdörtgeni, göz hizasında çizeceğiniz bir çizgiyle ikiye ayırdığımızda yine bir altın oran elde edersiniz.
Fibonacci Dizisi, her sayının kendisinden bir önceki sayı ile toplanması ile elde edilen sayılar serisidir. Fibonacci Disizinde yer alan rakamların özelliği, Fibonacci Dizisinde yer alan sayıların kendilerinden bir öncekiyle oranlandığında oluşan serinin altın orana yaklaşarak ilerlemesidir.
Altın oran bunlardan biridir. Altın oran, insanların farklı yapılarda olmasından dolayı herkeste farklı çıkan bir orandır. “Altın oran nedir?” dendiğinde bunun sanat ve matematikte kullanılan bir oran olduğu bilinir.
Altın oran, Fi (phi) sayısı olarak bilinir. Neticede matematiksel bir kavramdır ve değeri de 1,618 dir. Fibonacci sayıları ve altın oran matematiğin en ilgi çekici konuları arasındadır. Leonardo Fibonacci 13. yüzyılda yaşamış bir İtalyan matematikçisiydi.
Altın Oran her yerde olduğu gibi insan vücudunda da bulunmaktadır. Anatomik olarak insan vücudu incelendiğinde vücut ekstremitelerindeki her bir parçanın birbirlerine oranlanması sonucunda yine ''Altın Oran'' elde edilmektedir.
Çam kozalağındaki taneler kozalağın altındaki sabit bir noktadan kozalağın tepesindeki başka bir sabit noktaya doğru spiraller (eğriler) oluşturarak çıkarlar. İşte bu taneler soldan sağa ve sağdan sola sayıldığında çıkan sayılar, Fibonacci Dizisi'nin ardışık terimleridir.
Eğer bir ölçüde büyük alan veya parça ile küçük alan veya parçanın birbirleriyle oranı 1.618 ölçüsüyle örtüşüyorsa o altın oran özelliği taşımaktadır. Altın Oran, pi (π) gibi irrasyonel bir sayıdır ve ondalık sistemde yazılışı; 1,618033988749894...'tür. Altın oranın gösterilmesi için kullanılan sembol, Fi yani Φ'dir.
Ünlü İtalyan ressam Leonardo Da Vinci'nin 16. yüzyılda yaptığı dünyaca ünlü eseri Mona Lisa tablosunda, arka planda yer alan köprünün Arezzo vilayeti sınırları içinde yer alan Laternia'daki Romito Köprüsü olduğu iddia edildi.
Mona Lisa tablosunun çekici olmasının en önemli nedenleri arasında Mona Lisa Smile ifadesi gelmektedir. Leonardo Da Vinci, benzersiz bir gülümse oluşturabilmek için farklı teknikler kullanmıştır. Böylece ortaya gizemli gülümsemesi ile Mona Lisa resmi çıkmıştır ve yüzyıllar geçtikçe popüler bir hale gelmiştir.
Resim hâlen Paris'teki Louvre Müzesi'nde Francesco del Giocondo'nun karısı, Lisa Gherardini Portresi başlığı altında sergilenmektedir.
Leonardo Fibonacci, her sayının, kendinden önce gelen sayı ile toplanarak bir sonrakinin elde edildiği sayı dizisini keşfetmiştir.
0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987.. dizisi Fibonacci sayı dizisi olarak geçer.
Bildiğiniz gibi Fibonacci sayı dizisi, 0 ve 1'den başlar. Bu iki sayıdan sonraki her sayı, kendinden önceki iki sayının toplamıdır. Yani 0 ve 1 toplanır, çıkan sonuç dizideki yeni sayıyı oluşturur. Daha sonra bulunan yeni sayı, bir önceki sayı ile tekrar toplanır, yine çıkan sonuç diziye ilave edilir.
Fibonacci sayı dizisindeki ilk sayıdan sonraki her sayıyı, kendinden sonraki sayıya böldüğümüzde sonuç sürekli olarak 0,618 sayısına, kendinden önce gelen sayıya bölersek sonuç 1,618 sayısına yaklaşacaktır. Bu şekilde Fibonacci sayıları arasında elde edilen 1,618 ve veya 0,618 oranına “Altın Oran” denilmektedir.
Eski Yunanlılar, 1.618 rakamına Phi ya da Altın Oran ismini vermişler. İnsan vücudunda altın orana verilebilecek ilk örnek; göbek ile ayak arasındaki mesafe 1 birim olarak kabul edildiğinde, insan boyunun 1,618'e denk gelmesidir.
Günümüzde yüz güzelliğine uygulanan altın oran estetik tedaviler için bir rehber görevi görmektedir. İlk olarak yüzün uzunluğu ile genişliği arasında 1.618'lik oran olmalıdır. İkinci olarak burun uzunluğu ve dudaklar ile kaşlar arasındaki mesafe bu orana uymalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri