vatandaşı olma şartı yoktur. Yasal olarak Türkiye' de ikamet etme şartı vardır. Ölüm sigortasından gelir/aylık alanlar isteğe bağlı sigortalı olabilir. Yine kendi sigortalılığı nedeniyle gelir (aylık değil) bağlanmış olanlar isteğe bağlı sigortalı olabilirler.
Kimler İsteğe Bağlı Sigortaya Başvurabilir? İsteğe bağlı sigorta başvuru şartları arasında 18 yaşını doldurmak, Türkiye'de yaşamak vardır. Zorunlu sigorta kapsamına girmemek, isteğe bağlı sigorta şartları arasındadır. Ay içerisinde çalışma süresi 30 günü geçmeyenler, isteğe bağlı sigorta başlangıcı yapabilir.
Kimler İsteğe Bağlı Sigorta Yaptırabilir? Yasal şartları taşıyan herkes, isteğe bağlı sigorta yaptırabilir. Örneğin ev hanımları, prim ödeyerek çalışmadan emekli olabilir. Bu sigorta türü, 18 yaşını tamamlamasına rağmen eğitimi devam edenler için de son derece uygundur.
Zorunlu sigortalılık niteliğini yitirmiş bireylere belirli koşullarla, malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları bakımından sosyal güvenlik haklarını devam ettirebilmelerine olanak sağlayan uygulamaya da isteğe bağlı sigortalılık denilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
İşveren Yönünden Ay İçinde 30 Günden Az Çalışıp İsteğe Bağlı Sigortalı Olanların Bildirimi Kanunun 50 nci maddesi ile ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar isteğe bağlı sigortaya müracaat etmeleri halinde kalan sürelerini isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek 30 güne tamamlama hakkına sahiptir.
İsteğe bağlı sigortalı iken işe girenin isteğe bağlısı sona erer ama kişi buna rağmen isteğe bağlı sigortaya prim ödemeye devam etmiş ise ödediği isteğe bağlı sigorta primleri geçerlidir… SSK tarafından iptal edilmesi hatalı olup, ödenen bu primlerle SSK'dan emekli de olunabilinir…
İSTEĞE BAĞLI PRİM 2023 NE KADAR OLDU? İsteğe bağlı sigortalılıkta ödenecek prim tutarını kişi kendi belirlese de primin üst ve alt sınırı var. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor.
İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için 18 yaşını doldurmak, sigorta zorunluluğu olan işlerde çalışmamak yeterli olacak. Ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırarak emeklilik hakkı kazanabildiği gibi kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanabilecek.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİM ÖDEMESİ NASIL HESAPLANIR? İsteğe bağlı sigorta primi, 5510 sayılı Kanunun 82. maddesine göre belirlenen prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın % 32'sidir.
3.2- 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında isteğe. b) Kanunun geçici 16 ncı maddesine göre sigortalı olan isteğe bağlı kadın sigortalılar; 1/7/2023 ila 31/12/2023 tarihleri arasında; 447,15TL x 30 x %32 =4.292,64 TL prim ödeyeceklerdir.
Zorunlu sigorta kapsamında olmayan ya da zorunlu sigorta kapsamında olmakla birlikte ayda 30 günden az çalışan kişilerin sigortalılıklarını devam ettirebilmeleri için isteğe bağlı sigortalılık müessesesi getirilmiştir. yaşlılık aylığı almayanlar, 18 yaşını dolduranlar isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir.
İsteğe bağlı emeklilik günü sayıları, en az 3600, en fazla 9000 olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda ödenecek prim günü sayıları şu şekildedir: 1999 yılından önce isteğe bağlı emeklilik primi ödeyenler, 3600 prim günü ile emekli olabilir. Bunun için önceki sigortasının 10 yıl olması gerekir.
Yurt dışında ikamet edip Türkiye'de kurulu bir firmada çalışan veya bulundukları ülkede çalışanların sigortalılıklarını ayrı değerlendirmek gerekir. Çalışanlar, gerek bulundukları ülkelerde gerek ülke sınırları dışında çalışma yaparak sigortalılıklarını devam ettirebilirler.
İlk defa isteğe bağlı sigorta yaptırmak isteyen kişilerin e-Devlet üzerinden ya da bildirge ile ikametgahlarının olduğu ilçedeki SGK birimlerine başvurmaları gerekir. Tekrar isteğe bağlı sigorta yaptırmak isteyen kişiler ise talep dilekçesiyle başvurmalıdır.
Çalışmayan vatandaşların isteğe bağlı sigorta primi ödemesi sonucunda yaş ve prim şartlarını karşıladıktan sonra emekli olmaları mümkündür. Çalışmayan birinin emekli olabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olması, malullük ya da yaşlılık aylığı almıyor olması gerekmektedir.
Çalışmayan kadınlar, sigortası yatan eşleri sayesinde emeklilik hakkı elde edebilir. Ev hanımının eşi emekli olmuş ise emeklilik durumu öncesindeki evlilik tarihine bakılır. Bu tarih, hizmet yılının hesaplanması ve prim gününü belirler. Bağlı olunan sigortalının ölümü durumunda kadınlara emeklilik hakkı doğar.
İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK ünitelerine başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
EYT ile birlikte 2.5 milyon vatandaşın emekli olmasının ardından ev hanımları için de çalışmalar başladı. 25 yıllık evli ve daha önce hiç çalışmamış ev hanımları artık emekli olabilecek.
Eksik primi olup da bunu askerlik, doğum borçlanması ile tamamlayamayanlar için isteğe bağlı sigorta seçeneği de bulunuyor. Asgari ücret arttığında borçlanma maliyetleri de artacak. Yasa çıkar çıkmaz prim koşulu netleştiğinde e-devletten başvurarak borçlanma yapılabilecek.
En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor. Şurada Paylaş! 2023 yılındaki asgari ücrete yüzde 54,66 zam yapıldı. Buna göre, en düşük isteğe bağlı sigorta primi 3218,4 lira, en yükseği de 24 bin 144 liraya çıktı.
İsteğe bağlı sigortalılıkta bir ay ara ile veya iki ay ara ile yapılan prim ödemelerini sonradan ödemek her zaman mümkündür.
İsteğe bağlı sigortalıların SSK statüsünde daha az primle daha erken emekli olmaları mümkün. Ayrıca, SSK statüsünde emekli aylığı Bağ-Kur'a göre yüzde 30'a varan oranda artar. Sosyal güvenlik sisteminde birden fazla statüde çalışması bulunanların son 7 yıldaki statüsüne bakılıyor.
O tarihe kadar isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilirsiniz. İsteğe bağlı sigorta primleri aylık ödenir, toplu ödeme imkânı bulunmuyor.
Sizin verdiğiniz bilgilere göre, 25 yıl, 47 yaş, 5150 gün ve Bağ-Kur'dan sonra Sigorta'ya 3.5 yıl = 1260 gün prim ödeyerek Sigorta'dan (SSK) emekli olabilir. Fakat 01.10.2008'de SSK'da İsteğe Bağlı sona erdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri