28 Ekim 1923 akşamına kadar hükümetin kurulamaması üzerine, Mustafa Kemal Paşa, Çankaya Köşkü'nde arkadaşlarına "Yarın cumhuriyeti ilân edeceğiz." diyerek fikrini açıkladı. O gece İsmet Paşa ile birlikte 1921 Anayasası'nın bazı maddelerini değiştiren kanun tasarısını hazırladı.
Terim, Yunanca politeia kelimesinin Latin çevirisinden kaynaklanmaktadır. Cicero, diğer Latin yazarları arasında, politeia'yı res publica olarak çevirdi ve Rönesans bilginleri tarafından "republic" (veya çeşitli Avrupa dillerinde benzer terimler) olarak çevrildi.
Cumhuriyetin ilanı, hukuksal olarak İkinci Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923 günü gerçekleşen oturumunda Mustafa Kemal'in hazırladığı anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesiyle Türkiye Devleti'nin yönetim şeklinin cumhuriyet olarak belirlenmesidir.
Fransa, 1789 Fransız Devrimi ile krallık rejimini devirerek cumhuriyet rejimini uygulamaya koyan ilk ülke olarak biliniyor. Tüm zamanların 'en tanınmış devriminin' yaydığı özgürlük, eşitlik ve kardeşlik tohumları zamanla dünyanın dört bir yanında etkisini gösterdi.
Birinci Cumhuriyet, resmî adıyla Fransız Cumhuriyeti, tarihçilerin Eylül 1792'den Mayıs 1804'e kadar Fransa'da uygulanan tüm cumhuriyet rejimlerine verdikleri isimdir.
İlgili 27 soru bulundu
Cumhuriyet; etimolojik olarak cumhur kelimesinden gelmiştir. Arapça bir kelime olan cumhur kelimesi, ahali, halk, büyük kalabalık, toplu bir halde bulunan kavim anlamına gelmektedir. Cumhuriyetin tanımını yapmak gerekirse, iktidarın millet topluluğuna, genele ait olduğunu öngören devlet şekli demektir.
Atatürk, cumhuriyeti ilân ederken demokrasinin bütün kurallarının zamanı geldikçe uygulanması görüşünde idi. Türk milletinin, siyasal haklarını dilediği gibi kullanması, memlekette çoğulcu demokrasinin işlerlik kazanması, onun baş amacı idi.
Mustafa Kemal ve arkadaşları yaptıkları çalışmalar sonucu Türkiye'ye yakışır yönetim şeklinin cumhuriyet olduğuna karar verdi. 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edildi.
"Türkiye Devleti'nin hükümet şekli cumhuriyettir." hükmünün yer aldığı tasarı üzerinde TBMM'de yapılan konuşmalardan sonra cumhuriyetin ilânı kabul edildi.
29 Ekim 2023'te, Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. yılı Türkiye'de ve yurtdışında muhtelif etkinliklerle kutlandı. Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Anıtkabir ziyaretinde bulunarak anı defterine "21 yıllık iktidarlarımız döneminde emanetinize hakkıyla sahip çıkmaya çalıştık." ifadelerini yazdı.
Konuya İslam açısından bakıldığı zaman, Türkiye Cumhuriyeti Devİeti'nin yapısı, çok daha İslami özellik taşımaktadır. Çünkü Cumhuriyet yönetimi İslam'a en uygun olan sistemdir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği bu özel günün 103'üncü yılı büyük bir coşkuyla kutlanıyor. 23 Nisan 1920 tarihinde, birinci Büyük Millet Meclisi'nin açılmış ve Türk milletinin egemenliği ilân edilmiştir.
İki kavramı birlikte kullanmaktaki amacı, cumhuriyetin, demokratik değerlerle donatılmasını, zenginleştirilmesini ve halkın ihtiyaçlarını karşılayacak esnekliğe sahip olmasını istediği içindir. Cumhuriyeti'ni ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.” Bu emanet, “Ey yükselen yeni nesil!
Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923 yılında kurulmuştur ve 2021 yılında 98 yılı gerisinde bırakmıştır. Cumhuriyet 29 Ekim 2023 yılında 100. yaşını kutlayacaktır.
Latince Respublica sözcüğünden Fransızca'ya Republique, İngilizce'ye Republic olarak geçen cumhuriyet sözcüğü; dilimize Arapça cumhur sözcüğünden geçmiştir. Sözcüğün anlamı halk, ahali demektir.
Mustafa Kemal Atatürk (1881, Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 10 Kasım 1938, İstanbul, Türkiye), Türk asker, devlet adamı, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır.
Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı Devleti'nin ardılı olup Anadolu ve Doğu Trakya toprakları üzerinde varlığını halen devam ettiren devlettir. Kurtuluş Savaşı neticesinde 1923 yılında, Atatürk önderliğinde resmen kurulan devlet, günümüzde dünyanın en gelişmiş ilk 20 ekonomisinden biri olup G-20 üyesidir.
Türkiye'de "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir." kuralını devlet yönetimine yerleştiren ve demokrasiyi taçlandıran cumhuriyetin ilanının üzerinden 96 yıl geçti.
Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile ulusal (millî) bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşında... 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla Türk milletinin tarihinde yeni bir devrin kapıları açıldı ve "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir" sözü, devlet yönetiminde en belirgin şekliyle yerini aldı.
Cumhuriyet Bayramı, Türkiye'nin modern bir ulus-devlet olarak kurulduğu ve Osmanlı İmparatorluğu'nun sona erdiği 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu kutlayan bir ulusal bayramdır.
Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 9'u 5 geçe, İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda öldü.
17 Şubat 1923 - Mustafa Kemal Paşa'mn emriyle İzmir'de ik kez "Türkiye İktisat Kongresi" toplandı. 23 Nisan 1923 - 4 Şubat'ta kesilen Lozan Konferansı'nın yeniden başlaması. 24 Temmuz 1923 - Lozan Barış Antlaşması imzalandı. 13 Ekim 1923 - Çıkarılan bir yasayla Ankara, Hükümet merkezi yapıldı.
24 Temmuz - İsviçre'nin Lausanne (Lozan) şehrinde Lozan Barış Antlaşması imzalandı. 13 Ağustos - Almanya'da Gustav Stresemann'ın koalisyon hükûmeti kuruldu. 1 Eylül - Japonya'da Büyük Kantō Depremi meydana geldi. 23 Eylül - İspanya'da Miguel Primo de Rivera'nın askerî rejimi kuruldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri