Kral suyu (Latince: Aqua Regia), asitlerin az etki ettiği ya da etki etmediği altın ve platin gibi metallerle tepkimeye girebilen kuvvetli bir asit çözeltisidir. Hidroklorik asit ve nitrik asitin 3:1 oranında karıştırılmasıyla oluşur. Ebu Musa Câbir bin Hayyan tarafından bulunduğu tahmin edilmektedir.
Kral suyunda yıkama, 3:1 oranında hidroklorik asit/nitrik asit karışımıdır. Bu, pek çok baz metal sülfür mineralin yanı sıra altın ve platinyumu da çözündüren güçlü bir oksitleyici karışımdır. Ancak, öğütülmemiş silikat ve alumin kalıntısı ile garnet ve spinel gibi erimesi güç mineraller de bırakan kısmi bir liçtir.
Kral suyu, Latince ismiyle -Aqua Regia- asitlerin etki etmediği altın ve platin gibi metallerle tepkimeye girebilen kuvvetli bir asit çözeltisidir. Konsantre hidroklorik asit (tuz ruhu) ve nitrik asitin (kezzap) 3:1 oranında göre karıştırılmasıyla oluşur.
Altın, kimyasal ve fiziksel olarak aşınmaya karşı hayli dirençli olduğundan soy metal olarak isimlendirilir.
Platin (Pt) ve Altın (Au) metalleriyse hiçbir asit ile tepkime vermezler yalnızca kral suyu şeklinde bilinen bir asit karışımıyla tepkime verirler.
İlgili 41 soru bulundu
Kral suyu (Latince: Aqua Regia), asitlerin az etki ettiği ya da etki etmediği altın ve platin gibi metallerle tepkimeye girebilen kuvvetli bir asit çözeltisidir.
Altın (Au) ve platin (Pt) metalleri ise hiçbir asitle tepkime vermezken sadece kral suyu olarak bilinen bir asit karışımı ile tepkime verir. Tek başına altını çözemeyen HCl ve HNO3 asitleri bir araya gelince bunu başarabilmektedir.
Tablo 1.1: Soy metallerin periyodik cetveldeki yerleĢimi
Bakır, gümüĢ ve cıva kuvvetli oksijenli asitlerle tepkime verdiklerinden yarı soy, platin ile altın ise oksijenli kuvvetli asitlerle de tepkime vermediklerinden tam soy metaller olarak bilinir.
Soy metaller nemli havada aşınma ve yükseltgenmeye karşı dirençli metallerdir. Yeryüzünde ender bulunmaları soy metalleri maddi olarak değerli kılmaktadır. Rutenyum, rodyum, paladyum,, osmiyum, iridyum, platin ve altının soy metal özelliği gösterdiği bilinmektedir.
Bu tek kullanımlık kral suyunun iş bitiminde pH'ı 7'ye ayarlanarak kanalizasyona dökülmektedir.
Klor ve hidroklorik asitin demir üzerinde oldukça güçlü bir etkisi mevcuttur. 1 kilogramlık saf hidroklorik asit yaklaşık olarak saatte 75 metre demiri eritebilir.
Altın, periyodik tablonun 6. periyodunun 11. grubunda yer alan bir elementtir. Altının atom numarası 79'dur. Altın, Au sembolü ile gösterilir ve metaldir. Altının simgesi (Au) Latincede “altın” anlamına gelen aurum kelimesine dayanır.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz.
Hidroklorik asit, sağladığı kolaylıkların yanında, zehirli bir maddedir ve insan dokuları başta olmak üzere çoğu yüzeye büyük tahribat verir.
Altın farklı şekiller alabilmesi için eritilir ve bu bağlamda kullanılır. Altının erimesi konusunda ise gerekli olan sıcaklık derecesi 1064 santigrat derece olarak ön plana çıkar. Aynı zamanda kaynama noktası ise 2700 santigrat derece şeklinde ifade edebilir.
Bu asitler, platin ve altın gibi maddeleri çözemez.
Platin grubu metaller periyodik tablonun 8B grubunda bulunan; platin, paladyum, rodyum, rutenyum, osmiyum ve iridyumdan oluşan elementlerdir. Platin 1748'ten bu yana, gruptaki diğer metaller ise 1800'lerin başından beri bilinmektedirler.
Özellikle altın ve platin kimyasal etkenlerden hiç zarar görmez. Bu çeşit metallere soy metaller denir.
Metaller, kendi aralarında soy metaller (altın, gümüş, platin gibi) ve soy olmayan metaller (demir, çinko, alüminyum gibi) şeklinde sınıflandırılabilir.
Altın takmanın zihin ve beden üzerinde rahatlatıcı bir etkisi bulunmaktadır. Altın sinirleri yatıştırır, beyin üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir, hafıza ve zekayı geliştirir. Altın, insandaki tedirginliği ve korkuları alır. Hatta altına bakmanın sıkıntı ve stresi giderdiği ve insanı neşelendirdiği düşünülmektedir.
Altın tozunun yenilebilir bir madde olmasına rağmen, tüketilmesinin genellikle sağlık açısından gerekli veya önerilen bir beslenme uygulaması olmaması, yüksek maliyetinin de eklenmesiyle çok gündeme gelmemesine neden olmaktadır. Altın tozu, gıda katkı maddesi olarak kabul edilmez ve besinsel bir değeri yoktur.
Değerli maden türlerinden biri olarak yatırımcıların gözdesi olan altının yenilebilir olduğunu ilk kez duyanlar şaşkınlıklarını gizleyemiyor! Öncelikle şunu söylemeliyiz ki; altın yemek tamamen güvenli. Hatta bilim adamları her gün 0,2 gr altın yemenin vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olduğunu söylüyor.
Altın adı verilen değerli maden, büyük parçalar yerine daha çok küçük pullar ya da kayaların içinde ince şeritler halinde bulunur. Kayalarda yer alan altın neredeyse her zaman saf halde bulunurken büyük altın parçalarına külçe, küçük parçalara ise altın tozu denilmiştir.
Çok sonraları öğrendim Au'nun Latince “Aurum” kelimesinden geldiğini. Manasının da cismi ile müsemma “ışıldayan-parlayan” anlamında olduğunu... Çok kararlı bir element olan Altın, kendinden başka hiç bir metale yapışmaması kimyasal alanda onu özel kılıyor.
ALTIN. Doğal altının, insan oğlunun yararlandığı ilk metal olduğu düşünülmektedir. Bozulmaması, pırıltısı ve az bulunması, her dönemde ilgi görmesine neden olmuştur. Atom numarası Z=79, atom ağırlığı M=196,967, simgesi Au olan geçiş elementi; bakır ve gümüş gibi elementler çizelgesinin BI sütununda yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri