Daha önce tesliminde KDV tevkifatı uygulanan metal, plastik, kağıt, cam hurda ve atıklarının teslimi, Kanunun 17/4-g maddesinde 5035 sayılı Kanunun 8. maddesiyle yapılan değişiklik sonucu KDV'den istisna edilmiştir. İstisna hükmü 01.01.2004 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nun (17/4-g) maddesi uyarınca metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi KDV'den istisna edilmiştir.
Hurda ve imalat artığı niteliğini kaybeden malların tesliminde istisna uygulaması mümkün olmayıp bu işlem genel oranda KDV'ye tabi olmakla birlikte, yapılan teslimde ilgili tebliğ uyarınca tüm alıcılar tarafından 9/10 oranında tevkifat uygulanması gerekmektedir.
Hurda faturası kesmek için kişilerin hurda işletme müdürlüklerinden başvuru yapması gerekir. Bir firma açan kişilerin gerekli şartları yerine getirdikten sonra fatura kesme zorunlulukları yer alıyor. Hem işlemleri güvence altına almak hem de devletten vergi kaçırmamak için fatura ödeme zorunlulukları yer alır.
Satıcının KDV beyannamesinin şöyle doldurulması gerekir : Üzerinden KDV tevkifatı yapılan hurda mal teslim bedelleri beyannamenin 6'ncı satırına aynen intikal ettirilecektir. Sözkonusu hurda teslim bedelleri 7'nci satıra yazılmamak suretiyle 8'inci satırda yer alması sağlanır.
İlgili 15 soru bulundu
1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu, 17/4-g maddesinde, metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının tesliminin KDV den istisna olduğu, hüküm altına alınmıştır.
Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı
İstisnadan vazgeçenlerin metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıkları ile konfeksiyon kırpıntılarının tesliminde, (B.1/a ve b) bölümü kapsamındaki alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.
İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
Kod Listeleri dokümanının İstisna Kodları Listesi'ne "351 İstisna Olmayan Diğer" kodu eklenmiş ve bu kod için; 1 no.lu kdv beyannamesinin doldurulmasına ilişkin açıklamalar ve işlem kodlari dışındaki, istisna olmayan ancak 0 KDV'li fatura oluşturulması gereken durumlarda kullanılacaktır.
Ürünün kendi istisna fatura kodu seçilerek, faturada belirtilmesi sağlanır. Eğer birden fazla ürün için KDV'siz fatura kesecekseniz ve hepsinin istisna kodu da birbirinden farklıysa, 350 – Diğerleri kodu seçilerek KDV muaf durumu belirtilir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Diğer taraftan, şehirlerarası hurda taşımacılığı faaliyetinde bulunmanız veya kendi topladığınız hurdalarla birlikte başkaları tarafından toplanan hurdaların da şehirlerarası taşımasını yapmanız halinde basit usulden faydalanmanız mümkün bulunmayacağından gerçek usulde vergilendirileceğiniz tabiidir.
HURDA SATIŞLARI HANGİ HESAPTA TAKİP EDİLMELİDİR? Sayın meslektaşım; Adı üzerinde "satış" dolayısıyla yurtiçi satışların alt hesabında takip etmeliyiz.
Ülkemizdeki KDV oranları başlıca, %1, %8 ve %18'dir. Genel olarak uygulanan ise % 18 KDV oranıdır. Ancak restoran, otel gibi hizmet sektörlerinde bazı istisnalar dışında %8 oranı uygulanır. KDV hesaplama iki farklı formül ile yapılabilir.
Kamu idareleri, kamu iktisadi teşebbüsleri ve sermayesinin en az yüzde ellisi kamuya ait olan bağlı ortaklıklardan yerinden teslim alınarak ya da yerinden satış yöntemiyle temin edilmektedir. Ayrıca ithalat izin belgesi kapsamında hurda ithali yöntemiyle de hurda temini yapılabilmektedir.
Değişiklik ile, et, balık, çay, kahve, peynir, şeker, süt, su, meyve, kuruyemiş gibi temel gıda ürünlerindeki KDV oranı %8'den, %1'e indirildi.
Araçlar, Petrol Aramaları, Teşvik Belgeli Yatırımlarda İstisna: Deniz, hava, demiryolu taşıma araçlarının yüzer tesis ve araç kiralaması, işletmesi, onarım-bakım işlemleri, bu araçlara liman ve havalimanlarında verilen hizmetler.
Yurt dışındaki kişi veya şirketler için yapılan yazılım, grafik tasarım hizmetleri, yabancı şirketlerinin fuar, panayır gibi organizasyonlarda satın aldıkları mal, hizmetler, ilgili makamlarca onaylanmış olan sinema eserlerinin yabancılara satılması da KDV muafiyetine tabidir.
Her türlü ürün/ hizmet için KDV tutarı belirtilmesi, vergisel bir zorunluluktur. Ancak bunun hariç tutulduğu durumlar da olabilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB) içerisinde oluşturulan faturalarda KDV'siz fatura tipi de bulunmaktadır. Bu fatura tipi istisna faturadır.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Eğer fiş veya fatura alınmazsa kayıt dışı satış yapılmış olunur ve bu alışveriş üzerinden vergi alınmamış olunur. Eğer fiş ya da fatura istemezsek satıcı mal satış fiyatı içinde yer alan KDV'yi devlete ödemek zorunda kalmaz böylece kendisine ek gelir sağlamış olur.
12'nci maddeleri ile düzenlenmiştir. 3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesine göre, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV'den istisnadır.
Kilo başına bir bedel belirlenir ve hurdaya ayrılacak araç için bu bedel üzerinden ödeme yapılır. Genellikle ağırlığı yüksek ve onarımı ya da satışı durumunda elde edilecek gelir, hurdaya ayrılmasından elde edilecek gelirden düşük olan araçlar için hurda satışı tercih edilen bir yöntemdir.
Tevkifatlı Faturada KDV'yi Kimler Öder? Tevkifatlı kesilen faturalarda, tevkifat oranına göre kısmı olarak ya da KDV tutarının tamamı alıcılar tarafından ödenir. Buradaki tevkifat oranı alıcı tarafından ödenecek KDV oranını temsil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri