Peki kimdir bu altın yakalılar? İyi eğitim görmüş, yüksek vasıflı üst düzey beyaz yakalılardır. Bu sınıfa dahil olanların en önemli özellikleri, mevcut olan yüksek teknoloji ürünü iletişim olanaklarını, bilgisayarları ve yüksek teknolojiyle çalışan her türlü araçları kullanabilmeleridir.
Reklamcılık, müşteri temsilciliği, halkla ilişkiler gibi sektörlerde masa başı çalışanlara beyaz yakalı denir. Beyaz yakalıların üstü ise sarı yakalılar olarak tanımlanır.
Pembe yakalı işçi, bakım odaklı kariyer alanında ya da tarihsel olarak kadınların işi olduğu düşünülen alanlarda çalışan birini ifade eder. Bu, güzellik endüstrisindeki işleri, hemşireliği, sosyal çalışmayı, öğretimi, sekreterlik çalışmasını veya dadı gibi meslekleri içerebilir.
Siyah Yaka: Madencilik veya petrol sondajı gibi işçiler ile yasadışı mesleklerde çalışanları tanımlıyor. Pembe Yaka: Pembe yakalı işçiler hizmet sektöründe çalışan işçi sınıfının üyesi. Garsonlar, perakende satış memurları, satış görevlileri ve halkla ilişkileri içeren diğer birçok pozisyonda çalışıyorlar.
Tarihsel olarak beyaz yaka sınıfına bakıldığında ofis işleri ve yönetim tarafından yürütülen iş kolları olarak tanımlanmaktadır. Mavi yaka denildiğinde ise geleneksel iş statüsüne sahip olan, fabrikalarda çalışan işçi sınıfını tabir eden bir kavramdır.
İlgili 39 soru bulundu
Kırmızı yaka, hükümet çalışanları ve devlet işçileri olarak değerlendiriliyor. Sarı(Altın) yaka, beyaz yakalı personelin üstü olarak tanımlanır. Eğitim seviyesi ve deneyimi yüksek, üst düzey beyaz yaka olarak da konumlandırılabilir.
Gri yakalı işçi, beyaz yakalı işçi veya mavi yakalı işçi olarak sınıflandırılmamış çalışanların dengesini ifade eder. Hem mavi hem de beyaz yakalı unsurların bazılarını içeren ve genellikle gelir elde etme yeteneği açısından iki kategori arasında yer alan meslekleri ifade etmek için kullanılır.
İlk kez 1924 yılında ortaya çıkarılan mavi yaka kavramı; seri üretim fabrikası, atölye, depo, maden ocağı, sanayi merkezi, inşaat, şantiye ve diğer yerlerde kol gücü ve fiziksel emekleri ile çalışan kişileri temsil ediyor. Mavi yakalı işçiler, imalat sürecinde de el emekleri ile aktif rol alıyor.
Beyaz yakalı işçi (İngilizce: white-collar worker) , toplumsal sınıf olarak profesyonel, yönetsel veya idari işler yapan kişidir. Beyaz yakalı işler bir ofiste veya başka bir idari ortamda yapılabilir.
“yeşil işler ” imalat, tarım, hizmet ve Ar-Ge sektörlerinde insanlığın karşı karşıya olduğu çevresel tehditleri gidermeyi amaçlayan işleri tanımlamak için kullanılıyor. Bu sektörlerde çalışanlar da yeşil yakalılar olarak tanımlanıyor.
Mor yakalı lori (Eos squamata), papağangiller familyasından bir papağan türüdür.
Bu grup teknolojiyi de ağırlıklı olarak kullanır. Beyaz yaka için üretim planlama, mühendislik, üretim yönetimi, kalite yönetim ve kontrol, laboratuvar, Ar-Ge, bakım onarım, depolama, sevkiyat, pazarlama ve satış başta olmak üzere pek çok farklı pozisyondan bahsedilebilir.
Beyaz yakalı personel
Bankacılar, muhasebeciler, mühendisler, doktorlar, öğretmenler, avukatlar, planlama ve arge departmanlarında çalışanlar ve memurlar gibi pek çok meslek mensubu, beyaz yakalı çalışanlar arasında yer alır.
Genellikle teknik meslek liselerinden mezun olan kişiler, elektrik, tekstil, sanayi, otomotiv fabrikaları gibi işçiler ile maden çalışanları inşaat işçileri ve kaynakçılık, tamircilik gibi meslekler de mavi yaka sınıfına dahildir. Mavi yaka çalışanları çoğunlukla hatta zaruri olarak üniforma giymektedirler.
Amerika Birleşik Devletleri'nde görev yapan mahkumlar, giydikleri kıyafetlerden dolayı turuncu yakalı olarak bilinirken askeri çalışanlar üniformalarından dolayı kahverengi yakalı olarak biliniyor.
Yani mavi yaka, bedensel gücüyle maaş veya süreli ücret karşılığı çalışan işçilerden oluşuyor. Mavi yakalılar el emeğine dayanan işlerde çalışıyor. Beyaz yaka ise bedensel değil, daha çok zihinsel gücüyle, masa başı çalışıyor. Asistan'dan yönetici pozisyonuna kadar geniş bir kesim bu kapsamda yer alıyor.
Beyaz yaka meslek grupları olarak; idareci, bankacı, memur, aile hekimi, avukat, insan kaynakları çalışanı, muhasebeci, dijital pazarlama uzmanı gibi genellikle masa başı çalışma ortamına sahip meslekleri sayılabiliriz.
Bedensel gücü ile maaşlı ve ya süreli ücretli işlerde çalışan kişilere mavi yaka denilmektedir. Mavi yaka olarak bilinen bu kişiler mal ve hizmet üretimi yapılan yerlerde, sahada ve üretim tezgahı başında çalışırlar.
Mavi yakalı işçi, el emeği yapan ve işçi sınıfında olan bir kişidir. Mavi yakalı iş vasıflı veya vasıfsız işçiliği içerebilir.
-Mavi yaka işçi sınıfı, beyaz yaka ise ofis çalışanı olarak biliniyor. -Beyaz ve mavi yaka arasındaki ilk ayrım iş gücü noktasında beliriyor. Mavi yaka zihinsel gücünün yanında ağırlıklı olarak beden gücünü de kullanıyor. Beyaz yakanın iş gücü kaynağı ise zihinsel gücü ve masa başı iş faaliyetleri.
Beyaz yakalı işçiler, masa başında çalışan ve klişe olarak fiziksel emekten oldukça kaçınan ve fiziksel güce ihtiyaç duymadan görev alan takım elbiseli işçilerdir. Genel olarak mavi yakalı işçilerden daha fazla para kazanma eğilimindedirler.
Beyaz yakalıların maaşları ortalama 12.000 TL ile 80.000 TL arasında değişir. Beyaz yakalıların maaşı; yaptıkları mesleğe, kıdemlerine, çalıştıkları sektöre (devlet, özel) ve kuruma göre değişir.
Yeşil yakalı işçi, ekonominin çevre sektörlerinde çalışan bir işçidir. Çevresel yeşil yakalı işçiler (veya yeşil işler) yeşil kalkınma talebini karşılar. Genel olarak, koruma ve sürdürülebilirliği artırmak için çevreye duyarlı tasarım, politika ve teknoloji uygularlar.
Beyaz Yakalılar: Her türlü işletmelerin ofis bölümlerinde çalışan müdür, şef, ofis görevlileridir. Bu gruba muhasebe, satış, pazarlama, çağrı merkezi gibi bölümlerde çalışan tüm personel dahildir ve genellikle beyaz gömleklerle ofislerde çalıştıklarından dolayı, bu personele “Beyaz Yakalı” denmiştir.
Daha önce lise ve üstü eğitim durumuna sahip olan ama yaptığı işle eğitimi örtüşmeyen çalışanlar bu programdan faydalanabiliyorken, yeni düzenleme ile program sadece lise mezunları ile kısıtlanmış oldu. Bu düzenlemeyle beyaz yaka çalıştıran neredeyse tüm işletmeler programın dışına çıkartılmış oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri