Altın ayarının bulunmama nedeni üretim hataları nedeniyle de ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle altında ayar damgası olmadığında kuyumcunuzla görüşerek durumun neden kaynaklandığını ifade etmek gerekir. Son ve önemli ihtimal de altının sahte olabileceği durumudur.
Altın küpelerin ayarı ile ilgili en net bilgiyi kuyumculardan öğrenebilirsiniz. Almış olduğunuz altın küpelerin ayar damgasının olmaması durumunda ilk olarak akla gelen şeylerden biri de sahte olabileceğidir. Ancak her ayarı yazmayan küpenin sahte olması doğru değildir.
Altın yüzük, bilezik gibi takıların iç tarafında genelde ayarını gösteren damgalar bulunur. Altın; 22 ayar ise damga olarak 22, 910, 916, 930, 933 sayılarını görürsünüz. 18 ve 750 sayıları ise 18 ayar altını ifade eder. Her altında bir kod olması gerekir.
Altın ürünün yüzeyinde resmi damga gibi ürünün ayar ve imalatçısının kim olduğunu belirten bir ibare aramalısınız. Damga altının ya saflığını (1-999 ya da 0,1-0,999) ya da karat değerini, yani ayarını gösterir (10K, 14K, 18K, 22K, 24K vb..). Büyüteç kullanmanız bu işlemi kolaylaştıracaktır.
Altın takı modelleri veya külçeler üzerinde bir damga bulunur. Bu damgada, altının saflık derecesi belirtilir. Örneğin, 24 ayar altın, 999 veya 999.9 damgası ile işaretlenir. Bu damga ise altının gerçek olduğunu gösterir.
İlgili 18 soru bulundu
Sirke Testi
Elinizdeki altın zincir, yüzük, küpe gibi aksesuarların yüzeyine birkaç damla sirke damlatarak gerçekliğini test edebilirsiniz. 15 dakika sonra ürünü kontrol ettiğinizde renk değişimleri gözlemlediyseniz ürününüz sahte demektir.
Doğrudan ayar yazmasa da, her altın takıda bir kod olması zorunluluktur. Eğer takınızda bu kod yer almıyorsa, aksesuarınız gerçek altın olmayabilir. Bu kodlar yüzük ve bileziklerde genellikle iç kısımda yer alır. Kolye, gerdanlık ve bileklik gibi aksesuarlarda ise klips kısmında yer alır.
Batıp batmadığını görmek için altını bir sürahi suya bırak.
Gerçek altın yoğun bir metaldir, bu nedenle sürahinin dibine batar. Taklit altın çok daha hafiftir ve yüzer. Gerçek altın ayrıca ıslandığında paslanmaz veya kararmaz, bu nedenle bir solma görürsen muhtemelen elindeki kaplama bir altındır.
Metal nesneyi elinde sıkıca tut ya da masanın üstüne koy. Üstüne birkaç damla sirke damlat. Eğer damlalar metalin rengini değiştirirse nesne altın değildir. Eğer renk değişmezse som altındır.
925 ayar gümüş, gümüşün 925/1000 oranında oluştuğu bir alaşım iken, 750 ayar altın altının 750/1000 oranında olduğu bir alaşımıdır.
Pırlanta yüzüğün içinde genelde firma logosu ve altın ayarı yazmaktadır.
Tüm bu sertifikalar üzerinde, kullanılan altının ayar, renk ve gram bilgisi yer almaktadır. 8 Ayar altın bir ürünün sertifikasında 8 Ayar, 8 K ya da 333 ibareleri yer alabilir. Tüm bu ifadeler, satın almış olduğunuz ürünün 8 ayar altın kullanılarak üretildiğini gösterir.
Sahte olanlarda yazmaz. Gerçek gümüş ve altında kaç ayar olduğunu belirten damgalar mevcuttur. 916, 750, 585, 416, 375, 333 gibi üründe 1000'de kaç altın olduğunu gösteren rakamla veya 22K, 18K, 14K, 10K, 9K, 8K gibi ayar belirtileri olmalıdır. Dikkat edin dolandırılmayın.
Altın alındığı zaman ilk olarak altın üzerinde yer alan damgalara bakılması gerekiyor. Altının üzerinde bir damga bulunmuyorsa, altının sahte olduğunu anlaşılır. Günümüze kadar gelen yöntemlerden biri de, altını ısırmaktır. Altın ısırıldığı zaman altın üzerinde herhangi bir iz oluşuyorsa, altın gerçektir.
Altın kaplama zincir kuyumcular tarafından üretilen ve altına oldukça benzeyen bir üründür. Bir zincirin kaplama ya da gerçek altın olup olmadığını anlarken nitrit asit damlatma yönteminden faydalanılır. Nitrit aside temas eden takıda renk değişimi yaşanıyor ise bu altının sahte olduğu anlamına gelir.
Klasik takı rengi olan altın renkli ve beyaz renkli 8 ayar mücevherlerde kararma problemi olmaması için özel bir kaplama yapılmaktadır.
Bir altının sahte olup olmadığını anlamanın en kolay yöntemi, suda batıp batmadığını kontrol etmektir. Ilık su dolu büyük bir kap alın ve altını atın içine. Eğer dibe batıyorsa gerçek altındır çünkü altın yoğun bir metaldir. Sahte altınlar ise çoğu zaman hafif malzemeden yapıldığı için suda yüzer.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, buluntu eşyaya sahiplenmenin caiz olmadığına hükmetti. Kurul, büyükşehirlerde nüfus yoğunluğu sebebiyle sahibine ulaşılamayan buluntu eşyaların ise devlet yetkililerine teslim edilmesi tavsiye edildi.
Bir kapta ılık su ve hafif bir deterjan kullanarak takılarınızı yıkayın ve daha sonra yumuşak bir fırça kullanarak temizleyin. Son olarak takılarınızı durulayın ve bir bezle kurulayın. Sirke: Sirke, altın takılarını temizlemek için de kullanılabilir.
Yüzüğünüzü iki parmağınızın arasına alarak üfleyin. Üflediğinizde yüzük üzerinde bir ısı ve nem oluşur. Bu nem kısa süre içerisinde dağılır ise yüzüğünüz gerçektir. Dilerseniz bu konuyla ilgili de pırlanta uzmanlarından destek alabilirsiniz.
Damga Yöntemi: Temin edilen altının üzerinde ayar damgası, marka patent damgası ve sertifika numarasının bulunması gerekir. Altının üzeri dikkatle incelenmeli ve damga olup olmadığına bakılmalıdır. Herhangi bir damga yoksa sahte altındır.
Gram altının bugünkü alış fiyatı 1657,75 TL, satış fiyatı 1658,02 TL'dir. Gram altın en son 27.09.2023 - 16:38 tarihinde güncellenmiştir.
925 ayar gümüş içinde ne var? Genellikle takı ve mücevher yapımı için kullanılan gümüş ayarı 925'tir. Sterling Silver adı verilen bu ayarın içeriği % 92,5 gümüş ile % 7,5 bakırdan meydana gelir.
Söz gelimi; 24 ayar altın saf altındır ve 1000 miligramdır. 22 ayarda gram başına 916 mg, 18 ayarda 750 mg , 14 ayarda 583 mg altın bulunur. Genellikle dışsatım için kullanılan 21 ayar altında ise, 875 mg altın bulunur.
1 gram altın, 22 ayar ve 24 ayar olarak üretilir. Her bir gram altın kendine özel sertifikaya sahiptir. Bu ayarlar fiyata doğrudan etki eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri