Tutar yazmıyorsa sizin sigortanız karşı tarafın masrafını ödemiş demektir. Yani sizin aracınız için bir durum yok.
Rakamsız Ağır Hasar Kaydı Nedir? Ağır kazalar sonrası araçlarda eksper raporu sırasında bedelsiz veya rakamsız ağır hasar kaydı oluşturulabilir. Bu durumda sigorta firması ile araç sahibi anlaşma sağlamıştır ve bu nedenle kasko değeri araç sahibine ödenmiştir.
Üstünden yıllar geçmiş olsa da yine de faydalanacak olanlar olabilir diye cevap verelim. Eğer hasar kaydı var ama tutar görünmüyorsa bunun sebebi araç kaza yapmış ve kusurlu bulunmuş.
Kazaya karışan taraflardan birinin kusurlu olması halinde alınan kayda “bedelsiz ağır hasar kaydı” adı verilmektedir. Kusurlu olan tarafın karşı tarafın hasar masraflarını ödemesi durumunda bedelsiz ağır hasar kaydı oluşturulmaktadır.
genelde araç sahipleride kasko hasarsızlık indirimi bozulmasın diye ufak çaplı hasarları kendi cebinden hallettiği için çarpma olarak gözüküyor.. kısacası çarpma ve karşısında fiyat bilgisi yazmıyorsa bu demek oluyorki araç bir kazaya karışmış ve karşı tarafın masrafı ödenmiş..
İlgili 39 soru bulundu
Bedelsiz ağır hasar kaydı, kaza yapan taraflardan birinin kusurlu olması durumunda alınan kayıttır. Eğer kusurlu bulunan taraf, karşı tarafın masraflarını ödeyecekse bu durumda bedelsiz ağır hasar kaydı oluşturulur.
Sigorta şirketleri bir araç için sizlere ödeme veya onarım gibi bir harcama yaptığında aynı zamanda bu tutar hasar kaydı olarak araca işlenmektedir. Eğer aracın yalnızca tutanakta adı geçiyorsa, masrafları elden karşılanarak onarıldı ise tutarsız belirtilmeden hasar kaydı işlenir.
Hasarınız sigorta veya kasko tarafından ödenmediyse bedelsiz olarak görünür. Suçlu taraf sizseniz sigortanız karşı tarafın bedelini karşılar ancak siz kasko aracılığı ile herhangi bir işlem yaptırmazsanız veya kaskonuz yoksa hasar kaydı işler ancak bedelsiz olarak görünür.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
Araç sahiplerince sorulan sorulardan biri de bedelsiz ağır hasar kaydı ne demek sorusudur. İki araç kazaya karıştığı zaman kusurlu bulunan aracın sigortası karşı aracın masraflarını da karşılar. Bu durum bedelsiz ağır hasar olarak tanımlanır.
Otomobilin sigorta geçmişi hakkında detaylı bilgiye ulaşılması için “DETAY” yazıp bir boşluk bırakılmalı ve plaka bilgisi girildikten sonra mesaj 5664'e yollanmalıdır.
Aracın şasi numarası ile sorgulama yapmak için HASAR BOŞUK S BOŞLUK ŞAŞİ NUMARASI'nı yazıp 5664'e sms göndermeniz yeterli. Aracın şasi numarasıyla tüm detay bilgilerini öğrenmek için DETAY BOŞLUK S BOŞLUK ŞAŞİ NUMARASI'nı yazıp 5664'e sms gönderin.
Nedir? 5664 güvenli, kolay ve hızlı sigorta sorgulama yapılabilen bir mobil servis sistemidir. 5664 ile kaza, hasar, poliçe, tutanak, mağdur, değişen parça ve araç detay sorgulamaları hızlı ve güvenli bir şekilde yapılabilir. Sorgulama ücreti tüm vergiler dahil 46 TL'dir.
Bedelsiz ağır hasar kaydı bulunan araçlarla ilgili bilinmesi gereken en önemli ayrıntı, bu otomobillerin asıl hasarının TRAMER kaydında net olarak çıkamayabileceğidir. Bedelsiz ağır hasar kaydı bulunan bir aracın satın alınmak istenmesi durumunda yapılması gereken ilk şey ekspertiz raporu almak olmalıdır.
Günümüz araç fiyatlarına baktığımız zaman bir parçanın değişmesi 5,000 TL onarılması 1500-2000 TL aralığında hasar kaydına mal olmakta.
Trafik kazası sonrası hangi araca işlem yapıldıysa hasar o aracın şase numarasına işlenir. Örneğin, kaza yaptığını ve kazada suçlu tarafın sen olduğunu varsayalım, senin aracın için 10 bin TL karşı tarafın aracı ise 15 bin TL hasar çıkmış olsun. Bu durumunda senin adına TRAMER'e işlenen hasar kaydı 25 bin TL değildir.
Araç Değer Kaybı Hesaplama Örneği
Kaza yapan aracın piyasa fiyatı 100.000,00 TL, kilometresi 15.000 km ve altında, kazada kusur oranı %0 olduğu varsayıldığında araç değer kaybı hesaplaması şu şekilde olacaktır; Hasar giderme tutarı 20.001,00TL üzeri ise araç değer kaybı 15.390,00TL olur.
Araçtaki hasarın onarım tutarı; aracın, kazanın gerçekleştiği zamanki piyasa değeriyle aynı veya daha yukarıda ise araca ağır hasar kaydı verilir. Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Yani ERP çarpma raporu hasarlı aracın sigorta şirketi tarafından onarılmadığı anlamına gelir.
Araçların tramer kayıtlarının da kaydolduğu Sigorta Bilgi Merkezi üzerinden hasar kaydı sildirme başvurusu yapılır. Ancak aracınızın hasar kaydında her hangi bir yanlışlık yoksa bu kaydın silinmesi mümkün değildir. Fakat keyfi olmayan sisteme yanlış girilmiş hasar kayıtları itiraz sonucunda sistemden silinir.
Tramer kaydı yoktur” terimi ile kullanıcılar sıklıkla karşılaşmakta ve ne anlama geldiğini merak etmektedirler. Tramersiz araç, aracın tramer kaydı bulunmadığını göstermektedir. Tramer trafik sigortası ve kaskodan yapılan işlemleri görüntülemeyi sağlamaktadır.
Bu durum, aracın normalde "pert", "ağır hasarlı" ya da miktarında belirtildiği kadar hasarının olmadığını ancak sigorta şirketinden para almak için bu şekilde kayıt tutulduğu anlamına geliyor.
Hasar Kaydı ile Tramer Kaydı Arasındaki Farklar
Hasar kaydı, aracın geçirdiği kazalar sonucunda meydana gelen tüm hasarlara ulaşmayı sağlıyor. Tramer kaydı üzerinden aracın kusur oranı ve sigorta işlem bilgisi gibi çok daha geniş kapsamlı belgelere ulaşılabiliyor.
Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri