Daha önce stajını yapıp başarılı olanlar, 2021–2022 Akademik Yılı Güz ve/veya Bahar Dönemlerinde herhangi bir veya daha fazla dersten devamsızlıktan kalmış olanlar, harcını yatırmayanlar, bu yarıyıl için ders kaydını yaptırmayanlar staj yapamazlar.
Başvuru yapılan staj formunda tarih aralıkları belirtildiği için öğrenciler tarih olarak kendisine uygun olduğunu düşündükleri stajlara başvuru yapabilirler. 7. Alttan dersim var başvurmama engel mi? IAESTE başvurusu yapmak için alttan ders olması engel değildir.
Devamsızlıktan kaldığı ders olan öğrencilerin alttan dersinin olmadığı dönem staja gitmesi gerekmektedir. Yani, Güz döneminde alttan devamsızlıktan kaldığı dersi olan öğrenci bahar döneminde (veya tam tersi) staj yapabilir.
Mezun olan öğrencilerin okulları ile ilişiği kesildiğinden staj yapma imkânı bulunmamaktadır. Staj sırasında öğrenciliğin devam etmesi gerekmektedir.
Stajı ders dönemi içinde yapabilir miyim? gerektirmeyen dersleri olan son sınıf öğrencileri dilekçe ile başvuru yapmak koşuluyla dönem içinde de yaz stajı kapsamında staj yapabilir. Bu durumlar dışında akademik takvimde belirtilen eğitim-öğretim döneminde (sınav dönemleri dâhil) staj yapılamaz.
İlgili 35 soru bulundu
9. KİMLER STAJ YAPAMAZ? Daha önce stajını yapıp başarılı olanlar, 2021–2022 Akademik Yılı Güz ve/veya Bahar Dönemlerinde herhangi bir veya daha fazla dersten devamsızlıktan kalmış olanlar, harcını yatırmayanlar, bu yarıyıl için ders kaydını yaptırmayanlar staj yapamazlar.
Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
Dönem içinde ders alırken staj yapılabilir mi? Yarıyıl sonunda mezuniyet durumu söz konusu olup, derslere devam zorunluluğu olan normal öğretim öğrencileri hafta içinde en az üç boş ders günü var ise dilekçe ile başvuru yaparak yarıyıl süreleri içinde de staj yapabilirler.
3) Staj defteri eksik, yırtık veya özensiz olarak hazırlanan öğrencilerin stajları geçersiz sayılacaktır.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
Evet, staj hareketliliğine öğrenci iken başvuru yapmak şartı ile hareketlilik mezun olduktan sonra 12 ay içinde gerçekleştirilebilir.
3. 2021 - 2022 eğitim öğretim yılı yaz döneminde yükseköğretim (ön lisans/lisans/ lisansüstü) programımdan mezun olacağım, Ulusal Staj Programı'na başvuru yapabilir miyim? Başvuru yapabilirsin ancak staj yapacağın tarih aralığında aktif öğrenci olman gerekmektedir.
Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir. Kalan staj süresi olursa 4. yarıyıl sonunda tamamlanabilir.
Staj başarı puanınız Genel Not Ortalamanızı etkilememektedir.
Öğrenci meslek eğitimi için staj göreceği işyerine devam etmek zorundadır. Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir.
Not 2: Eğitim Yönetim Sistemi üzerinden gönderilen dilekçeler kabul edilmeyecektir. Not 3: Stajını yapmayan öğrenciler de Tek Ders Sınavına başvuru yapabileceklerdir.
Madde 36-Staj raporunun kabul edilmesi durumunda staj başarılı; düzeltme istenen raporun zamanında teslim edilmemesi veya ikinci kez reddedilmesi durumunda ise staj başarısız sayılır. Madde 37- Öğrenci staja fiilen devam etmek zorundadır.
Günde 7,5 saatten az yapılan çalışmalar, Gece yapılan çalışmalar, Resmi tatillere ve Pazar günlerine denk gelen çalışmalar yasal olarak staj kabul edilmez ve bu sürelerde staj yapılamayacağı için deftere de yazılamaz.
Üniversite öğrencileri staja başlamadan önce işverenden 'staja kabul belgesi' almalılar. Gönüllü stajlarda, staj defteri tutulması zorunlu değildir. Bununla birlikte fakültelere dilekçe verilmesi gerekir. Staj süresi ise 20 iş günüdür.
MADDE 15 – Öğrenciler staja ancak dördüncü yarıyılın sonundan itibaren başlayabilir. Staj, esas olarak eğitim öğretimin yapılmadığı yaz aylarında yapılır. Ön lisans diploması alarak fakülteden ayrılmak isteyen öğrenciler 2.sınıf stajlarını (4. yarıyıldan sonraki 20 iş günü stajlarını) yapmakla yükümlüdürler.
Not ortalaması 1.80' in altında olan öğrenciler staja başlayamazlar. Devamsızlıktan kaldığı ders olan öğrencilerin alttan dersinin olmadığı dönem staja gitmesi gerekmektedir. Yani, Güz döneminde alttan devamsızlıktan kaldığı dersi olan öğrenci bahar döneminde (veya tam tersi) staj yapabilir.
Yeni asgari ücret zammıyla birlikte staj ücretleri ne artmakta. Asgari ücret görüşmelerinin başlamasıyla birlikte zorunlu stajer ücreti ne oldu sorusu karşımıza çıkmaktadır. Staj görevini yapan stajyer çalışanlarına da devlet ücret vermektedir.
Stajyer maaşı devlet desteği, bu kapsamda işverenler için sağlanan olanaklar arasındadır. Söz konusu destek dâhilinde işverenlerin stajyerlere ödemesi gereken net maaşın bir kısmı devlet tarafından karşılanır.
Staj ücretleri de arttı
İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri