Smear testi sonrası hafif lekelenme tarzında vajinal kanama meydana gelebilir, ancak bu durum tamamen normaldir ve endişe edilecek bir durum değildir. Testin ardından normal hayata devam edebilirsiniz, cinsel yaşamınıza ve spor aktivitelerinize kısıtlama getirmenize gerek yoktur.
Muayenede hastalar için herhangi bir acı, kramp, ağrı, komplikasyon riski bulunmaz. Bazı hastalar “jinekolojik muayene sonrası kanama neden olur?” şeklinde sorular sorabilir. Ancak spekulum da dahil olmak üzere jinekolojik muayeneler herhangi bir kanama ya da komplikasyon yaratmaz.
Bu kanama çoğunlukla gebelikle ilgilidir. Ancak bazen de vajinal muayene sonucu bu kanamanın rahim ağzındaki yaradan veya polipten kaynaklı olduğu saptanır.
Bu “nişan” olarak da bilinmektedir. Böyle bir durumda ise doğum ağrıları hemen başlamayabilir. Hatta bazen doğumun başlaması 1-2 haftayı bulabilir. Bu akıntı bazen doktorunuzun çatı muayenesi sonrası da görülebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Jinekolojik muayenede önce dış genitalya değerlendirilir. Genital siğil (kondülom), kitle, kızarıklık, kist gibi herhangi bir lezyonun olup olmadığına bakılır. Daha sonra kişi ıkındırılarak rahim veya idrar kesesinde herhangi bir sarkma (prolapsus) varlığı araştırılır.
Jinekolojik muayenede (kadın doğum muayenesi) önce dış genitaller yani vulva, labium majus, labium minus, introitus gözle incelenir. Bu bölgedeki enfeksiyon, renk değişikliği, ülser, siğil veya benzeri lezyonlar not edilir. Daha sonra tek kullanımlık spekulum ile vajen ve rahim ağzı incelenir.
Yürüme ya da duruş değişikliği gerçekleştirmekle kasılmalar geçmektedir. Nişan kahverengi bir renkte meydana gelmektedir.
Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve karın yumuşar. Kasılmalar rahim ağzını açar(gebeliğin başından beri kapalı olan) ve bebeği doğum kanalına doğru iter.
Rahim ağzı daha hızlı açılmaya devam eder ve 10 cm açıklık olduğunda açılma tamamlanmış demektir.
Gebelikte hangi kanamalar tehlikelidir? Gebelikte ilk trimesterde genellikle yoğun ve kasılmaların eşlik ettiği kanamalar, düşük riski açısından daha anlamlıdır. İlerleyen haftalarda ise hafif lekelenme bile önemli olabilir. Ancak gebelikte her türlü kanama durumunda hekiminizle iletişime geçmeniz en doğru yaklaşımdır.
İlk üç aylık dönemde olası vajinal kanama nedenleri şunlardır: Ektopik gebelik (döllenmiş yumurtanın rahim dışında, örneğin bir fallop tüpünde yerleşmesi ve büyümesi) İmplantasyon kanaması (döllenmiş yumurtanın rahim zarına yerleşmesi ile gebe kaldıktan yaklaşık 10 ila 14 gün sonra meydana gelir)
Kadınlarda, gebe olsun olmasın vajinal muayene her dönemde aynıdır. Öncelikle gözle dış genital organlar değerlendirilir. Muayene aletinin (Spekulum) yerleştirilmesi ile de vajen ve rahim ağzı görülür. Gebelikte vajinal yolla yapılan herhangi bir işlemin zararı olmayacağı gibi muayenenin de bir zararı yoktur.
Vajinal kanama, vajina bölgesinden kaynaklanan kanamalara verilen isimdir. Bu kanamalar genellikle kadınların adet döngüleri sırasında gerçekleşir. Vajinal kanamalar ayrıca; enfeksiyonlar, hormonal bozukluklar, cinsel temas sonrası veya bazı sağlık sorunları gibi diğer nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir.
Gusül, cinsel ilişkiden veya şehvetle meni gelmesinden/orgazm olmaktan dolayı ya da kadınların âdet ve lohusalık dönemleri bittiği zaman gerekir. Bu sebeple kadın doğum uzmanına jinekolojik muayene olmak ya da rahim ultrasonu çektirmek guslü gerektirmez.
Gebeliğin ilk muayenesinde, hastalarca pek tercih edilmese de, jinekolojik muayene mutlaka yapılmalıdır. Bu muayenede vajinal enfeksiyon, rahim ağzı değerlendirmesi gibi birçok durum ortaya konulabilmektedir. Eğer son bir yıl içinde yapılmamış ise ilk gebelik muayenesinde pap-smear tetkiki de yapılmalıdır.
38-42. haftalardan itibaren annede oluşan ağrılar ile rahim ağzında açılma meydana gelerek bebeğin doğum kanalından geçmesi ile gerçekleşir.
Rahim içi ve dışı enfeksiyonlar, çoğul gebelikler, amniyon mayiinin fazla olması, rahmin yapısal anormallikleri, rahim iç tabakası (desidua) içine kanamalar, genetik faktörler, doğumu başlatan fizyolojik mekanizmaların erkenden tetiklenmesi erken doğumun başlıca nedenleri arasında sayılabilir.
Rahim ağzında açılmayı sağlayacak kasılmalar, genelde 5 dakikada bir gerçekleşir (birinin başlangıcından, bir sonrakinin başlangıcına kadar geçen süre) ve 40-60 sn sürer. Bu durumda hastaneye başvurmalısınız. Yalancı doğum kasılmaları söz konusuysa, dinlenmekle hem şiddeti hem sıklığı hafifleyecektir.
Genellikle 36 ile 40. haftalar arasında rahim ağzı açılmaya başladığında ve doğum için hazır hale gelindiğinde mukus atılır. Mukusla birlikte kahverengi renginde bir miktar kanama veya lekelenme meydana gelebilir. Halk arasında nişan olarak da adlandırılan bu eylem sonrasında doğum başlar.
Doğumun başladığının bir işareti olduğuna inanılan nişan gelmesi bazı durumlarda gebeliğin 36. haftasında gelirken, bazı anne adaylarında gebeliğin son safhalarında gelir.
Nişan Gelmesi ile Doğum Başlaması
Bu tıkaç koyu kahverengi, kırmızı ve pembe renginde olabilmektedir. Doğum başladığı zaman bu rahim ağzında biriken tıkaç atılır. Bu pembe renkli akıntı rahim ağzında çatlayan damarlardan kaynaklanır. Nişan gelmesi bazen birkaç gün sürebilmektedir.
Erken dönemde gizli vajinal enfeksiyonların saptanarak tedavisi, kansere yakalanmadan teşhisin konularak gerekli önlemlerin alınabilmesi gibi pek çok nedenlerden ötürü alttan muayene her kadının sağlığı açısından son derece önemlidir.
Jinekolojik muayene her dönemde yapılabilir. Ancak test PAP alınacaksa en uygun zaman adet bitiminden sonraki günlerdir. Tüm doktor muayenelerinde olduğu gibi jinekolojik incelemenin de ilk basamağı öykü (anamnez) almaktır.
Gebelik, vajinanın girişinden 14-15 cm uzaktadır. Ultrason probu ise 8-9 cm içeri kadar, rahim ağzına kadar ilerleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri