Öz. Uygurlar dönemine ait olan Altun Yaruk, Uygurcaya çevrilen en hacimli sudur olarak nitelendirilir ve Budist Uygur metinlerinin de en önemlilerindendir. Beş Balıklı Şıngku Seli Tutuƞ tarafından Çinceden Uygurcaya çevrilmiştir. Eser Uygur dönemi metinlerinin genelinde olduğu gibi dini niteliklidir.
Altun Yaruk, ("التون altun" "altın." ve "يرقلق yarukluk" "nur, ışık" anlamındadır.) veya tam adıyla Altun önglüg yaruk yaltrıklıg kopda kötrülmiş nom iligi (Tr:Altın renkli, parlak ışıklı, en üstün sutra hükümdarı), Mahayana Budizmine ait bir sutra kitabıdır.
Türk budizmini anlama noktasında bize büyük katkı sağlayan Altun Yaruk, ihtiva ettiği Uygurca dil malzemesiyle de paha biçilmez bir hazine niteliğindedir. Uygurca çevirinin iki versiyonu vardır: St. Petersburg yazması ve Berlin versiyonu.
Eski Uygur Türkçesinin önemli ürünlerinden olan ve “Altın Işık” anlamına gelen Altun Yaruk Budizm'in öğretilerine ve Buda'nın menkıbelerine dayanmaktadır.
Altun Yaruk, Çin'in Gansu bölgesinde Su-cou şehri yakınındaki Wun-fi-gu (- Wun- şi-gu) adlı küçük bir köyün yakınlarında bulunan Budistlere ait bir tapınakta Rus Türkolog Sergey Malov tarafından bulunmuştur (Ölmez 1991:7).
İlgili 41 soru bulundu
Uygur yazılı ürünleri arasında Budist yapıtları büyük yer tutmaktadır. 762'de resmî din olarak kabul edilen Maniheizmle ilgili elyazmaları ise Budizmle ilgili olanlara göre çok daha azdır. Hıristiyanlığın Nesturî mezhebi ile ilgili Uygurca yazmaların sayısı ise çok çok azdır.
Altun Yaruk çalışmaları 1908 yılında Berlin Turfan koleksiyonlarındaki 8 belgenin F. W. K. Müller tarafından yayını ile başlamıştır. 1913-1917 arasında Petersburg nüshası W. Radloff ve Malov tarafından dökme Uygur harfleriyle yayımlanmıştır.
Uygur alfabesi, Turfan ve çevresinde 15. yy'a kadar kullanılmış ondan sonra yerini Arap alfabesine bırakmıştır. Budist Uygur eserleri arasında geçen Altun Yaruk'un 1687'de yazılmış bir nüshası ve Su-çou şehrinde 1702'de yazılmış bir Budizm metni ele geçirilmiştir.
Uygur alfabesiyle Uygur döneminde yazılmış yazılı nesirler: Altun Yaruk.
Tripitaka üç ana bölümden oluşmaktadır. İlki, keşiş ve keşişelerin uyması gereken kurallar ile Sangha teşkilatının yapısına dair bilgiler ihtiva eden Vinaya Pitaka'dır. İkincisi, temel dinî öğretiler ile Buda'nın hayat hikâyesini içeren Sutta Pitaka'dır.
Altun Yaruk Sudur 10.Kitap Kitap Açıklaması
Yedi ana bölümden oluşur.
Çaştani Beg Hikâyesinde, Çaştani Bey adlı bir hükümdar ülkesine musallat olan ve salgın bir hastalığa neden olan şeytanlarla savaşmaktadır. Çaştanı Bey, savaşı kazanarak hem ülkesini hastalıktan kurtarmış, hem de Budalık mertebesine erişmiştir.
“Irk Bitig”, eski Türklerin, gerçek dünyayla ruhlar dünyasını, iyi ve kötüyü, “yazgıyı” algılama biçimini anlatan dokuzuncu yüzyıl başlarından kalma en eski metin.
Günümüzde Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri Uygur-Arap alfabesinin yanı sıra gayriresmî olarak Uygur- Latin alfabesini de kullanmaktadır. Batı Türkistan'daki Uygur Türkleri, Uygur-Kiril alfabesi ile beraber gayriresmî olarak Uygur-Arap alfabesi kullanmaktadır.
uygurlarda anlatı, masal anlamında kullanılmıştır. avdan adı ile de bilinir.
KÖKTÜRKÇE İLE UYGURCA ARASINDAKİ DİL FARKLILIKLARI 1) Göktürkçede sadece n ağzı, Uygur Türkçesinde ise hem n ağzı hem y ağzı vardır. 2) Göktürkçede kelime başındaki b, Uygur Türkçesinde m olmuştur. 3) Göktürkçede kelime ortasında ve sonundaki b sesi korunmuş Uygur Türkçesinde bu ses v/w olmuştur.
Arap alfabesi, 11. yüzyılda temel harf sistemiyle Türkler tarafından kullanılmaya başlanmış ve bu aşamada henüz Fars-Arap alfabesindeki harflerin Türk-Arap alfabesinde yer almadığı anlaşılmıştır.
Eski Uygurlar tarafından Soğd alfabesinden türetilerek oluşturulan on sekiz harfli Eski Uygur alfabesi, yüzyıllar boyunca gerek Türk milleti gerekse Orta Asya'daki bazı komşu kavimler tarafından kullanılmış ve bu alfabe ile pek çok eser kaleme alınmıştır.
10. yüzyıl sonrasında yazılmış olan Arap Alfabesi ile yazıma başlanan Uygurca, daha sonrasında Kiril, Latin ve Pinyin harfleri ile de yazılmıştır. Latin harflerinin kullanımı 2.000 yılı sonrasında, Pinyin harflerinin kullanımı 1960 ile 1980 arası kullanılmıştır.
Altun Yaruk, Uygur bilgini Beşbalıklı Şingko Şeli Tutung tarafından X. yüzyılda, Çince'den Eski Uygurcaya çevrilen Mahayana Budizmine ait bir sutra kitabıdır.
"Sekiz Yükmek" hikâyesi de W. Radloff tarafından Uygur harfleriyle yayınlanmıştır ve sekiz ışık demeti anlamına gelir.
F. W. K. Müller, kazılarda bulunan metinlerdeki Uygur alfabesini ve diğer alfabeleri çözerek 1898-1914 yılları arası Doğu Türkistan'da yapılan kazılardan elde edilen yazmaların çoğunun Türkçe, yani -o dönemin Türkçesi- Uygur Türkçesi olduğunu meydana çıkarır.
930 ve 942 yılları tarihleme olarak öne sürülmüştür, ancak Tekin ve Clauson yazmanın 9. yüzyılda (810, 822, 834, 846, 858, 870, 882 veya 894) yazıldığını öne sürmektedir.
Şehzade İle Aç Pars Hikayesi Budist Uygur Edebiyatı'nın Altun Yaruk (Suvarnapraphapse) isimli sutra (vaaz) kitabında yer alan bir hikayedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri