Tartar Kremi: Kararan alüminyum eşyalar için, bir tencerenin içerisine 1 litre su ve 2 çay kaşığı tartar kremi dökün. Güzelce karıştırdıktan sonra 5 dakika kaynatın. Ardından sabunlu bulaşık süngeriyle bu eşyaları ovalayın. Özellikle kararan kısımlarını güzelce ovalamaya dikkat edin.
Kireç karşısında çözme kapasitesi yüksektir. Bir bardak beyaz sirkeyi bir litre su ile karıştırın ve bu karışımı sprey şişesine doldurun. Alüminyum yüzeylerin üzerine karışımı püskürtün ve birkaç dakika bekletin. Daha sonra sünger veya temiz bez kullanarak yüzeyleri silin ve durulayın.
Kararan bölgelere limon suyu ve tuz karışımını sürün, biraz ovalayın ve sonra iyice durulayın. Alaşım alüminyumun kararmasını gidermek için özel alüminyum temizleyici ürünler kullanabilirsiniz. Bu ürünleri kullanmadan önce talimatları dikkatlice okuyun ve güvenlik önlemlerini alın.
Çaydanlığa yarım litre su, karbonat, tuz ve sirke ekleyip bu karışımı kaynatabilirsin. Kaynama işlemi bittiğinde içini sert olmayan bir ürünle ovalamalısın, böylece kararma ve yanıklardan kurtulacaksın. Son olarak duru su ile çalkalayarak demlik içi temizleme işlemini bitirebilirsin.
Ürünlerin ilk kullanımda önce sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkanması gerekmektedir. Kesinlikle başka herhangi bir kimyasal çözücü kullanılmamalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Çaydanlığın içine 1 yemek kaşığı limon tuzu koyun ve su ilave edin. Daha sonra çaydanlığın içerisindeki bu suyu 15 dakika kadar kaynatın ve su ile durulayın. * Kaynar suyun içinde erittiğiniz kaya tuzu ve sirke ile hem kararan çaydanlık içlerini ve hem dışını parlatabilirsiniz.
1) Limon & Karbonat
Kireçli suların olduğu şehirlerde her evde bolca karbonat yer alır. Karbonat ise çaydanlık içinde oluşan kireç problemini ortadan kaldırmada etkilidir. Karbonatın kireç temizleme etkisine bir de limonun parlatıcı özelliği eklendiğinde, çaydanlıklar yeni alınmış gibi duracaktır.
Çelik çaydanlıklar diğerlerine göre daha dayanıklı olsa da, yüksek ısıya maruz kaldıklarında hem iç, hem de dış yüzeyinde kararmalar başlar. Yanmış çaydanlıkla çay demlemek ise sağlık açısından oldukça zararlıdır. Bu yüzden yanmış çaydanlığın en kısa sürede temizlenmesi gerekir.
Diğer temizleme yöntemi ise; yanmış çaydanlığa bir miktar bulaşık deterjanı koyun. Biraz karbonat ekleyin ve tüm yanık yüzeyi geçecek kadar sıcak su ekleyin ve soğumaya bırakın. Bulaşık telini kullanarak çaydanlıktaki tüm yanık izlerini giderin, ardından sabun ve suyla iyice yıkayın.
Çaydanlığın dış yüzeyinde renk solmaları, ocak yanıkları ya da başka türlü lekeler varsa bir kap içerisinde karbonat ve sirkeyi karıştırarak bir karışım elde edilir. Yanmış çaydanlık parlatma işlemi için ister fırça isterseniz de sünger yardımı ile çaydanlığın dış yüzeyi bu karışım ile ovalanır.
Tartar Kremi: Kararan alüminyum eşyalar için, bir tencerenin içerisine 1 litre su ve 2 çay kaşığı tartar kremi dökün. Güzelce karıştırdıktan sonra 5 dakika kaynatın. Ardından sabunlu bulaşık süngeriyle bu eşyaları ovalayın. Özellikle kararan kısımlarını güzelce ovalamaya dikkat edin.
Alüminyum, havadaki oksijenle doğal olarak bir reaksiyona girer ve yüzeyinde koruyucu bir oksit tabakası oluşturur. Bu tabaka, son derece ince olmasına rağmen, alüminyumun alttaki kısımlarını daha fazla oksitlenme ve korozyondan korur.
Oksit, pas temizleme yöntemlerinde olduğu gibi tel fırçalar, zımparalar veya asitler gibi mekanik ve kimyasal yöntemler de oksitlenmiş metallerin yüzeylerini temizlemekte kullanılabilir.
Kaynar suyun içinde eritilen 1 yemek kaşığı kaya tuzu karışımına 1 çay bardağı sirke de ilave edilmekte ve bu karışımla çaydanlığın içi, dışı güzelce ovulmakta, durulanmaktadır.
Çay setinin içindeki lekeleri çıkarmak için karbonat kullanabilirsiniz. Demliğin içine 1-2 yemek kaşığı karbonat ekleyebilir ve ılık suyla doldurabilirsiniz. Karbonatın köpürmesini bekleyip birkaç saat beklettikten sonra iyice durulamanız önerilir. Çaydanlığınızı limon kullanarak temizleyebilirsiniz.
İşte çaydanlığın içini nasıl temizleyeceğinize dair öneriler: Demliğe bir yemek kaşığı limon tuzunu dökün. Çaydanlığı ocağa yerleştirdikten sonra kaynatın, kireci zayıflatmak ve tamamen yerinden çıkarmak için yaklaşık 30 dakika bekletin. Kireç kalıntısı kalmayıncaya kadar çaydanlığı temizleyin.
Çaydanlığınızın dış yüzeyini parlatmak için ayrı bir kapta yarım su bardağı sirke ile bir yemek kaşığı tuzu karıştırmanız gerekiyor. Uygulama yapmadan önce tuzun sirke içerisinde tamamen çözünmesi önemli. Daha sonra temiz bir bezin ucunu bu karışım ile iyice ıslayıp çaydanlığınızı ovalamaya başlayabilirsiniz.
Çaydanlığın içerisine birkaç parça limon tuzu atılarak üzerine bir miktar su konulur. Limon tuzu ve suyun bulunduğu çaydanlık ocağın üzerine alınarak bir kısık ateşte suyun kaynaması beklenir. Su kaynamaya başladıktan bir süre sonra çaydanlık içindeki kirecin yüzeye çıktığını göreceksiniz.
Yanmış tencere dışı nasıl parlatılır diye de merak edenler olabilir. Tencerenin dışındaki yanık lekeleri için de karbonattan faydalanabilirsiniz. Karbonat ve limon eklediğiniz sıcak suda tencerenizi birkaç saat beklettikten sonra süngerde ovalama yaparak lekelerden kurtulabilirsiniz.
Porselen demlik tercih edilmeli. Madenî, hele alüminyum demlikte iyi çay olmaz.
Ancak uzmanlar özellikle çamaşır suyu hakkında uyarıda bulundu. Tencere ve çaydanlıkları parlatmada çamaşır suyu kullanılmamalı. İşte nedeni...
Sirkeli suyun, bir fincan sirke ve bir bardak su kullanılarak kolaylıkla hazırlanabilmesi mümkündür. Daha sonra yapılması gereken; elde edilen karışımı küfün üzerinde dökmek, 10 dakika kadar beklemek ve nemli bir bez kullanarak küflü alanı silmektir.
Bir kase sıcak suya bir çay kaşığı tuz, iki çay kaşığı sirke ve bir çay kaşığı toz deterjan eklenir. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve beyaz bir bez yardımı ile silinerek parlatılır. Bir kaba bir miktar su ve bir çay kaşığı karbonat eklenır. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve bir bezle silinerek parlatılır.
Suyun içerisinde beklettiğiniz çaydanlığı elinize alın. Alüminyum folyodan kestiğiniz parçayı katlayarak kalın bir bez şekline getirin. Folyonun mat kısmı dışarıda kalmalı ki çaydanlığınızı daha sonra çizmesin. Ayarladığınız alüminyum folyo parçası ile çaydanlığı iyice ovalayın.
Gümüş veya alüminyum parçaları bulaşık makinesinde yıkamayın. Alüminyum ve gümüş parçalar hava, kükürt ve suyun reaksiyona girmesi nedeniyle kararabilir. Bu parçalar yıkandığında, diğer bulaşıklarda, sepetlerde ve bulaşık makinesinin iç kısmında siyah tortuların oluşmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri