Alüminyum geri dönüşümü, hurda alüminyumun toplandığı ve daha sonra yeni ürünler üretmek için arıtma tesisine taşındığı işlemdir. Tüm alüminyum otomobil parçaları, folyolar, içecek kutuları ve tüm materyaller geri dönüştürülebilir.
Yöntem, alüminyum folyonun asitli bir çözeltide kristaller oluşuncaya kadar bekletilmesi ve ardından amonyağın çökeltilmesi ile beraber yüzde yüz saf alüminyum tuzu kristallerini oluşturmayı içeriyor. Uygulanan kristalleştirme metodu, sıfır emisyon ve sıfır atık oluşumu ile oldukça yeşil bir yöntem.
Alüminyum folyo tekrar kullanılabilir bir metaldir. Parçalanana veya kullanılmayacak hale gelene kadar kullanılmaya devam edilebilir. Atık haline gelmiş alüminyum folyoları yemek artıklarını yıkadıktan ve kuruttuktan sonra toplar halinde biriktiriyoruz. Bu şekilde yeterince büyüdükten sonra konteynera atıyoruz.
Broşürde, kağıt-karton, cam, plastik-pet, metal ve kompozit gibi ambalaj atıklarının ayrı bir poşette biriktirilerek geri dönüşüm kutusuna atılması gerektiği ifade edildi.
Alüminyum folyo, ISO tarafından belirlenen yaklaşık 0.006mm ile azami 0.2mm (200μm) arasında değişen alüminyumdan oluşan çok ince bir levhadır. Öncelikle ısıtılmış (sıcak döküm) külçelerin 2 -4 mm kalınlığındaki bobinlere dönüştürülmesiyle üretilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Alüminyum folyo yemek kaplarının yapısı her ne kadar zayıf olsa da plastik ve köpük tabaklara göre oldukça dayanıklıdır. Alüminyum yapısı gereği sıcaklığı ve soğukluğu daha iyi korumaktadır.
Alüminyum folyo, 0.2 milimetreden ince tabakalar hâline getirilmiş alüminyuma verilen addır, 6 mikrometreye kadar incelikteki tabakalar sıklıkla kullanılır. Çoğunlukla yiyeceklerin, kozmetik ve kimyasal ürünlerin ambalajlanmasında kullanılır.
Etkili bir geri dönüşüm işlemi için kirli kağıt, mendil, tuvalet kağıdı, makyaj temizleme mendili, bebek bezi, kağıt havlu gibi atıkların geri dönüşüme atılmaması gerekir. İçerisinde plastik, yapıştırıcı gibi yabancı maddeler bulundurulan kağıtlar geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır.
Alüminyum atıklar genellikle ambalaj malzemeleri, içecek kutuları, alüminyum folyo, alüminyum levhalar, alüminyum profil parçaları, endüstriyel atıklar veya eski alüminyum eşyalar gibi çeşitli kaynaklardan gelir. Alüminyum atık geri kazanımı ise kullanılmış alüminyum malzemelerin geri kazanımı sürecini kapsar.
Alüminyum folyo genellikle yiyeceklerin saklanması, kimyasal ve kozmetik ürünlerin ambalajlarında kullanılmaktadır. Ayrıca alüminyum folyo et pişirme amacıyla da kullanılır. Alüminyum folyo tavuk, balık ve çeşitli sebzelerin fırında pişirilmesinde sıklıkla tercih edilir.
- Mavi Kutu: Kağıt ve karton kutular, gazeteler, dergiler, kitaplar, yazı ve çizim kağıtları, plastik şişeler, plastik kutular, metal (alüminyum) içecek kutuları, metal (çelik) gıda kutuları, cam içecek ve gıda şişeleri, cam kavanozlar.
11- Kâğıt peçete, kâğıt havlu ve tuvalet kâğıdı gibi ürünler geri dönüşür mü? Hayır. Bu ürünler geri dönüştürülemez. Dolayısıyla evde evsel atık ile birlikte çöpe, dışarıda ise çöp konteynerine atılmalıdır.
Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajında saklanmalı ve belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.
Alüminyum folyo hem kolay şekillendirilebilir, hem ucuz, hem de yüksek sıcaklıklara karşı son derece dayanıklı. Doğrudan güneş ışığı alan herhangi bir pencereyi alüminyum folyoyla kaplamak, güneşi ve ısıyı evinizden uzağa yönlendirebilir.
Alüminyum folyoyu tamamen koruma amaçlı olarak kullanmak yani yiyeceği folyoya sarıp buzdolabına koymak sağlıklıdır. Ancak saklanacak gıdanın ıslak, çok tuzlu ya da limonlu olmaması gerekiyor. Alüminyum folyoya ısıtma işlemi uygulamak, balık v.s yiyeceği alüminyum folyoya sarıp fırında pişirmek sakıncalıdır.
Geri kazanımı mümkün olmayan cam ve mamulleri ise şöyle sıralanabilir: ampül ve floresan, pencere camları, cam yapı maddeleri, aynalar, optik camlar, ısıya dirençli camlar ve telli camlar.
Cam, kâğıt, alüminyum, plastik ürünler, metaller, tekstil ve ahşap ürünleri, organik atıklar, piller ve elektronik atıklar, araç lastikleri ve kauçuk malzemeler, bitkisel yağlar ve motor yağları tekrar kullanılmak üzere geri dönüştürülebilir.
Lastik geri dönüşümü süreci bayilerde, eski ve aşınmış lastiklerin çoğunlukla değiştirilmesi için aracınızı getirdiğinizde başlar. Lastiklerinizi lastik geri dönüşüm tesisine veya evsel atık geri dönüşüm merkezlerine de getirebilirsiniz.
Cam ambalajların ortalama %25'inin geri dönüşümlü cam olabilmesi mümkündür. Yeşil maden suyu şişelerinde geri dönüşüm oranı %90'lara kadar çıkabilmektedir.
Sigara izmariti tek kullanımlık plastik atıktır.
Her yıl trilyonlarca sigara izmariti gelişi güzel yere atıldığı gezegende en yaygın plastik kirliliğinden biri olduğuna inanılıyor.
Atık: Kullanılmış ve artık kullanılmak istenmeyen, yaşanılan ortamdan uzaklaştırılması gereken maddelere atık denir. Atıkların bir kısmı geri dönüştürülebilirken bir kısmı dönüştürülemez. Tekrar Kullanım: Atık maddeler arasında hiçbir işleme maruz kalmadan tekrar kullanılabilecek maddeler bulunabilir.
Pişirme esnasında oluşan buhar, alüminyumun çözünmesine sebep olur ve çözünen alüminyum yiyeceklere nüfuz eder. Bunun sonucunda ise vücutta ağır metal birikimi yaşanır.Asitli ve yüksek ısıda pişirilen yiyeceklerde kesinlikle kullanmamalıyız. Ayrıca donmuş gıdaları sarmaktan da kaçınmalıyız.
Alüminyum folyo, tablet çikolata ve pralin ürün grupları için en iyi ambalaj çözümüdür. Yüksek bariyer özelliğiyle tat ve nem kaybına karşı korur.
Alüminyum folyo kullanımında ilk dikkat edilmesi gereken nokta folyonun sıcakla temas etmediği yalnızca oda sıcaklığında veya buzdolabı koşullarında saklanacak gıdalarda kullanılmasıdır. Dondurucuda saklanan gıdalarda da alüminyum folyo kullanımı çok tercih edilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri