Alüminyum alaşımlarının mekanik, fiziksel ve kimyasal özellikleri alaşım elementlerine ve mikro yapısına bağlı olarak değişir. Alüminyuma katılan en önemli alaşım elementleri bakır, mangan, silisyum, magnezyum ve çinkodur. Alüminyum alaşımları dövme ve döküm alaşımları olarak iki gruba ayrılır.
Alüminyum eldesi, iki aşamada gerçekleşir. Birinci aşamada, Bayer metodu ile boksit cevherinden alümina elde edilir. İkinci aşamada ise, elektroliz ile alüminadan alüminyum elde edilir. Alümina tesisleri, genellikle boksit cevherlerinin yanına kurulur.
Alüminyum, yerkabuğunda en yaygın elementlerden biridir - element bileşiminin %7'sini oluşturur, oksijen ve silikondan sonra en bol bulunan üçüncü elementtir. Boksitten veya esas olarak oksit formunda olduğu tortul kayadan elde edilir.
Hafif ve Sağlam
Alüminyum, hafif bir elementtir. Çeliğin yaklaşık üçte biri kadar ağırlığa sahip çok hafif bir metaldir. Alüminyumun hafif olması, üretim maliyetlerinin azalmasını sağlar. Alüminyum ayrıca yüksek süneklik özelliğine sahiptir.
Doğada Alüminyum Bulunuşu. Yerkabuğunda bol miktarda (%7,5-8,1) bulunmasına rağmen serbest halde çok nadir bulunur ve bu nedenle bir zamanlar altından bile daha kıymetli görülmüştür. Alüminyumun ticari olarak üretiminin tarihi 100 yıldan biraz fazladır.
İlgili 43 soru bulundu
Günümüzde insan sağlığı ile ilişkisi gittikçe önem kazanan alüminyum genellikle zararsız bir bileşen olarak bilinmektedir; fakat yine de yüksek derişimlerine ya da düşük dozlarına uzun süreli maruz kalındığında sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu yüzden vücuda fazla alüminyum alınması sakıncalıdır.
Alüminyum üretiminde kullanılan boksit cevheri genellikle %30-60 oranında alüminyum içerir ve işletilebilir değerde kabul edilir. Boksit madeni yatakları genellikle yüzeye yakın yerlerde oluştuğundan açık işletme ile işletilir.
Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar. Endüstrinin pek çok kolunda milyonlarca farklı ürünün yapımında kullanılmakta olup, dünya ekonomisi içinde çok önemli bir yeri vardır.
Parlatıcı maddelerin, seramiklerin, ilaçların, kozmetiklerin, patlayıcıların, mürekkeplerin, çimentonun, fitosaniter maddelerin içeriğinde bulunur. Alüminyumun insan fizyolojisinde hiçbir fonksiyonel rolü bulunmamaktadır. Alüminyumun toksik olmadığını ifade edilmekte.
Total Materia veritabanı tüm dünyadaki 30,000'den fazla alüminyum sınıflandırılmasını barındırmaktadır Kimyasal bileşenler, mekanik ve fiziksel özellikler, çapraz-referanslar ve daha fazla birçok özellik, tek tıklama ile temin edilebilmektedir.
Bu metalin keşfi, çalışmaları Alman kimyager Friedrich Wöhler tarafından genişletilen Danimarkalı fizikçi Hans Christian Ørsted tarafından 1825'te duyuruldu. Alüminyumun rafine edilmesi zordu ve bu nedenle gerçek kullanımda nadirdi. Keşfedildikten kısa bir süre sonra, alüminyum fiyatı altının fiyatını aştı.
Alüminyum işleme, birçok farklı yöntem kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bu yöntemler arasında döküm, haddeleme, ekstrüzyon, delme, kesme, bükme ve kaynak işlemleri yer alır. Bu yöntemlerin her biri, farklı şekillerde metalin özelleştirilmesine olanak tanır.
ÖZET: Alüminyum, solunum, deri ve sindirim sistemi yolu ile vücuda alınmaktadır. Bu elementin vücutta birikimi normalde önlenmektedir. Fakat, bazı patolojik durumlarda vücutta birikmekte ve toksisitesi lle sonuçlanmaktadır.
Konya'nın Seydişehir ilçesi, Antalya'da Akseki, Gaziantep'de İslâhiye ve Muğla'nın Milas ilçesinde çıkarılan boksit madeni alüminyumun ham maddesidir.
Alüminyum alaşımlarının çoğu ışın kaynakları ile kaynak edilebilir. Belli bir ısı girişiyle kaynak edilebilen kalınlıklar geniş ölçüde değişir. Kalın kesitli malzemeler tek seferde kaynak edilebildiğinden ve oluşan IEB dar olduğundan avantaj olarak görülebilir.
Aliminyum suya salınım yapmaz.Bir çok Su etrafı kullanım alanına sahiptir.
Magnezyumun alüminyum ve kurşun gibi ağır metallerin vücuttan atılmasında etkili olduğu biliniyor.
Alüminyum, ulaşım, mimari, endüstriyel alanlar, havacılık, inşaat sektörü, elektrik ve elektronik sektöründe kullanılan bir metaldir. Alüminyum ve alüminyum alaşımları, çelikten sonra en çok tercih edilen metaldir. Günlük hayatta ulaşım, enerji, elektrik-elektronik, gıda ve diğer endüstrilerde yaygın olarak kullanılır.
Vücutta alüminyum en çok karaciğer ve beyin dokusunda birikmektedir. Karaciğer hasarı, iştahsızlık, kas ağrıları, psikoz olabilir. Vücuda fazladan giren alüminyum hafıza bozukluklarına yol açabildiği bilinmektedir.
Malzeme, minerallerden oluşan bir cevher olmasına rağmen minerel olarak bilinir. Boksit, alüminyum kaynağı olarak kullanılmasına rağmen farklı metallerde içermekte ve kullanılmaktadır. Dünya ticaretinde güçlü bir yeri olan boksit, dünyanın alüminyum ihtiyacı da özellikle boksit cevrehinden karşılanmaktadır.
Alüminyumun yüksek elektrik ve ısı iletkenliği, onu enerji sektörü ve çeşitli sanayi alanlarında çok kullanılan bir materyal yapar. Gümüş, bakır ve altından sonra en iyi elektrik iletkenliğine sahip olması, kablolar ve elektrik tesisatları için idealdir.
Metaller, kendi aralarında soy metaller (altın, gümüş, platin gibi) ve soy olmayan metaller (demir, çinko, alüminyum gibi) şeklinde sınıflandırılabilir.
TÜRKİYE BOKSİT REZERVİ ve ALÜMİNYUM ÜRETİMİ
En büyük boksit rezervi Konya Seydişehir ve Antalya Akseki yöresinde bulunur. Bu sahalarda toplam (gör+muh+müm) rezerv 36,5 milyon ton, işletilebilir rezerv 31 milyon ton'dur.
Alüminyum, hafif, sağlam ve korozyona dayanıklı olduğu için uçak üretiminde ideal bir metaldir. Alüminyum, çeliğin yaklaşık olarak üçte biri ağırlığında olması sebebiyle uçağın daha fazla ağırlık taşımasına veya yakıt bakımından daha verimli olmasına imkan tanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri