Alüminyum, atom numarası 13 ve simgesi Al olan kimyasal element. Gümüş renkte, sünek bir metaldir. Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır.
Alüminyum, periyodik tablonun 3. periyodunun 13. grubunda yer alan bir elementtir. Alüminyumun atom numarası 13'tür. Alüminyum, Al sembolü ile gösterilir ve metaldir.
Metaller, kendi aralarında soy metaller (altın, gümüş, platin gibi) ve soy olmayan metaller (demir, çinko, alüminyum gibi) şeklinde sınıflandırılabilir.
Dünya yüzeyinin toplam ağırlığının yaklaşık olarak %8'ini alüminyum oluşturmaktadır. Alüminyum doğada kimyasal olarak reaktiftir ve metal olarak doğada tek başına bulunmamaktadır. Bunun yerine alüminyum malzemesi, alümina adı verilen bir oksitten işlenerek elde edilmektedir.
Bakır, yüksek elektrik geçirgenliği, işlenebilme ve mekaniksel özellikleri iyi olan bir metaldir.
İlgili 29 soru bulundu
Önemli demir dışı metaller, Alüminyum, bakır, kurşun, nikel, kalay, titanyum, çinko ve pirinç gibi alaşımları içerir.
Gümüş, elementlerin periyodik tablosunda simgesi Ag (Ag sembolü Latince argentum kelimesinden gelir) olan, beyaz, parlak, değerli bir metalik element. Atom numarası 47, atom ağırlığı 107,87 gramdır. Erime noktası 961,9 °C, kaynama noktası 1950 °C ve özgül ağırlığı da 10,5 g/cm³'tür.
Oksijen, periyodik tablonun 2. periyodunun 16. grubunda yer alan bir elementtir. Oksijenin atom numarası 8'dir. Oksijen, O sembolü ile gösterilir ve ametaldir.
Periyodik tabloda B simgesi ile gösterilen borun atom numarası 5, atom ağırlığı ise 10,81'dir. Yarı metal ve yarı iletken özelliğe sahip olan bor elementi periyodik cetvelin 3A grubunda yer almaktadır.
Sodyum, periyodik cetvelde Na (Latince natrium sözcüğünden) simgesi ile gösterilen ve atom numarası 11 olan element. Sodyum yumuşak ve kaygan bir metal olup alkali metaller grubuna aittir.
İridyum – 22,4 g/cm³
Ana metal veya diğer adıyla baz metal, değerli metalin aksine, görece yaygın bulunan ve daha ucuz olan metaldir. Bakır, demir, kurşun ve nikel; ana metaller arasındadır.
Altın, Au (Latince aurum'dan) sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element. Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir.
Mineral Adı
Alüminyum metali başlıca gibsitik ve böhmitik boksit cevherlerinden üretilir. Diyaspor ve böhmit aynı kimyasal formüle sahip olmalarına karşın şebeke yapıları farklı minerallerdir.
Alüminyum'un Eldesi :
Birinci aşamada, Bayer metodu ile boksit cevherinden alümina elde edilir. İkinci aşamada ise, elektroliz ile alüminadan alüminyum elde edilir. Alümina tesisleri, genellikle boksit cevherlerinin yanına kurulur.
Total Materia veritabanı tüm dünyadaki 30,000'den fazla alüminyum sınıflandırılmasını barındırmaktadır Kimyasal bileşenler, mekanik ve fiziksel özellikler, çapraz-referanslar ve daha fazla birçok özellik, tek tıklama ile temin edilebilmektedir.
Neon (Ne), periyodik tablonun 8-A grubunda yer alan soy gazdır.
Karbon, doğada yaygın bulunan ametal kimyasal elementtir. Evrende bolluk bakımından altıncı sırada yer alan karbon, kızgın yıldızlarda hidrojenin termonükleer yanmasında temel rol oynar.
Fosfor, periyodik tablonun 3. periyodunun 15. grubunda yer alan bir elementtir. Fosforun atom numarası 15'tir. Fosfor, P sembolü ile gösterilir ve ametaldir.
Azot, periyodik tablonun 2. periyodunun 15. grubunda yer alan bir elementtir. Azotun atom numarası 7'dir. Azot, N sembolü ile gösterilir ve ametaldir.
Magnezyum, periyodik tablonun 3. periyodunun 2. grubunda yer alan bir elementtir. Magnezyumun atom numarası 12'dir. Magnezyum, Mg sembolü ile gösterilir ve metaldir.
Kalsiyum, Ca sembolü ile gösterilir ve metaldir. Adını Latincede “kireç” anlamına gelen calx kelimesinden alır. 1808'de İngiliz kimyacı Sir Humphry Davy tarafından keşfedildi.
Çinko, atom ağırlığı 65.39 g/mol ve atom numarası 30 olan gümüş renkli bir metaldir. Düşük kaynama sıcaklığı dikkat çekicidir. Bu değer özellikle pirometalurjik metal üretiminde çok belirleyici bir etmendir. Dökülmüş halde sert ve kırılgandır.
Kalay çok eskiden beri bilinen ve kullanılan bir metaldir. İlk kalay ihtiva eden alaşımlar M.Ö. 3200-2500 yıllarında Mezopotamya'da kullanılmaya başlanmıştır. Kalay, özgül ağırlığı 7.3, erime noktası 232 °C'dir.
Manganez, periyodik tablonun 4. periyodunun 7. grubunda yer alan bir elementtir. Manganezin atom numarası 25'dir. Manganez, Mn sembolü ile gösterilir ve metaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri