Alüminyum Alaşımlarının Örtülü Çubuk Elektrodla Ark Kaynağı Yapısal sertleşmeli alaşımlar arasında 4xxx tipi alaşımlar da uygun şekilde örtülü elektrodla birleştirilebilirler; ancak dikişe yakın bölgelerde mekanik karakteristikler düşer. Kaynak için DATK (elektrod +) kullanılır.
Alüminyum alaşımlarının kaynağı farklı teknikler ile yapılmaktadır. Bu tekniklerden ilki örtülü çubuk elektrodla ark kaynağıdır. Bu yöntem sayesinde tüm alüminyum türlerini ve ısıl işlem ile sertleşmeyen alaşımları dahi kaynak etmek mümkün hale gelmektedir. Bir diğer yöntem ise oksi esatilen kaynağıdır.
Alüminyum için en popüler kaynak işlemlerinden biri, aksi halde tungsten atıl gaz (TIG) kaynağı olarak bilinen gaz tungsten ark kaynağıdır (GTAW).
Al-çelik intikal ara parçalarının en basit kullanılış şekli, parçayı Al ile çelik malzeme arasında dik tutup puntalamadan sonra önce Al tarafını MIG ile kaynatmaktır, bundan sonra çelik tarafı, pasolararası sıcaklığın 205°C'ı aşmamasına özen gösterilerek, kaynak edilir.
Metaller arası bileşik oluşumunu önlemek amacıyla çelik ve alüminyuma ark kaynağı yapılır. Birincisi, çelik üzerinde alüminyum kaplama kullanmaktır. Bu, çeliğin erimiş alüminyuma daldırılmasıyla (sıcak daldırma alüminyumlaştırma) elde edilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Çelik, bakır, magnezyum veya titanyum gibi metallerin alüminyuma doğrudan ark kaynağı ile kaynaklanması, çok kırılgan ara metalik bileşikler üretir. Bunu önlemek için işlem sırasında diğer metali erimiş alüminyumdan izole etmeniz gerekir.
Metaller arası bileşik oluşumunu önlemek amacıyla çelik ve alüminyuma ark kaynağı yapılır. Birincisi, çelik üzerinde bir alüminyum kaplama kullanmaktır. Bu, çeliğin erimiş alüminyuma daldırılmasıyla (sıcak daldırma alüminyumlaştırma) elde edilebilir.
Oksidasyon kademesi. Alüminyum hidrojen atmosferi altında 1500 °C ye ısıtıldığında AlH üretilir. Alüminyumun normal oksidi (Al2O3) silisyum ile 1800 °C de vakum altında ısıtıldığında Al2O üretilir.
Açık bir teknik kullanarak alüminyum boru bağlantılarını kaynak yapabilirsiniz, ancak çelikten daha zordur. Aluminyumun yüksek ısı iletkenliği, kaynak havuzunun çelikten daha büyük olduğu anlamına gelir.
DIN M. No. Alüminyum-Silisyum (Al-Si) ve Alüminyum-Magnezyum-Silisyum döküm alaşımlarının kaynağı için özel örtülü elektrodtur. %12'ye kadar silisyum içeren alüminyum döküm alaşımlarının kaynağına uygundur. DC de elektrod pozitif (+) kutupta kaynak yapılabilir.
1930'lu yılların başından beri bilinen TIG (argon) kaynağı genellikle, paslanmaz çelik ve alüminyum alaşımlarının kaynağında kullanılır.
Argon Kaynak yani (TIG Kaynak )Tungsten inert gaz kaynağı, metal parçaları eritmek ve birleştirmek için elektrik kullanan bir kaynak işlemidir.
ASA 5310 (ALSİ 12) ile kullanılabilen, alüminyum ve düşük alaşımlı alüminyum malzemelerin birleştirilmesinde ve de alüminyumun paslanmaz çelikle lehimlemesinde kullanılır.Çalışma sıcaklığı 520-660 0C arasıdır. Şalümo ve fırın sert-lehimlemesine uygundur.Saf suyla karıştırılmak suretiyle macun olarak da kullanılabilir.
Bu rehber malzemeleri, sıcaklıkları, işaretleyicileri, eritkeni ve lehimi en iyi şekilde seçmeyi ve kullanmayı ortaya koyar. Alüminyum bileşenleri bir araya getirmenin en etkili yöntemi pasta ve lehim ile lehimlemektir.
Derby 20g japon yapıştırıcısı tek bileşenli, düşük viskoziteli çok hızlı kürleşen yüksek yapıştırma gücüne sahip olan bir yapıştırıcıdır. Kullanıldığı Yerler Metal, cam, alüminyum, kauçuk, porselen ve plastik yüzeylerin hızlı yapıştırmada kullanılır.
Alüminyum, yumuşak ve hafif bir metal olup mat gümüşümsü renktedir. Bu renk, açık atmosferde üzerinde oluşan ince oksit tabakasından ileri gelmektedir. Alüminyum, ısıya ve yanmaya dirençlidir kıvılcım çıkarmaz, zehirleyici ve manyetik değildir. Yoğunluğu, çeliğin ve bakırın yaklaşık üçte biri kadardır.
Alüminyum 660,3 santigrat derecede erir.
Alüminyum hem harika bir ısı yalıtım malzemesi hem de korkunç bir ısı yalıtım malzemesidir (veya iyi bir ısı iletkenidir).
Alüminyum folyo, ısıya dayanıklı bir üründür. Yüksek ısıya maruz kalsa dahi yanmaz.
Alüminyum kase fırına girer mi? Dayanıklı yapısı ve özel malzemesi sayesinde alüminyum kase rahatlıkla fırına girebilir. Özellikle her açıdan kusursuz bir dayanıklılık sağlaması, değişik yiyecekler için fırında kullanım imkanı tanımaktadır.
Ayrıca, bilgisayar anakartları ve LED ışıkları gibi ısının iletimini gerektiren birçok uygulama için iyi bir ısı emicidir. Alüminyumun termal genleşme katsayısı 23.2'dir. Alüminyum, düşük sıcaklıklarda hızla kırılgan hale gelen çeliğe kıyasla, sıcaklık düştükçe artan çekme mukavemetine sahiptir.
P. çelik alüminyumdan daha güçlü ve dayanıklıdır, bu nedenle otomotiv ve benzeri uygulamalarda alüminyuma göre tercih edilir.
Alüminyum ve Çelik Karşılaştırma
Alüminyum, çelik kadar güçlü bir madde değildir, fakat ağırlığının üçte biri kadar olması, uçak yapımında kullanılmasının ana sebebidir.
Alüminyum, paslanmaz çeliğe kıyasla çok iyi bir elektrik iletkendir. Mukavemet açısından, Paslanmaz çelik, Alüminyumdan daha güçlüdür. Paslanmaz çelik, nötr kimyasal bileşimi nedeniyle gıdalarla daha az reaktiftir. 304 Paslanmaz çelik , tezgah üstü ve gıda saklama kapları gibi pişirme uygulamaları için daha uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri