Uzun süre kaynatılıp içilen ıhlamurun rengi ve kokusu daha güzel olsa da içindeki yararlı maddeler azalarak yok olur ve toksik etki yaratır. Hem ruhumuzu hem içimizi ısıtan bu mis kokulu çiçeğin bir tutamını kaynamış suya atın ve en fazla 7-8 dakika demleyin. 7-8 dakikanın ardından ıhlamur çayınız artık içmeye hazır.
Ihlamur çayı, kaynatılmaz demlenerek tüketilir. Kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprakları kaynar suya atılarak, 10 dakika demlenir. Sağlığa fayda sağlaması için demlendikten hemen sonra tüketilmesi gerekir.
Ihlamur çayı nasıl demlenir Ahmet Maranki'ye göre ıhlamur çayı hazırlarken dikkat etmeniz en önemli husus ıhlamuru kaynatmamanızdır. Kaynamış suya atılan ıhlamur ile çaydan maksimum verimliliği elde edebilirsiniz.
Ihlamur çayı hazırlarken bardak başına bir çay kaşığı tepeleme kurutulmuş ıhlamur ölçüsünü kullanabilirsiniz. Ihlamuru suyla birlikte kaynatmayın. Önce suyu kaynatın ve önceden ıhlamur koyduğunuz demliğe kaynamış suyu boşaltıp ağzını kapatın ve 10 dakika demlenmesini bekleyin.
Kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yapısındaki maddeler değiştiği için yararlı etkisi, ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolmuştur” diyor.
İlgili 29 soru bulundu
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz da vatandaşları uyararak, "Kesinlikle ıhlamurun ömrüne dikkat edilmesi gerekiyor. Bekleme ile beraber ciddi sorunlar doğabilir. Özellikle bekleme koşulları iyi değilse ıhlamur bakteri oluşumuna açıktır. Bu oluşum da kişinin bağışıklık sistemine olumsuz etki eder.
Uzun süre kaynatılıp içilen ıhlamurun rengi ve kokusu daha güzel olsa da içindeki yararlı maddeleri her yeni kaynatma sırasında azalarak yok oluyor ve toksik etki yaratıyor. Hem ruhumuzu hem içimizi ısıtan bu mis kokulu çiçeğin bir tutamını kaynar suya atın ve kısık ateşte en fazla 7-8 dakika demleyin.
Daha kolay ve kullanılışlı bir yol ise: 1 poşet ıhlamur kupaya konur üzerine kaynamaya yakın sıcaklıktaki su ilâve edilir, 3-5 dakika kadar bekletilip içilir.
Çoğu bitkisel ürün gibi ıhlamur çayının da yan etkiler olabilir. Ihlamur genellikle güvenli olmasına rağmen, hipotansif (tansiyon düşürücü) etkileri nedeniyle düşük tansiyonu olan kişiler ıhlamuru dikkatli tüketmelidir. Ihlamur çayı idrar söktürücü etkilere sahip olabilir. Ayrıca ıhlamur, uyuşukluğa da neden olabilir.
Antioksidan özelliğe sahip olan ıhlamur, idrar söktürücü ve terlemeye yardımcı olarak da kullanılabilir. Bu özelliklere bağlı olarak ıhlamurun, toksin ve iltihap azaltıcı etkiye sahip olduğu söylenebilir. Ihlamurun doğal yapısında bulunan uçucu yağlar, ıhlamurun kendine has kokusunun açığa çıkmasını sağlar.
Ihlamuru tozdan arındıralım. Sonra tekrar su koyalım. Ama az olacak. Kaynadıkca soğuk su ilave edelim. 1-2 gün içinde azalan ıhlamura soğuk su kattıkca rengi kızıl renge dönecektir 😃😃. afiyet olsun.
Ihlamuru hazırlarken, yaprak ve çiçekleri ateş üstünde kaynatmadan tutmalısınız. Ihlamurun ilk suyu dökülür mü? Ahmet Maranki'ye göre ıhlamur çayı hazırlarken dikkat etmeniz en önemli husus ıhlamuru kaynatmamanızdır.
Ihlamuru ocakta kaynatmak tavsiye edilmez. Bunun üzerine ıhlamurun üzerine sıcak su dökülür. Yaklaşık 5 ile 10 dakika arasında demlenmeye bırakılır. Demlene ıhlamur suya rengini verecektir.
Bitki Çayları
Rahat bir uyku için “papatya çayı, melisa çayı, rezene çayı, ıhlamur” gibi rahatlatıcı ve faydalı çayları içmen gerekiyor. Bu çayları uyumadan 1 veya 2 saat önce sıcak olarak içersen uyku kaliten artar ve kendini derin bir uykunun içinde bulursun.
Ihlamurun demlendikten sonra kaynatılması sakıncalı olabilir.Ihlamur, bazı kişilerde hassasiyet nedeniyle alerjik reaksiyonlara neden olabilir. kullanılmadan önce doktora danışılmasında fayda vardır. Gün içinde 3 fincandan fazla ıhlamur çayı içilmemesi gerekir.
Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Yemek üzerine içilirse hazmı güçleştirir.
Ihlamur, faydaları kadar yan etkileri de bulunan bir bitkidir. Kalp rahatsızlığı geçmişi ya da riski bulunuyorsa kişi ıhlamur tüketmemelidir. Uzun zamanlı ve yoğun tüketilmesi kardiyotoksik etkiye neden olabilir. Bunun dışında hamileler ve emziren hanımlara tavsiye edilmez.
Erdem Yeşilada, öksürüğü yatıştırmak ve boğazı yumuşatmak için ıhlamur çiçeği ve ayva tohumunun birlikte kullanılmasını önerdi. “Ayva meyvesi ve yaprakları da taşıdığı bileşenler nedeniyle öksürüğün giderilmesine yardımcı olmaktadır. Ayva ve ıhlamur karışımından elde edilen çaya şeker yerine bal ilave edilebilir.
Bu sedatif yani sakinleştirici ve gevşeten etki aynı zamanda cinsel isteği de büyük bir oranda azaltmakta, hatta çok sık içilmesi halinde cinselliği unutmanıza bile neden olabilecek derecede etkiye sahiptir.
Demleme işlemine geçilmeden önce 1 avuç ıhlamur süzgeçli bir kapta sıcak su ile iyice yıkanır.
Yarım avuç dövülmüş ağaç kabuğunu bir litre kaynayan suya atın. 2-3 dakika kaynatın. 5-10 dakika dinlendirin. Günde bir fincan için.
Ihlamur çayının faydalarından yararlanmak için, günde 2 fincan içmek yeterlidir. Özellikle yatmadan 1 saat önce içilen ıhlamur çayı vücudunuzu rahatlatır ve uykuya dalış süresini kısaltır. Aşırı tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için, günde 3 fincandan fazla tüketilmemelidir.
Peki ıhlamur çayımı nasıl hazırlamalıyım diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önermem çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriğinin azalmasına neden olur ve sağlığı koruyucu tüm etki kaybolur.
Ihlamur kurutulmuş bir halde aldıysa, temiz bez poşetin içerisine veya cam kavanoza konulabilir. Bezin veya kavanozun ağzı hava almayacak şekilde kapatılır. Ihlamur, serin, güneş almayan, kuru bir yerde 1 seneye kadar muhafaza edilebilir.
Yaklaşık bir hafta gibi bir sürede ıhlamurlar kuruyacaktır. Ihlamur bozulur mu diye soracak olursanız genelde hava almayacak şekilde, çok ışık ve nem olmayan yerlerde, cam kavanozlarda saklandığı sürece bitki çaylarının ömrü uzun olur ve 1-2 yıl kadar saklanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri