Alüminyumun yüksek aktivitesi, su ile reaksiyona girerek hidrojen üretebilmesini sağlamaktadır. Fakat metal yüzey pasivasyonu en önemli sorunlardan biridir. Uygun boyutlu alüminyum tozlarının kullanımı, NaOH gibi alkali çözeltilerin kullanımı ve uygun reaksiyon sıcaklıklarının seçilmesi ile bu sorun çözülebilmektedir.
Alüminyum (3A) metali HCl(tuz ruhu) ile tepkimeye.
Amfoter metaller asitler ile birlikte tepkimeye girdiklerinde tuz ve H2 gazını ortaya çıkarılar. Bunun dışında, amfoter metaller su ile tepkimeye giremez.
Alüminyum metali asitlerle tepkimeye girdiği gibi NaOH benzeri kuvvetli bazlarla da tepkime verir.
Suyla etkileşimleri çok güçlüdür, suyla tepkime sonucunda hidrojen gazı açığa çıkarırlar. I A grubunda yer alan Li, Na, K, Rb, Cs ve Fr elementleri alkali metalleri oluştururlar.
İlgili 34 soru bulundu
Alkali metallerin suyla tepkimesi bir indirgenme-yükseltgenme tepkimesidir yani alkali metal atomu ile su arasında elektron alışverişi olur. Metal atomu bir elektronunu suya vererek artı yüklü iyona dönüşürken, sudaki hidrojen bu elektronu alarak hidrojen gazını oluşturur.
İnert madde terimi kimyada, kimyasal olarak aktif olmayan maddeleri nitelemek için kullanılır. Örneğin; soy gazlar, yani periyodik tablonun 8A grubunda yer alan elementler, hiçbir madde ile reaksiyon vermediklerinden dolayı inert maddeler olarak nitelendirilirler.
Amfoteriktir; hem çok zayıf bir asit olup hem de alkalilerle alüminatlar yapar. Değişik kristal formlarında bulunur.
Sodyum yerkabuğunun ağırlıkça %2,6'sını oluşturur ve bu oranıyla dünyada en çok bulunan dördüncü elementtir. Sodyum çok reaktifdir, parlak sarı bir alevle yanar, su ile şiddetli reaksiyon verir ve havada hızla oksitlenir. Bu nedenle, vazelin, gazyağı vb. gibi hava ve su ile temasını kesecek bir ortamda saklanmalıdır.
Sudaki oksijen atomu Demir atomuyla reaksiyona girerek Demiroksit (Fe3O4) oluşturur.
Platin ve altın soy metalleri, hiçbir asit ile tepkime göstermeyen bir soy metal türüdür.
Amfoter özellik taşıyan elementler: Zn, Cr, Al, Sn, Pb, Be'dur. Ayrıca bu elementlerin oksitleri de amfoter özellik taşır.
Bazlar suya OH- iyonu verir.
Aliminyum suya salınım yapmaz.Bir çok Su etrafı kullanım alanına sahiptir.
Alüminyum ve alaşımlarında yüzeyde oluşmuş oksiti almak için asit ve alkali kimyasallar kullanılır. ALKALİ OKSİT ALMA: Genellikle alüminyum için Sodyum Hidroksit içerikli sıvılar kullanılır. Sodyum hidroksit içeren yüksek alkali kimyasallar alüminyuma çok hızlı bi şekilde saldırır ve yüzeydeki oksit tabakasını alır.
Alüminyum trihidroksit, alüminyum trihidrat, alüminyum hidrat, hidratlı alümina ve hidratlı alüminyum oksit olarak da bilinen alüminyum hidroksit, Al(OH)3, özgül ağırlığı 2.42 olan beyaz ila beyazımsı sarı suda çözünmeyen bir tozdur.
Sodyum metalinin H2O sıvısı ile olan tepkimesinde elektron kaybı (yükseltgenme) ve elektron kazanımı (indirgenme) olduğun- dan bu tepkime bir redoks tepkimesidir. Bu tepkime sonucunda olu- şan H2 gazı ortam sıcaklığının artışı nedeni ile havadaki O2 gazı ile tepkime vererek alevli bir şekilde yanar.
Alkali metaller (örneğin lityum, sodyum, potasyum, rubidyum ve sezyum) hava ile temas ettikleri anda oksitlenir. Bu metaller suya düşerse patlamaya bile yol açabilirler. Tüm atomlar kararlı olmaya yani başka atomlarla tepkimeye girmeyecek hale gelmeye çalışır.
Lityum hava ve su ile yanması ve potansiyel patlama tehlikesine rağmen diğer alkali metallere göre daha az tehlikelidir. Oda sıcaklığındaki Lityum-Su reaksiyonu aktif ve çabuk gerçekleşen bir reaksiyon olmasına rağmen çok tehlikeli bir reaksiyon değildir.
Gümüş renkte, sünek bir metaldir. Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar. Endüstrinin pek çok kolunda milyonlarca farklı ürünün yapımında kullanılmakta olup dünya ekonomisi içinde çok önemli bir yeri vardır.
Hidroklorik asit, suya damlatıldığında H+ iyonu vermektedir. Hidroklorik asit tipik bir asit özelliği olarak çinko, demir, magnezyum ya da alüminyum gibi birçok metale etki ederek, hidrojen açığa çıkarır.
Metaller, kendi aralarında soy metaller (altın, gümüş, platin gibi) ve soy olmayan metaller (demir, çinko, alüminyum gibi) şeklinde sınıflandırılabilir. Yarı metaller, iyi metal özelliği göstermez.
Aktif metal olarak da bilinen bu metaller suyla şiddetli şekilde tepkimeye girer. Kolayca gerçekleşen bu tepkime sonucunda hidrojen gazı ve metal oksit bileşiği oluşurken yüksek miktarda ısı açığa çıkar ve açığa çıkan bu ısı, hidrojenin alev almasına neden olur.
Aktif metallerin tamamı asitlerle tepkimeye girerek tuz ve hidrojen gazı oluşturur: Soy metaller çok kararlı ve aktiflikleri çok düşük olan metallerdir. Bunlardan Cu ve Ag, HCl gibi yapısında oksijen bulunmayan asitlerle tepkime vermezken, HNO3 ve H2SO4 gibi oksijen içeren asitlerle tepkime vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri