B Grubu Vitaminlerin Alzheimer Hastalığındaki Rolü Folik asit, piridoksin, B12 vitamini eksikliği ile birlikte homosistein yüksekliğinin Alzheimer hastalığının oluşmasında önemli bir etken olduğu bilinmektedir.
Unutkanlık sebepleri arasında stres, kaygı bozuklukları, bazı sinir sistemi hastalıkları ve çeşitli hormonal değişiklikler sayılabileceği gibi özellikle bazı vitamin veya minerallerin vücutta yeterli miktarda bulunmaması da önemli yer tutar. Bu vitaminler arasında bu anlamda en önemlisi B12 vitaminidir.
Bazı vitamin eksiklikleri, özellikle B12 vitamin ve folat eksikliği ile tiroid hormon bozuklukları da unutkanlığa neden olabilir ve araştırılması gerekli olabilir.
Kalp ve damar dostu besinlerden oluşan; zeytinyağı, balık, meyve ve sebze ağırlıklı olan, kurubaklagilleri de içeren besinler ise Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlıyor. Siyah Çikolata Tüketin: Siyah çikolatanın içerisinde bulunan ve antioksidan özelliği olan Resveratrol, bilişsel gerilemeyi geciktiriyor.
Bir araştırmaya göre, D vitamini eksikliği yaşayan yaşlı insanlarda, halk arasında "bunama" olarak da anılan demans hastalığına yakalanma riski artıyor. "Neurology" adlı dergide yayımlanan araştırma için 65 yaşın üzerindeki 1.650 kişi incelendi.
İlgili 18 soru bulundu
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
B vitamininin üç çeşidi genellikle beyin sağlığı ile bağlantılıdır: B6, B9 (folat) ve B12. B vitaminleri Alzheimer hastalığı riskiyle ilişkilendirilen homosisteinin parçalanmasına yardımcı olabilir. B vitaminleri ayrıca yeni beyin hücreleri geliştirmek için gereken enerjinin üretilmesine de yardımcı olur.
"Alzaymır hastalığına yakalanmamak için öncelikle sağlık durumumuzu gözden geçirerek diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol gibi damarsal hastalıklarımızı tedavi ettirerek B12 vitamin eksikliğimiz varsa bunu gidermeliyiz. Sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durarak iyi beslenip, iyi uyarak stresten kaçınmalıyız.
Alzheimer Neden Olur? Kesin nedeni tam olarak bilinemeyen Alzheimer hastalığı, genel olarak beyinde anormal bir protein birikimi (amiloid ve tau proteini) sonucu beyin fonksiyonlarının zarar görmesi ve ölmesi sonucu meydana geldiği düşünülür.
Bunlar düzenli fiziksel egzersiz yapmak, sağlıklı bir kiloda olmak, sigarayı bırakmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek riski azaltacaktır. Düzenli fiziksel, sosyal ve zihinsel faaliyetleri birleştiren aktif bir yaşam tarzını benimsemek, riski azaltmaya yardımcı olacaktır” diye konuştu.
Kısaca SOBA olarak adlandırılan testte de kandaki amiloid beta topakları tespit ediliyor.
Alzheimer hastalığı için tanı halen ağırlıklı olarak hasta anamnezi, fiziksel muayene, hafıza değerlendirmesi sağlayan nöropsikolojik testler, dikkat ve dil becerilerinin değerlendirilmesi, beyin görüntüleme yöntemleri ve laboratuvar testlerinin bir arada değerlendirilmesi ile konulmaktadır.
Anket verilerine bakıldığında hastaların %71,7'sinin Alzheimer tanısı almadan önce depresyon veya derin üzüntü yaşadığı görülmüştür. Alzheimer hastalarının %70'inin ikinci derece yakınlarında da AH olduğu belirlenmiş; hastalığın genetik yatkınlıktan etkilendiği düşünülmüştür.
B vitaminleri
Journal of the American Medical Association'da yayınlanan bir araştırma, yüksek doz B vitamini takviyelerinin, hafif bilişsel bozukluğu olan yaşlı erişkinlerde beyin küçülmesi ve bilişsel gerilemeyi azalttığını ortaya koydu.
Hastalık günlük işleri yapamama, tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama, kişileri tanıyamama, sık kullanılan eşyaları yanlış yere koyma, sözcük bulmada zorluk, karar vermede güçlük çekme, ruh hali ve davranış değişiklikleri gibi belirtilerle seyretmektedir.
Hastalığın en önemli ve ilk bulgusu unutkanlıktır. Alzheimer hastası yakın geçmişteki bilgi, kişi ve olayları unutur. Hastalık ilerledikçe kişi daha sık unutmaya başlar ve bu bilgileri hatırlayamaz. Unutkanlık, hastalığın ilk dönemlerinde basit unutkanlıklar olarak başlar.
Tayfun Uzbay, “Alzheimer'in güncel tedavisinde en çok kullanılan Takrin, Donepezil, Rivastigmin ve Galantamin gibi ilaçlar, asetilkolini parçalayan enzimi baskı altına alarak asetilkolinin beyinde miktarını ve etkinliğini artırmayı amaçlar.
Tanı konulduktan sonra ortalama yaşam süresi 4-10 yıldır. Bazen bu 1-20 yıl da olabilir. Bu hastalar genelde aspirasyon pnömonisi veya araya giren enfeksiyonlarla kaybedilir. Bu hastalığın kesin nedeni henüz bilinmediğinden hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur.
Alzheimer ve demans aynı şeyler değildir. Alzheimer hastalığı demansın sık görüldüğü hastalıklardan biridir. Alzheimer hastalığı tüm demansların %60'ından fazlasını oluşturur. Bir inme (felç) sonrası ortaya çıkan 'vasküler demans' ise demansın en sık görülen ikinci tipidir.
Demans olmamak için spor yapmanın önemli olduğu bilinmektedir. Haftada üç kez spor yapmanın demans olma ihtimalini %70 azalttığı düşünülmektedir. Sigara kullanmamak, B12 vitamini tüketmek, D vitamini almak, alkol tüketimini azaltmak ve beyin egzersizleri de demansa karşı alınabilecek önlemlerdendir.
Kolin ayrıca yeni beyin hücresi üretiminde de fayda sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar yumurtanın kolin açısından en zengin besin maddesi olduğunu ortaya koymaktadır. Yumurtanın yanında yer fıstığı, balık, yeşil yapraklı sebzeler, soya ve keten tohumu da kolin kaynakları arasındadır.
50 yaş üstü yetişkinlerin bedensel özelliklerine uygun vitamin ve mineral takviyesi alabilmesi için günlük multivitamin desteğinden yararlanmaları tavsiye edilebilir: C vitamini, D vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini ve çinko, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri