Ödenen Bağ-Kur primlerinin bir gider unsuru olduğunu belirten yasal düzenleme 1479 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışan lar Sosyal Sigortalar Kurumu (Bağ-Kur) Kanu- nu'nun 49'uncu maddesinde yer almaktadır.
1479 Sayılı BağKur Kanunu'nun 49/ 3. maddesinde, sigortalılarca ödenen giriş keseneği ve sigorta primlerinin vergi uygulamasında gider olarak yazılabileceği hükme bağlanmıştır.
Bu indirimden yararlanma şartları madde hükmünde aşağıdaki gibi belirlenmiştir. a) İndirilecek sigorta primi tutarı yılda; bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları için beyan edilen gelirin % 10'unu, bunun dışındaki şahıs sigorta primleri için beyan edilen gelirin %5' ini aşamayacaktır.
Buna göre; şahsınıza ait olup, şirketinizle bir ilgisi bulunmayan bağ-kur primlerinin şirketiniz tarafından gider yazılması mümkün bulunmamaktadır.
1-) Şahıs şirketlerinde firma sahibinin ödediği bağkur primini 131-hesabı kullanmak gerekir.yoksa 900 hesapta takip etmek gerekir. Y.GV beyannamesinde bu ödenen bağkur primi matrahtan indiririz. 2-) Sermaye Şirketlerinde firma sahibinin ödediği bağkur primini 131-hesabı yoksa 689 yoksa 900 hesabımı kullanmak gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
Şirket ortakları ve yönetim kurulu üyeleri tarafından ödenen sosyal güvenlik primleri, kurum kazancının elde edilmesi ve idame ettirilmesi niteliğinde bulunmadığından kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün değildir.
Buna göre; toplu olarak ödemiş olduğunuz Bağ-Kur primlerinin, hangi yıla ait olduğuna bakılmaksızın gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olduğunun tevsik edilmesi kaydıyla yıllık gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek olan gelir vergisi matrahından indirilmesi mümkündür.
Vergi mükellefi olan esnaf ve sanatkârlar mükellefiyet başlangıcı itibariyle Bağ-Kur'lu olmak zorunda.
Bağ-Kur primleri beyanname üzerinde "Diğer İndirimler" sütununda gösterilir.
Gelir vergisi mükelleflerinin kendilerine ait bağ-kur primlerini, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40' inci maddesinde tadadi olarak sayılan indirilebilecek giderler arasında sayılmamıştır. Bağ-kur primini GİDER olarak Kabul etmektedir.
2023 Genç Girişimci Desteği hakkında daha detaylı bilgileri içeren yazımıza ulaşmak için tıklayınız. Bunun dışındaki durumlarda şahıs şirketinizin açılışıyla birlikte her ay Bağ-Kur primi ödemeniz gerekmektedir. Primlerinizi düzenli ödediğiniz takdirde aylık 2.952,36 TL gibi bir ödemeniz olur.
Vergi matrahınızdan indirebileceğiniz maksimum prim, aylık brüt ücretinizin %15'i olabilir. Bu tutar örneğimize göre 750 TL'dir. 500 TL, 750 TL'nin altında kaldığı için priminizin tamamını vergi matrahınızdan indirebilirsiniz. Yıllık indirebileceğiniz tutar ise brüt asgari ücretin yıllık tutarıyla sınırlıdır.
2020. Şirket sahipleri ve ortakları Bağ-Kur'lu olmak zorunda.
5510 sayılı Kanunun 4 -1/b kapsamındaki bağ kur sigortalıların prime esas kazanç tutarları; - (1), (2),(3) ve (4) numaralı alt bentlerine tabi sigortalıların, Bunların prim oranları %34,5 dur.
2023 yılı için Bağ-Kur primi tutarları şu şekildedir: Geçmiş dönem borcu olan ve aylık Bağ-Kur ödemesini düzenli yapmayanlar için en düşük 3.452,76 TL, Geçmiş dönem borcu olmayan ve aylık Bağ-Kur ödemesini düzenli yapanlar için ise %5 indirim uygulanarak en düşük 2.952,36 TL olarak belirlenmiştir.
SSK ve BAĞ-KUR arasındaki farklara gelecek olursak: SSK bir işverene, kuruma bağlı olarak çalışan tüm işçiler için yapılan sigortadır. BAĞ-KUR ise işverenlerin, bağımsız çalışanların ve kanunda tanımlanmamış olan meslek grupları için geçerli olan sigorta türüdür.
Primleri ödemezseniz, Bağ-kur emekli olmanız için gereken günleri siler. Borcu da siler. Sonuçta emekli olamazsınız.
Bağ-Kur sigortalılarına vergi indirim belgesi verilmez. Ancak Bağ-Kur şartlarından emekli olacak engellilere de kolay emeklilik hakkı tanınmıştır.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Eğer şahıs şirketi sahibiyseniz vergi dairesine dilekçe vererek aracınıza ait yıkama, otopark, kasko ve benzeri harcamaların %70'ini gider olarak gösterebilirsiniz. Ayrıca araç satın alırken yapacağınız ödeme belirlenen limitin altında ise ÖTV ve KDV'yi gider göstermeniz de mümkündür.
Diğer bir ifade ile şirket ortaklarına veya personele işle ilgili görüşmelerde kullanılmak üzere tahsis edilen demirbaşa kayıtlı cep telefonlarına ilişkin olan ve bedelleri işletme tarafından ödenen haberleş me giderlerinin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.
Kapsamdaki BağKur'luların tamamına 5 puanlık prim indirimi uygulanacak. Bu durumda, yüzde 34.5 üzerinden prim ödeyen BağKur'luların prim oranı yüzde 29.5'e düşecek. En düşük düzeyden, yani asgari ücret üzerinden prim ödeyen BağKur'lunun ödeyeceği primde 82 TL'lik bir indirim olacak.
Son olarak 7326 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 30/4/2021 ve öncesi sürelere ilişkin prim borçlarını ödememiş Bağkur'lu vatandaşların ödenmeyen sürelere ilişkin sigortalılıkları durdurulmuş ve bu sürelere ilişkin prim borçları silinmiştir.
En son 2021 yılındaki yapılandırma kanunu ile BAĞ – KUR'luların 30 Nisan 2021 tarihinden önceki prim borçlarını ödemeleri için dört aylık süre tanındı. Bu sürede ödemeyenlerin borçları silinirken, sigortalılık süreleri de durduruldu. Durdurulan sigortalılık süreleri emeklilikte dikkate alınmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri