Bu açıdan, amaca yönelik pazarlama; bir işletmenin, marka satışını sağlamak gibi pazarlama hedeflerini gerçekleştirmek için, sosyal bir amacı desteklemesine bağlı olarak dizayn edilmiş bir stratejidir.
Pringle ve Thompson, amaca yönelik pazarlamayı (sosyal sorumluluk kampanyası),” Kurum imajını geliştirmede, ürün farklılaştırmasında ve hem satışları hem de bağlılığı arttırmada etkin bir yol” olarak ifade etmektedir.
Satışa yönelik pazarlama düşüncesini benimseyen işletmeler, ürünlerin satın alındığı değil, satıldığı kanısındadırlar. Bir işletme için en zor iş, üretilen ürünleri satmaktır. Bu durumda her türlü tutundurma faaliyeti yapılarak müşteriler satın almaya özendirilir.
Satış anlayışı, “tüketicilerin çok gerekli olmayan şeyleri satın almaya karşı direndikleri, çeşitli satış geliştirme araçlarıyla daha fazla satın almaya ikna edilebilecekleri ve müşteri çekmek ve tutmak için satış yönlü güçlü bir örgüt kurulması gerektiği” düşüncelerine dayanır.
İlgili 18 soru bulundu
İşletme tarafından pazarlama stratejilerinin tasarımı ve yürütülmesinde benimsenen pazarlama anlayışlarını beş temelde toplamak mümkündür: Bunlar, üretim anlayışı, ürün anlayışı, satış anlayışı, pazarlama anlayışı ve toplumsal pazarlama anlayışıdır.
Pazarlama, 1850'den günümüze bir takım aşamalar geçirmiştir. Bu aşamalar, klasik ayrıma göre, ürün, satış, pazarlama ve müşteri-odaklı yaklaşım aşamaları olduğu bilinmektedir.
1.3.Pazarlamanın Temel Kavramları
Pazarlama kavramlarını ise; pazar, ihtiyaç, istek, talep, ürün, değişim, müşteri tatmini ve müşteri sadakati şeklinde sıralamak mümkündür.
Geleneksel pazarlama, kitle pazarlaması olarak adlandırılabilir ve televizyon, radyo, gazete, broşürler gibi kitlelere ulaşan araçlar aracılığı ile reklam kampanyaları düzenlenir. Bu yöntemlerle yerel kitleyi belirleme ve basit, sade bir dil tercih edilerek her kesime ulaşma hedeflenir.
Toplumsal pazarlama uzun vadede bir toplumsal davranış değişikliğine yol açmayı hedeflerken, örgütün tüm paydaşlarının yararını gözetecek şekilde bu toplumsal değişimin bir parçası olmasını temel alan bir pazarlama yaklaşımıdır (Peattie ve Peattie, 2009; Cuthill, 2010; Kotler ve Zaltman, 1971).
Geleneksel pazarlama karması (4P); mal, fiyat, dağıtım ve tutundurma bileşenlerinden oluşurken, Tyson ve Hurd (2009), 4P'ye kamu, ortaklık, politika ve fon yaratma bileşenlerini ekleyerek, sosyal pazarlama karmasını sekiz bileşenle (8P) açıklamaktadır.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Amaca yönelik pazarlama (sosyal sorumluluk kampanyaları), işletmelerin dağınık ve ufak harcamalarla yapılan kısa süreli reklama dönük yardım faaliyetlerini artık daha uzun vadeli, stratejik ve programlanmış hale getirme çabalarının sonucudur (Yaman, 2003).
Doğrudan pazarlamanın temel amacı, markaların hedef kitleleri ile hiçbir aracı kişi ya da kurum kullanmadan doğrudan iletişime geçerek ürün veya hizmetlerin satışını arttırmaktır. Bu süreçte, hızlı ve ölçülebilir geri bildirim sağlamak ve müşteri memnuniyetini sağlamak önemlidir.
Örneğin, toplumun sigara içmemesi için 'sigara içmeme davranışı' pazarlanabilir. Kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşları ve devlet tarafından yürütülen ve toplum yararına hizmet eden pazarlama uygulamaları, sosyal pazarlama olarak adlandırılmaktadır.
'Modern Pazarlama Yaklaşımı', işletme amaçlarına ulaşmak için hedef pazardaki müşteri istek ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ve tatminin sağlanması amacıyla işletmenin bütün birimlerinin koordineli olarak çalışmasını içeren bir işletme yönetim felsefesidir.
Geleneksel pazarlama, online olmayan her türlü pazarlama faaliyetlerine denir. Telefon, billboard, gazete, dergi gibi pazarlama kanalları eski pazarlama biçimlerine örnektir. Yerel kitlelere ulaşmak için kullanılır yani kitlesel pazarlamanın parçasıdır ve oldukça yüksek bütçelidir.
Pazarlama ilkeleri, en basit haliyle pazarlamanın 4P'si adı altında toplanmıştır. 4P, İngilizce'deki Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım) ve Promotion (Tutundurma) kelimelerinin baş harflerini ifade eder.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
McCarthy tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atılmış olan pazarlama karması elemanları, ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place), işletmeler tarafından bir silah olarak kullanılmıştır.
Üretilen mal ve hizmetlerin ülke içinde veya ülke dışında Pazar bulması pazarlamanın görevidir. Özetle, pazarlama tüketicide başlar, tüketicide biter. Bir ülkenin kendi sınırları içinde fa ali yet gösteren alış veriş merkezlerine iç pazar (İç ticaret) denir.
Pazarlama; müşteriler, ortaklar ve genel olarak toplum için Pazarlama, kişisel ve örgütsel amaçlara ulaşmayı sağlayabilecek mübadeleleri gerçekleştirmek üzere malların, hizmetlerin ve fikirlerin geliştirilmesi, fiyatlandırılması, tutundurulması ve dağıtılmasına ilişkin planlama ve uygulama sürecidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri