Anksiyöz-Ambivalan Bağlanma: kaygı ve duygularda karasızlık mevcuttur. Anneden ufak ayrılışlarda öfkeleri uzun sürer ve yatıştırılmaları zordur. Anneleri genellikle sürekliliği olmayan ve müdahaleci yapıdadırlar.
Kaygılı Bağlanma (anxious/ ambivalent) : Bu bağlanma stilinde anne-baba ya da birincil bakım veren ebeveynler, çocuklarının ihtiyaçlarını tutarsız ve istikrarsız bir şekilde karşılar. Çocuğun ihtiyaçlarında anne kimi zaman vardır, kimi zaman yoktur.
3. Düzensiz Bağlanma
Düzensiz bağlanma stiline sahip olan çocuklar diğer bağlanma stillerinden farklı olarak açık bir bağlanma stili davranışı göstermezler. Bakıcılara karşı eylemleri ve tepkileri, genellikle kaçınma veya direnme dahil olmak üzere davranışların bir karışımı olarak gözlemlenir.
Kaçıngan bağlanma ilişkilerde yakınlık ve yakınlaşmaktan rahatsız olunup uzaklaşılması durumuna sebep olan bağlanma tarzıdır. Bu rahatsızlık o kadar ileri derecelerde olabilir ki kişi sanki özgürlüğü elinden alınıyor gibi hissedip ilişkiyi bir anda bitirebilir.
Kaygılı/ikircikli bağlanma yaşayan yetişkin bireyler kendilerine daha az güven duymaktadırlar. Yakın ilişkilerinde de kendilerine olan güvensizliklerini yansıtmaktadırlar ve bir yakın bir uzak duruş sergilemektedirler. Kendilerini sevgiye layık görmemektedirler ve sevilebilecekleri algısından uzaktırlar.
İlgili 40 soru bulundu
Saplantılı bağlanma stilindeki bireyler 'olumsuz benlik, olumlu başkaları' modeline sahiptir. Bu kişiler kendilerini sevilmeye layık görmezler, özgüvenleri düşüktür ancak tam tersi bir şekilde başkaları ile ilgili olumlu düşüncelere sahiptirler.
Çelişkili Bağlanma
Bu grupta yer alan bebekler, anne tekrar odaya girdiğinde anneyle etkileşime girme noktasında direnç sergilerler. Yani bir yandan anneyle etkileşime girmek ister, bir yandan da annelerine rahatsızlık verirler.
Dağınık Bağlanma:
Duygusal olarak kapalıdırlar. Kendilerini yaralı ve değersiz bulurlar. Genellikle kızgın ve öfkeli olurlar. Anne veya babaları duygusal veya fiziksel olarak şiddet kullanmış olabilir.
Dezorganize bağlanma klinik olarak üzerinde düşünme kapasitesinde düşüklük, anlatılan öykü- lerde belirgin tutarsızlık olarak ortaya çıkar. Dağınık biçimin görüldüğü kişiler baskın olarak kaygılı ya da kaçıngan biçimi kullanıyor olsalar da stres altında bu iki biçimin karışımını sergileyebilirler.
Kaygılı Kaçıngan Bağlanan Bireyler:
Yoğun şekilde reddedilme korkusu yaşayabilirler. Duygularını düzenleme becerileri geliştiremezler. Sürekli endişelidirler ve çelişkili davranışlar sergilerler. Duygudurum bozuklukları, kişilik bozuklukları, madde bağımlılığı gibi psikolojik sorunlar yaşayabilirler.
Kaygılı – kararsız bağlanma stiline sahip bireylerin, öz güvenleri düşüktür ve bu kişiler yakın ilişkilerinde reddedilme ve terk edilme korkusu yaşarlar. Kaygılı–kaçınan bağlanma stiline sahip bireyler ise, kendilerini açmaktan rahatsız olurlar ve yakın ilişkiler kurmaktan kaçınırlar.
Seçici (Odaklı) bağlanma ise 7.aydan sonra oluşur. Seçici bağlanmanın oluştuğu bu dönemde bebekte bakımverenden ayrılmaya tepki (kaygı belirtileri) ve yabancı kaygısı başlar. Bağlanma teorisine göre bağlanma davranışı biyolojik olarak başka sistemler ile paralel gelişir. Bunlardan en önemlisi “keşif sistemi”dir.
Kayıtsız Kaçıngan Bağlanma (Dismissing-Avoidant Attachment)
Bu bağlanma tarzına sahip bireyler, kendilerini olumlu başkalarını ise olumsuz görme eğilimindedirler. Kimse ile kolay kolay yakın ilişki geliştirmezler. Başkalarına duydukları gereksinimi ve yakın ilişkilerin önemini reddederler.
Karmaşık Bağlanma Stili
Olumsuz benlik ve olumsuz başkaları modelinin birleşiminden oluşan bağlanma stiline karmaşık veya korkulu bağlanma stili denir. Karmaşık bağlanma aslında bireyin, diğer insanlar hakkındaki güvenilmez oldukları ve onu reddecek bireyler olduğu düşüncesiyle karakterizedir.
Ebeveynlerinden veya birincil bakım verenlerinden yeteri kadar sevgi ve ilgi görmemiş, iletişimsiz bir ortamda büyümüş çocuklar kendi benlik algılarını korumak için kaçıngan bağlanma stilini benimserler. Kaçınmacı bağlanmaya sahip çocuklar hem fiziksel hem de duygusal olarak çok bağımsız hale gelebilirler.
Kaygılı bağlanan çocuklar yabancılara karşı aşırı şüpheci olma eğilimindedirler. Bu çocuklar ebeveynden veya bakım verenden ayrıldıklarında (işe gitmek, evden bir süre uzaklaşmak veya çocuğu okula bırakmak vb.) gözle görülür bir stres sergilerler fakat ebeveynin geri dönüşünde de rahatlamış gözükmekten uzak olurlar.
Kaygılı-Kararsız Bağlanma
Kaygılı-Karasız bağlanmış çocuklar, bağlandıkları kişiden ayrıldıklarında çok huzursuzlaşır, stres olur. Bağlandıkları kişi odaya geri döndüğünde ise bu olumsuz duyguları hafiflemez, sakinleşmede güçlük yaşarlar. Kaygılı-Kararsız bağlanmış çocuklar yabancılara karşı büyük şüphe içindedirler.
Bağlanma figürünün kendisinden uzaklaştığını hissetmesi durumunda her çocuk gibi huzursuzluk yaşayacaktur fakat ayıran nokta figür döndüğünde ikircikli bir tavırla yaklaşarak, yakınlaşma ve temas arzusuna karşı kendisini geri çekme eğiliminde olan çocuklardır.
Etholojik kuram, beslenme ilişkisinin bağlılığın temelini oluşturduğunu, ancak bebeklerin ebeveynleri ile sabit bir ilişkiden çok, zaman içinde değişen bir ilişki kurduklarını savunmaktadır. Ancak, beslenmeye sadece bebeğin karnını doyurmak olarak bakılamaz. İlk duygusal motiflerin temeli beslenme sırasında atılır.
Kaçıngan bağlanma, fiziksel ve duygusal yakınlığa girememe nedeniyle başkalarıyla uzun vadeli ilişkiler kurmadaki başarısızlıklarla tanımlanır. Çocukluk döneminde, katı veya duygusal olarak mesafeli ve eksik bakıcıların olmuş olabilir.
Korkulu stil, tam olarak güvenli bağlanma stilinin karşıtıdır. Sosyal temas ve yakınlık isterler ancak karşılarındaki kişilere güvenemezler ve reddedilme korkusu yaşarlar. Bu yüzden de yolunda gitmeyen, onaya aşırı ihtiyaç duyan ilişkiler içerisine girerler.
Kaçıngan Bağlanma Stili
Kaçıngan bağlanan kişiler, yakınlık istemek yerine yakınlıktan ve bağ kurmaktan kaçınma eğilimindedirler. Kendilerini kendi kendine yeterli, bağlanma duygularına karşı savunmasız ve yakın ilişkilere ihtiyaç duymayan kişiler olarak görürler.
Dağınık bağlanma türü bağlanma çeşitleri arasında en sağlıksız olanıdır. Genellikle bakım veren kişi patolojik bir soruna sahiptir. Bebeğin ihtiyaçlarını anlamaz. Bebek için bakım veren, bebeğin yakınlık kurmak istediği ama bir o kadar da güven ilişkisi sağlayamadığı biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri