Yapılan incelemede görüntüde yer alan ve yük boşalttığını öne sürerek ambulansa yol vermeyen ticari araç sürücüsünün L.Ü. olduğu belirlendi. Sivil trafik ekiplerince yakalanan sürücüye, Karayolları Trafik Kanunu'nun ihlal edilen ilgili maddeleri uyarınca 1823 lira idari para cezası kesildi.
Ambulanslar bilindiği üzere trafikteki yol verilmesi gereken en önemli araçlardan biridir. Ambulans içerisindeki hasta ölüm kalım savaşı verdiği için olabilecek en kısa sürede hastaneye ulaşmaları gerekmektedir. Bunun için de trafikteki diğer araçların ambulansa yol vermesi lazım.
ambulans, itfaiye gibi yaşamla direk bağlantılı araçlar için ihlaller başka yaşamları tehlikeye atmamak koşuluyla ihlal edilebilir.
Ambulans siren çalarak bulunduğunuz şeritten geliyorsa ona yer vermek için kırmızı ışıkta geçerseniz trafik ihlali sonucu ceza yazılmayacağı olası bir durumdur. Yani ambulans bulunduğunuz şeritten siren çalarak geliyorsa ve siz ona yol vermek için kırmızı ışıkta geçiş yaparsanız ceza yazılmaz.
İlgili 22 soru bulundu
Ambulansa yol vermeyen sürücü "ölüme sebebiyet verme" suçuyla karşılaşabilir.
Normalde yapılması gereken iki şeritli yollarda sağa yanaşmaktır. Eğer üç şerit ya daha fazla şerit varsa iki tarafa açılarak, fermuar yöntemi diyoruz buna, ortadan ambulansa yol vermek gerekir.
Trafikte Sorumluluk Hareketi - Trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar sırasıyla; ambulans, itfaiye araçları, polis araçları ve sivil savunma araçlarıdır. | Facebook.
Öncelikle bilinmesi gereken ambulansta kullanılan bu uyarı sistemleri ambulans şoförüne geçiş üstünlüğü vermez. Buradaki amaç ambulansın trafikteki diğer araçlardan geçmesi için izin almasıdır. Yani siren ve ışık gibi uyarı sistemleri geçiş üstünlüğü verilmesi amacıyla izin alınmasını sağlamaktadır.
Acil müdahale gerektiren durumlarda görevli olan ambulans, itfaiye, polis ve zabıta gibi araçların trafikte geçiş üstünlüğü bulunur. Görevli araç sürücüleri trafik kurallarına uygun şekilde çakar lamba ve siren kullanarak geçiş üstünlüğünü trafikte seyir hâlinde olan diğer araç sürücülerine bildirirler.
Ambulans ya da cankurtaran, acil sağlık hizmetleri yapmak, hastaneler arasında ya da hastaneye ulaştırmak amacıyla hasta veya yaralı taşımaya yarayan bir çeşit özel donanımlı motorlu panelvan türü araç.
Çünkü bazı hasta yakını, sağlık çalışanlarına müdahalelerine eleştiride bulunurlar. Hatta ambulans içinde yakınını kaybeden hasta yakını, bu durumdan ambulans şoförünü ve müdahale yapan sağlık çalışanını suçlarlar. Bu tür sorunların meydana gelmesini önlemek amacıyla böyle bir karar alınmıştır.
Profesyonel ilk yardım çantası, olası bir acil durumda İşyeri hekimin veya sağlık görevlisinin ambulans gelene kadar gerekli müdahaleyi yapabilmesi için özel olarak hazırlanmış bir çantadır.
Bu ceza tutarı her yıl güncellenir. Güncel olan ceza tutarları Trafik Genel Müdürlüğünün internet sayfasında açıklanır. 2023 yılı için geçerli olan yayaya yol vermeme cezası 1.979 TL olarak belirlenmiştir. Ek olarak kuralı ihlal edilen sürücünün ehliyetine 20 ceza puanı yansıtılır.
Ambulans talepleri 112 tarafından değerlendirilir. Tıbbi gereklilik varsa ambulans hizmeti ücretsizdir. Bunun dışındaki ambulans hizmetleri özel ambulans fiyat tarifesine göre ücretlendirilmektedir.
Gerekli görüldüğü durumlarda hastaya müdahale etmek gibi bir sorumluluğu da vardır. Bu sebeple her ambulans sürücü ilk yardım sertifikası alması gerekir. Bu sertifikayı alabilmek için bazı sınavlardan hem teori hem de pratik olarak başarılı olmaları beklenir.
Mavi şeritli ambulanslar genellikle stabil hastaların naklinde kullanılır. İlk müdahele ve yoğun bakıma yönelik teknik ve tıbbi donanıma sahip değildirler. Bu ambulansların fiyatları daha uygun olabilir. Kırmızı şeritli ambulanslar genellikle acil ve kritik hastaların naklinde kullanılır.
Yaygın bir inanışa göre mavi, trafikte görmeye alışık olmadığımız renkler arasında yer alıyor, ki bu doğru. Farlar beyaz veya sarı (arka tarafta kırmızı), trafik ışıkları yeşil, kırmızı ve sarı renkte oluyor. Hal böyle olunca da polis araçları, mavi renk ile trafikteki diğer araçlardan ayrılıyorlar.
Ters yazılmış ambulans yazısı, trafikteki diğer araçların dikkatini çeker ve acil durumlarda öncelik tanınmasına yardımcı olur. Ayna Etkisi ve Görünürlük: Ambulansın üzerindeki ters yazılmış yazılar, aynalar aracılığıyla görülebilir hale gelir.
Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Dönel kavşağa gelen sürücüler, kavşak içindeki araçlara geçiş hakkı vermelidir.
Bütün sürücüler geçiş hakkını, geçiş üstünlüğüne sahip araçlara vermek zorundadır. ve 3 dönüş yaptığından düz gitmekte olan 1 ve 4 numaralı araca öncelik hakkını verirler. Düz giden araçlardan 1 numaralı araç 4 numaralı aracın sağında kaldığı için ilk geçiş hakkı onundur.
Kontrolsüz kavşağa yaklaşan araçlar, dikkatli bir şekilde yavaşlayarak geçiş önceliği olan sürücülere yol vermelidir. Kontrolsüz kavşakta geçiş hakkı sıralaması şu şekildedir: Geçiş üstünlüğü olan araçlara bütün sürücüler yol vermelidir. Motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol vermek zorundadır.
Acil durum araçları genelde sağ şeridi kullandığından dolayı, arkanızdan gelen bir acil durumu aracı olduğunda sinyal vererek şeritte boşluk varsa sol şeride geçebilirsiniz. Acil durum araçları arkanızdan geliyorsa ve kırmızı ışıkta durduysanız boşta bir şerit varsa o tarafa geçmelisiniz.
Ambulans, kaza yapan araçlardan en az 50 m uzaklığa park edilmelidir. Tehlikeli maddelerin söz konusu olduğu olay yerinde ise en az 60 m uzaklıkta park edilmeli ve yol trafiğe kapatılmalıdır.
Burada amaç ambulans daha kavşağa gelmeden önce belirli bir mesafeden göndereceği sinyal ile trafik lambasındaki ışığı direk yeşile çevirerek 'A' ikaz lambasının yanması ile trafikte bekleyen araçların ambulansın hangi yönden geldiği karmaşasının önüne geçilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri