2. Horlamayı tedavi etmenin en etkili yöntemi ameliyat mıdır? Horlamayı tedavi etmenin en etkili yöntemi cerrahi müdahaleler değildir.
Çocuklarda apne ve horlama nedeni çoğunlukla bademcik ve geniz eti büyümesi olduğundan 3 yaş üzerinde bademcik ve geniz eti operasyonu yapılabilir. Erişkinlerde ise küçük dil, yumuşak damak ve dil kökünü içeren cerrahi işlemler 18 ile 65 yaş arası hastalara uygulanır.
Ameliyat sırasında, genellikle ağızdan yapılan bir kesimle, dilin arkasındaki dokular çıkarılır. Somnoplasti: Bu işlem, radyo frekansı enerjisi kullanarak, horlama sorununa neden olan yumuşak damağı, küçük dil ve dil kökündeki dokuları sertleştirmek için kullanılır.
Horlama sorunu olan hastalara yapılacak ilk muayenede burun başta olmak üzere dil kökü, yumuşak damak ve bademciğe bakılır. Başvurulacak ilk tedavi yöntemi ise burunda meydana gelebilecek sorunları ortadan kaldırmaktır. Burun estetiği sayesinde burundaki tıkanıklıklar onarılır ve horlama problemi de sona ermiş olur.
Horlama nasıl tedavi edilir? Uyku sırasında solunumun kesilmesine neden olmayan bu tip horlamalar, uyku pozisyonunun değiştirilmesi, daha yüksek yastıkta uyunması, fazla kiloların verilmesi, hafif yiyecekler tüketilmesi, alkol ve sigara kullanımının bırakılması ve burun bandı kullanılması gibi çözümler de önlenebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Horlamanın kesin çözümü nedir? Evet, horlamanın tedavisi vardır. Horlamanın tamamen geçmesi için en kesin tedavi yöntemi horlama protezidir.
Bu ameliyatların üç ana komplikasyonu vardır. Bunlar: fazla doku çıkartılmasına bağlı olarak sesin incelmesi ve yediklerin burna kaçması; yetersiz cerrahi ve nazofaringeal stenozdur. Ayrıca bu operasyonların başarı oranı oldukça düşüktür ve nüks ihtimali vardır. Ameliyat sonrası ise oldukça ağrılı olmaktadır.
Geceleri uykuda kullanılan ve dişler üzerine oturan horlama protezi alt çeneye ileri ve aşağı konum vererek sarkmış olan dokuları tekrar eski gerginliklerine kavuşturarak soluk yolunu açar ve horlama ve uyku apnesini engeller. Hastalık ne kadar erken evrede yakalanırsa tedavi süresi o kadar kısalır.
UYUDUĞUNUZ POZİSYONU DEĞİŞTİRİN
Yana yatarak uyuyabilmenizi sağlar ve bu da horlamanızı büyük ölçüde azaltabilir. Horlama, uyku pozisyonundan bağımsız olarak devam ederse, obstrüktif uyku apnesi horlamanızın nedeni olabilir.
Horlama tedavisinde yumuşak damağı sertleştiren ve küçültmeye yarayan ilaçlar yani medikal tedavi uygulanabilmektedir. Horlama erkeklerde, kadınlara oranla daha fazla görülen bir problemdir.
Bu sayede üst solunum yolu devre dışı bırakılarak, nefesin bu tüp aracılığı ile alınması sağlanır. Aslında sık uygulanan ve iyi bir operatör tarafından gerçekleştirildiğinde genel ameliyat riskleri dışında herhangi bir riski bulunmayan bu yöntemde; ameliyat sonrası yaşam, ameliyat öncesine göre bir miktar zorlaşabilir.
Horlama tedavisi için günümüzde modern tıpta üç tedavi yöntemi bulunur: Bunlar Kulak Burun Boğaz Uzmanlarının yaptığı yumuşak damağa ve dile yapılan cerrahi uygulamalar, CPAP maskesi ve horlama protezleridir.
Horlama ameliyatı, solunum yollarındaki hava pasajının yeterli açıklığa sahip olmadığı durumlarda, doktor muayenesinin yapılmasının ardından gerçekleştirilen cerrahi bir operasyondur.
Horlama sorunu yaşayanlar sağa ya da sola doğru yatmalı. Horlamaya en çok sırt üstü yatanlarda rastlanır. Sırt üstü yatmayı engellemek için basit önlemler alınabilir.
Hızlı ve etkili bir yol arayan kişiye hitap eden bu aparat, bireyin daha rahat nefes almasını sağlayarak, horlamasını azaltır ve güzel bir uyku vakti geçirmesinde yardım eder.
Eğer birden fazla yastıkla yatıyorsanız boynunuzdaki eğim nefes akışını etkileyebilir bu da horlamaya neden olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca tek yastık veya yastıksız yatmaya kendinizi alıştırın. Yapılan araştırmalar obezite ve horlama arasında yakın bir ilişki olduğunu kanıtlıyorlar.
Burun aparatların horlama ve uyku apnesini engellemisi mümkün değildir. Çünkü burun aparatları burna yerleştirilir, horlamanın olduğu yer olan yutak bölgesindeki daralmayı açamaz. Kısıtlı bir etkisi olabilir o da burun kanatlarını açarak burundan geçen hava miktarını az da olsa artırır.
Gelişmiş uyku apnesinin tedavisi için, pozitif hava basıncına sahip bir CPAP cihazı kullanılır. Bu cihazlar uyku sırasında üst solunum yolunu açık tutarak apneyi önler. Cihaz havada silikon maske kullanılarak uykuyu destekler. Böylece, horlama tedavisi sağlanır.
Ancak, horlamanın aslında ciddi bir hastalığın belirtisi olduğu durumlar da vardır. Basit horlamada, boğazınızdaki kaslar gevşediği için bir titreşim olur, ancak eğer solunum yolu tamamen tıkanıyorsa, gece nefesiniz belli aralıklarla kesiliyorsa bu uyku apnesidir ve tehlikeli bir sorundur.
Horlamanın REM uykusu esnasında sıkça görüldüğünü söylemek mümkün değildir. Ancak nadiren de olsa REM uykusu sırasında horlama görülebilir. Horlama rahatsızlığı genelde vücudun REM uykusuna geçmek isteyip de geçemediği anlarda olur.
Horlama protezi alt ve üst dişler üzerine takılan plaklardan oluşan bir protezdir. Alt çeneyi daha önde ve aşağıda tutarak nefes geçişi için hava yolunun açılmasına yardımcı olur böylece horlamayı engeller, rahat nefes alıp vermenizi sağlar. Bu etkinin ortaya çıkması için düzenli kullanım gereklidir.
Bilenler ise horlama hangi bölüm bakar ya da horlama hangi bölüme giriyor sorusuna yanıt arıyor. Peki horlama tedavisi için hangi bölüme gitmeniz gerekiyor? Horlama sorunu için hastanelerin kulak burun boğaz (KBB) bölümüne gitmeniz gerekir.
Kişinin hava yollarının tıkanması ve rahat nefes alamaması, gece uyurken horlamayı meydana getiren en yaygın faktörler olarak kabul edilir. Bu durum gürültülü ve titreşimli bir ses çıkarılmasına sebebiyet verir. Bu ses de horlamadır.
Üst solunum yollarındaki kasların gerginliğinin azalması sonucu dilin arkaya kayarak diğer gevşek dokularla beraber titreşime yol açması; horlama sesinin çıkmasını neden olur. Yumuşak damağın ve küçük dilin normalden uzun olması, büyük bademcik ve geniz eti ya da burundaki darlıklar da horlamayı tetikleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri