Anestezi değerlendirmesinde, akciğer filmi, elektrokardiyografi (genellikle 40 yaşından büyük hastalarda), kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri öncelikle istenen tanı testleridir. Hastanın ameliyat öncesi çekilen akciğer filmi ve elektrokardiyogramı akciğerin ve kalbinin durumuyla ilgili bilgi verebilir.
Ameliyat öncesi EKG, risk faktörü olan ve orta-yüksek riskli cerrahi adayı hastalar için önerilmektedir. Önceden beri beta bloker ilaç tedavisi alan hastalarda ameliyat döneminde tedavi devam etmelidir.
Ameliyat Öncesi Anestezi Testi
“Anestezi testi nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız ameliyattan önce anestezi değerlendirmesi için akciğer filmi, kan sayımı, elektrokardiyografi ve karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri istendiğini bilmelisiniz.
Ameliyat öncesi (preoperatif) değerlendirmede temel amaç ameliyat sırasında oluşabilecek riskleri azaltmak, ameliyat sonrasında gelişebilecek istenmeyen durumları önlemeye çalışmak ve hastayı normal hayati fonksiyonlarına mümkün olduğunca çabuk döndürmektir.
Ameliyat öncesi hasta hazırlığı, bireyin mevcut sağlık probleminin detaylı bir şekilde incelenerek operasyon planının oluşturulmasını kapsar. Buna ek olarak, bireyin genel sağlık durumunun da operasyon bakımından uygun olması gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Operasyondan önce hastada grip ve benzeri bir enfeksiyon oluşur ise operasyon tarihi ertelenir. Yine operasyondan önce hastada anemi var ise operasyona uygun olmayabilir. Doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Diğer tetkikler ameliyat için hastaneye yattığınızda tamamlanacaktır. Genel uygulamamız hastanın işlemden 1 gün önce hastaneye yatması şeklindedir. Hastaneye yattıktan sonra cerrahi ekip ve Anestezi ekibi sizi ayrı ayrı muayene edecek ve tetkiklerinizi inceleyeceklerdir.
Muayene sonunda, hastanın yaşına, eşlik eden hastalıklarına ve yapılacak ameliyata uygun kan testleri istenir. Anestezi değerlendirmesinde, akciğer filmi, elektrokardiyografi (genellikle 40 yaşından büyük hastalarda), kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri öncelikle istenen tanı testleridir.
Deneyimli ellerde anestezi sırasında uyanmak ya da işlem sonrasında uyanamamak gibi bir durum yaşanmaz. Ancak hem hastanın genel durumunun düzeyi, hem de geçirilen cerrahi işlemin büyüklüğü tıpta her alanda olduğu gibi komplikasyon olasılıklarını belirler.
Genel anestezi birçok kişiye sorunsuz bir şekilde uygulanır. Ancak bazı durumlarda hastanın hayatını riske atmamak için genel anesteziden kaçınılır. Bunlar çoğunlukla kalp ve akciğer gibi rahatsızlıklardır. Solunum sıkıntısı olan kişilerde de mümkünse farklı anestezi teknikleri kullanılır.
Ameliyat olacak hastaları servisde, servis hemşireleri ameliyata hazırlar. Hastaların üzerlerinde sadece iç çamaşırları kalacak şekilde soyunmaları ve özel ameliyat kıyafetini giymeleri gerekir. Bu kıyafetler, giydirilmesi ve çıkarılması son derece kolay olan, arkadan bağlanan, bol kıyafetlerdir.
Genellikle bu testler; kan tahlili, röntgen ve EKG çekimini içerir. Anestezi doktorunun değerlendirme sonucuna göre, bazen kardiyoloji doktoru gibi farklı uzmanlar tarafından da muayene edilerek, tıbbi onay alınması gerekebilir.
Elektrokardiyografi, çoğunlukla göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi, göz kararması ve bayılma gibi şikayetler ile kardiyoloji uzmanına başvuran kişilere çekilir. Herhangi bir riski bulunmayan ve tamamen güvenli bir test yöntemi olan EKG, yalnızca kalbin oluşturduğu elektriksel aktiviteyi kaydeder.
EKG neden çekilir? EKG rutin muayene için çekilir ve kalp ritim bozuklukları, kalp büyümesi, kalp duvarının kalınlaşması, yüksek tansiyonun ve elektrolit eksikliği veya fazlalığının kalbe olan etkisinin tespiti için kullanılmaktadır. Genel bir kardiyolojik muayenede de EKG mutlaka kullanılan bir tetkiktir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Ameliyattan sonra erken dönemde, kendinize geldiğiniz ilk andan itibaren (yaklaşık 2-4 saat içinde) ayağa kalkmanız ve solunum egzersizlerinize başlamanız gereklidir.
Bu işlem esnasında veya sonrasında, kalp durması, ritim bozuklukları, kanama, pnömotoraks "akciğerlerde hava birikmesi", kalp duvarının delinmesi, solunum yollarının tıkanması gibi hayati komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Hasta ve hasta yakınlarınca sık sorulan sorulardan birisi genel anestezinin ciddi bir risk taşıyıp taşımadığıdır. Bu soruya verilecek tek bir cevap vardır: Evet, genel anestezide ölüm riski vardır.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
Anestezi sırasında midenizde yiyecek veya sıvı varsa, bu maddeler boğazınıza ve akciğerlerinize kaçarak hayatınızı tehlikeye atabilir. Yatışınız sırasında boyunuz, kilonuz ve vücut kitle indeksiniz (BMI) tekrar kontrol edilir. Kilonuz için güvenli olan ekipmanlar daha sonra bakımınız sırasında kullanılabilir.
Eğer rüya görmek bir kriterse burada farkındalık % 50 lere ulaşır. Yapılan çalışmalarda cerrahi anestezilerde farkında olma sıklığı % 0.2 – 0.7 arasındadır. Bazı cerrahi girişimlerde (kalp damar cerrahis ) bu oran % 1 lere çıkabilir.
Ameliyattan bir gece önce banyonuzu yapıp, iyi bir uyku uyumaya dikkat ediniz. Ameliyat sabahı size bildirilen saatte hastanede olmaya özen gösteriniz. Hastaneye gelirken rahat kıyafetler giyiniz, makyaj yapmayınız, oje ve takı kullanmayınız. Değerli eşyalarınızı evinizde bırakınız.
Ameliyatta tuvaletim gelirse ne olur? Ameliyat sırasında küçük tuvalet ihtiyacınız olursa, ekibimiz size yardımcı olacaktır. Uzun süren, büyük ve özellikli cerrahilerde bu durum için prezarvatif veya diğer sondalarla önceden tedbir alınmaktadır.
Minimal invaziv cerrahi ya da kansız ameliyat olarak da bilinen laparoskopik cerrahi yöntemi ile pek çok farklı hastalığın tanısı koyulabilir ve tedavisi yapılabilir. Laparoskopik cerrahide ihtiyaç duyulan kesi alanı 0.5 ila 1 cm. aralığındadır. Dolayısıyla kişi, ameliyat sonrasında daha az ağrı hisseder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri