Ameliyat yeri iltihabı için doktorunuzun önerdiği antibiyotikleri düzenli olarak kullanmalısınız. Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonları kontrol etmede son derece etkilidir. Ameliyat sonrası düzenli olarak istirahat etmek ve vücudu aşırı zorlamamak önemlidir.
Ameliyat Yarası Enfeksiyon Kaparsa, Ameliyatı da Tehlikeye Atar. Ameliyat yaraları hekim tarafından oluşturulan, temiz cerrahi kesi sonrası dikilmek suretiyle oluşturulan yaralardır. Bu yaraların primer yara kapanması denilen şekilde kendiliğinden, kısa sürede iyileşmesi beklenir ve özel bakım gerekmez.
Ameliyat sonrası enfekte olmuş bir bölgede kızarıklık ve şişlik görülebilir. Normal iyileşme sürecinde bu belirtilerin görülmesi normaldir. Fakat aşırı veya artan kızarıklık ve şişlik durumunda enfeksiyon ihtimali düşünülmelidir. Ameliyat bölgesinde artan veya şiddetlenen ağrı, enfeksiyonun bir işaretidir.
Ameliyat sonrası dikiş yerinden sıvı gelmesi, vücudun yara iyileşme sürecinde kan ve diğer vücut sıvılarını atması için normal bir tepkidir. Bu durum ameliyat sonrası ilk birkaç gün veya hafta boyunca görülebilir.
Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
İlgili 25 soru bulundu
Yapılması gereken; yara temizlendikten sonra, kirli bir yara ise antibiyotikli pomat da sürülerek pansumanla kapatılması ve günlük olarak pansumanın değiştirilmesidir. Yanma, kızarma, ağrı, şişme fark edildiğinde doktora başvurulmalıdır.
Antiseptikler yaranın etrafına sürülür, yara içi temiz su ve serum fizyolojik ile temizlenir. Antiseptik, kirli ve dikiş atılmayacak yaralarda ilk temizlikte yara içine kullanılabilir, sonraki pansumanlarda yara içine sürülmez.
Yarada iltihap belirtileri nelerdir? Kızarıklık, şişlik, aşırı sıcaklık, sarı ya da yeşil renkte akıntı ve artan ağrı iltihap belirtilerindendir.
Enfeksiyon Kapan Yara Nasıl Anlaşılır? Yara enfeksiyonu, yaranın enfekte olması durumudur. Enfekte olmuş bir yara kızarık, şiş ve iltihaplı görünebilir. Ayrıca yara çevresinde ağrı, sızı ve kötü koku da oluşabilir.
-İltihaplı veya riskli bazı kesilerde doktorunuzun önerisi üzerine antibiyotik tedavisi verilir. Temiz ve basit yaralarda gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. -Temiz ve kuru kesi yerlerinde uygun krem ve pomadlar minimal kullanılarak, kesi bölgesinin minimal nemli olması sağlanır.
Ameliyathane şartlarının iyi olduğu hastanelerde protez enfeksiyonlarına yol açan mikroplar genellikle hastanın cildi üzerinde yaşayan bakteriler kaynaklıdır. Bu bakterileri en aza indirmek için ameliyat öncesinde özel solüsyonlar ile cilt temizliğini takiben, cilde yapışan özel iyotlu plastik örtüler kullanıyoruz.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
●Yaranın etrafındaki bölgede görülen şişlik, enfeksiyonun bir belirtisi olup, vücudun enfeksiyonla savaşmak için ekstra sıvı ve beyaz kan hücreleri gönderdiğini gösterir. ●Yaradan sarı, yeşil veya beyaz renkte ve kötü kokulu bir sıvının gelmesi, bir enfeksiyonun işareti olabilir.
SİLVERDİN PLUS; yara ve yanıklarda ortaya çıkan iltihaplanmaların (enfeksiyonların) önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır.
Dikiş Alma Komplikasyonları: Dikişler alındıktan sonra kızarıklık, ateş, ağrı, şişlik varsa ve yara alanından irin çıkıyorsa, uzman bir doktorun görülmesi gerekir.
Tarih boyunca insan hayatını ve gelişmesini enfeksiyon hastalıkları ve bunlara neden olan mikroorganizmalar kadar etkileyen bir başka faktör daha yoktur. 2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
Düşük enfeksiyon riski olan yaralar yaralanmadan sonraki 12-24 saat içerisinde kapatılmalıdır; ancak kontamine yaralar, damarlanması iyi olmayan bölgelerdeki yaralar ve immunkompromize hastalardaki yaralar gibi yüksek enfeksiyon riski bulunan yaralar yaklaşık 6 saat içerisinde primer olarak kapatılmalıdır (2).
Ancak aslında yaralı bölge iyice temizlendikten sonra dış etkenlerden korunması için nefes alabilen bir pansumanla kapatılması gerekir. Yarayı açık havaya maruz bırakmak hem enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır hem de yaranın ısısını düşürerek iyileşme sürecini yavaşlatabilir (8).
Cerrahi alan enfeksiyonlarının genellikle ameliyatın 3.-5. gününden itibaren ortaya çıkması bekleneceği için, hastalar ateş, yara yerinde hiperemi ve akıntı, drenden gelen mayinin rengi ve kokusu yönünden düzenli olarak takip edilmelidir.
Yara iyileşmesini sürekli kılmak için yağ asitlerinin alınması gereklidir. Pişirme yağları ve etler, iyi bir yağ kaynağıdır. Bir fincan süt , yogurt veya bir parça peynir iyileşme sürecinde günlük beslenmenizde tüketmenizin faydalı olacağı örneklerden birkaçıdır.
Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir. Estetik veya tıbbi yaraların iltihaplanması aslında sonradan yaraya bulaşan mikroplarla değil, ameliyat esnasında vücuda giren ve hatta derideki kişinin kendi mikroplarıyla oluşmaktadır.
Yara temizliği gazlı bez kullanılarak yapılır. Gazlı bezin salin (serum fizyolojik) ile nemlendirilmesinin ardından yaraya uygulanır. Yaranın tamamen temizlenmesinin ardından yeni pansuman ile kapatılabilir.
Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir. Pansuman yapılırken yara merkezden dışa doğru silinmeli ve karıştırılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri