Ameliyathaneye telefon ile girmeniz uygun değildir.
Diğer tetkikler ameliyat için hastaneye yattığınızda tamamlanacaktır. Genel uygulamamız hastanın işlemden 1 gün önce hastaneye yatması şeklindedir. Hastaneye yattıktan sonra cerrahi ekip ve Anestezi ekibi sizi ayrı ayrı muayene edecek ve tetkiklerinizi inceleyeceklerdir.
Ameliyat olacak hastaları servisde, servis hemşireleri ameliyata hazırlar. Hastaların üzerlerinde sadece iç çamaşırları kalacak şekilde soyunmaları ve özel ameliyat kıyafetini giymeleri gerekir. Bu kıyafetler, giydirilmesi ve çıkarılması son derece kolay olan, arkadan bağlanan, bol kıyafetlerdir.
Ameliyatta tuvaletim gelirse ne olur? Ameliyat sırasında küçük tuvalet ihtiyacınız olursa, ekibimiz size yardımcı olacaktır. Uzun süren, büyük ve özellikli cerrahilerde bu durum için prezarvatif veya diğer sondalarla önceden tedbir alınmaktadır.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
İlgili 24 soru bulundu
Operasyon sırasında uyanıklık ya da farkında olmak çok nadir rastlanılan bir durumdur. Kişiler genellikle ağrı olmaksızın sanki rüyadaymış gibi bazı sesler duyduklarını ifade ederler. Ancak ameliyat boyunca acıyı hissetmek ve tepki verememek gibi olumsuz bir tablo söz konusu değildir.
Deneyimli ellerde anestezi sırasında uyanmak ya da işlem sonrasında uyanamamak gibi bir durum yaşanmaz. Ancak hem hastanın genel durumunun düzeyi, hem de geçirilen cerrahi işlemin büyüklüğü tıpta her alanda olduğu gibi komplikasyon olasılıklarını belirler.
Eğer doktorunuz gerekli görürse bacak toplar damarlarında oluşabilecek pıhtıları engellemek amacıyla özel çoraplar çoraplar giymenizi isteyebilir. Ameliyat ekibi ameliyathaneye gitmeden önce isminizi, doğum tarihinizi ve ne ameliyatı olacağınızı kontrol edecektir.
Bu süre hastaya ve yapılan ameliyata bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir. Ancak her koşulda bulunduğunuz servisteki görevli sağlık profesyonelinden izin alınması gereklidir.
ANESTEZİ NE KADAR SÜREBİLİR? Anestezi birkaç dakika sürebileceği gibi saatlerce de sürdürülebilir. Bu ameliyatın türüne bağlıdır, ameliyatın ne kadar sürmesi gerekiyorsa, anestezi de o kadar sürdürülür.
Bir hastanın hastaneye başvurması ile taburculuğu arasında geçen süre olarak ifade edilebilecek olan “hastanede yatış süresi” pek çok çalışmada kalite, performans ve verimlilik ile ilgili önemli bir sonuç ölçüsü olarak değerlendirilmektedir.
Sigara kullanılıyorsa ameliyat öncesi mutlaka bırakılmalıdır. Kalp ve büyük damar ameliyatları için hastaneye 1 gün öncesinde yatışınız yapılır. Diğer girişimler için ise ameliyat günü yatış işleminizin yapılması yeterli olur.
Anestezi en çok ne kadar sürer? Anestezi birkaç dakika veya saatlerce sürebilir. Bu ameliyatın türüne ve seyrine bağlıdır, ameliyatın ne kadar sürmesi gerekiyorsa, anestezi de kesintisiz olarak o kadar sürdürülür.
Modern anestezi pratiğinde yeni ve kısa etkili, yan etki oranları düşük anestezi ilaçlarının gelişmesiyle, “fazla narkoz verildiği” ya da “ hasta narkozu kaldıramadığı” için anesteziden uyanamamak gibi bir durum olamaz. Anestezi bir bilim dalıdır, kanıta dayalı tıbbın verilerini kullanarak kendi kurallarını oluşturur.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
Tüyler cerrahi alana engel olmadığı sürece temizlemeyin, Tüy temizliğini ameliyattan hemen önce gerçekleştirin, Tıraş makinesi ya da tüy dökücü krem kullanın, jilet kullanmayın, Ameliyathanedeki tüm jiletleri ortadan kaldırın ve Tüy temizlik protokolü oluşturun.
Operasyon sırasında uyanıklık ya da farkında olmak çok nadir rastlanılan bir durumdur. Kişiler genellikle ağrı olmaksızın sanki rüyadaymış gibi bazı sesler duyduklarını ifade ederler. Ancak ameliyat boyunca acıyı hissetmek ve tepki verememek gibi olumsuz bir tablo söz konusu değildir.
Minimal invaziv cerrahi ya da kansız ameliyat olarak da bilinen laparoskopik cerrahi yöntemi ile pek çok farklı hastalığın tanısı koyulabilir ve tedavisi yapılabilir. Laparoskopik cerrahide ihtiyaç duyulan kesi alanı 0.5 ila 1 cm. aralığındadır. Dolayısıyla kişi, ameliyat sonrasında daha az ağrı hisseder.
9. Hastaneye yatış için gelirken, size ait özel eşyalarınızı getirmeniz yararlı olacaktır. Bardak, kaşık, çatal, diş fırçası ve diş macunu, yedek iç çamaşır, terlik, gecelik, pijama tarak, ıslak mendil, kâğıt havlu, içme suyu… vs. Kıyafet olarak rahat giyilip çıkarılan önden düğmeli kıyafetler tercih edilmelidir.
Taburculuk Süreci
Taburculuk net kararı genellikle, doktor vizitlerinin yapıldığı 09:00-11:00 saatleri arasında, tedavi doktorunun “taburcu edilebilir” talimatı ile gerçekleşmektedir. Ortalama 2 saat içinde, hasta yakınlarının da gelmesi ile birlikte taburculuk işlemleri gerçekleşir.
“Yatarak Tedaviler ve Ameliyatlar” teminatı limitsiz olarak tercih edilmiş ise, sigorta yılı içinde hastanede yatış süresi 180 gün ile sınırlıdır. Normal oda yatışları 1 gün, yoğun bakım yatışları 2 gün üzerinden hesaplanarak, toplam yatış süresi olan 180 günden düşülür.
Tanımlama olarak farkında olma (awareness), genel anestezi altındaki hastanın ameliyatı sırasında uyanık olduğunu veya kötü rüyalar tarzı bir şeyler gördüğünü anımsama durumudur. Özellikle ve genelde; o sırada anestezide kullanılan özel ilaçlarla hareketsiz olduğu için bu durumu belirtememektedir.
Anestezi sırasında midenizde yiyecek veya sıvı varsa, bu maddeler boğazınıza ve akciğerlerinize kaçarak hayatınızı tehlikeye atabilir. Yatışınız sırasında boyunuz, kilonuz ve vücut kitle indeksiniz (BMI) tekrar kontrol edilir. Kilonuz için güvenli olan ekipmanlar daha sonra bakımınız sırasında kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri