Burun eğriliği için cerrahi yöntemler tek seçenektir. Bunun dışında ilaçlı tedavi mümkün değildir. Eğrilik düzeltilirken kapalı ameliyat yöntemleri uygulanır.
Ameliyatsız burun estetiği ile burunda sadece küçük değişiklikler yapılabilir. Yani kemik eğriliği minimal derecedeyse dolgu enjeksiyonu ile eğrilik gizlenebilir. Ancak çok büyük burun tümsekleri, aşırı çarpık burunlar ve diğer büyük değişiklikler ancak cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir.
Burun eğriliklerinin cerrahi olmayan herhangi bir yolla ortadan kaldırılması mümkün değildir. Dolgu enjeksiyonları ile yalnızca görsel bir etki kısa süreliğine elde edilebilir. Hem fonksiyonel hem de fiziksel sorunları ortadan kaldırmak için cerrahi uygulama yapılır.
Burun orta hat kemiği eğriliğinde tek tedavi seçeneği cerrahidir. Septoplasti adı verilen bir ameliyatla burun kemiğindeki eğrilik düzeltilir. Bu ameliyat lokal veya genel anestezi altında uygulanabilir. Sıklıkla hasta konforu için genel anestezi altında yapılmaktadır.
Masaj ile burun yapısına şekil verilememektedir. Ancak bazı durumlarda eğri burun yapısı için faydalı olabilir. Rinoplasti öncesinde uzun süre eğri kalan burun yapısında kaslarda kısalma oluşmuş, yumuşak dokularda değişim olmuş burunda masaj yapılması yararlı etkiler gösterebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Özellikle doğum esnasında kanaldan geçerken ya da çocukluk dönemlerinde düşme ve kırılmaya bağlı olarak burun eğriliği gelişebilir. Burunun büyümesi ve gelişmesi 20'li yaşlara kadar gerçekleşebilir. Dolayısıyla çocukluk döneminde oluşabilecek eğrilikler zamanla kendiliğinde düzelebilir.
Tedavi edilmedikleri takdirde, kalitesiz uyku, düşük oksijen kapasitesi, horlama, uykuda nefes durması, uyku bozuklukları, boğaz kurulukları, kronik farenjit atakları, burun kanamaları sıklıkla izlenmektedir.
Burun kırıksa ve müdahale edilmesi gerekiyorsa ya da hasta rahat nefes alamıyorsa SGK bu tür operasyonların maliyetini karşılar. Ancak yalnızca estetik operasyon yaptıracaksanız devlet bu tür giderleri kesinlikle karşılamıyor.
Burun kesilmişse burnu yaptırmak da tedavidir. Bunlar estetik tedavi kapsamına girmektedir. Dinimiz açısından bunda hiçbir sakınca yoktur. Fakat normal ölçüler haricinde kadında ve erkekte Allah'ın yarattığının dışında belirli bir şemale çevirmek isteyen ya da bölge büyütüp küçültme gibi operasyonlar haramdır.
İster Devlet Hastanesinde olun ister Özel Hastanelerde olun, estetik amaçlı yapılan operasyonlar hiçbir sigorta kapsamına dahil edilmez. Estetik amacıyla burun ameliyatı olacak kişide, Devlet kişinin sağlığı için gerekli bir ameliyat olmadığından kişinin masraflarını karşılamamaktadır.
Buna bağlı burun tıkanıklığı hissi ortaya çıkar ve burundan nefes alıp vermek zorlaşır. Sinüzit: Burun kemiği eğriliği sinüs boşluklarının drenajını engelleyerek sinüzit adı verilen sinüs enfeksiyonlarına neden olabilir. Sinüzit belirtileri yüz ağrısı,baş ağrısı, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı şeklinde olabilir.
Burundaki kemik eğriliği-nazal septal deviasyonun tedavisi ameliyattır. Mekanik bir engel olan bu kemik ve kıkırdak eğriliği cerrahi olarak düzeltilmelidir. İlaçla düzeltilmesi mümkün değildir.
Yüksek risk taşımayan ve genelde başarıyla sonuçlanan burun eğriliği ameliyatı, hastanı sadece birkaç saatini almaktadır. Fakat kişi için asıl sancılı ve yüksek sorumluluk gerektiren süreç bundan sonra başlıyor. Kişi aynı gün ya da ertesi gün taburcu edildiğinde doktorlardan geniş bir uyarı listesi almaktadır.
Burun kemiği gelişimi kişi 18 yaşına gelene kadar sürer
Çünkü burnun kıkırdak-kemik gelişimini tamamlamasının 18 yaşında son bulduğu kabul edilir. Bu yaştan sonra “eğriliğin artması” diye bir durum olağan koşullarda söz konusu değildir.
Burunda et oluşması halinde bunu aldırmak da caizdir.
Yani estetik ameliyat ve vücuttaki değişiklikler önemli bir kusur ve arızayı gidermek niyeti ile değil de, güzelleşme kasdıyla yapılırsa haram olur; bir zararı ve çirkinliği gidermek niyetiyle normal hale getirmek için yapılırsa caiz olur.
Kaşlarınız, gözleriniz ya da dudaklarınız ne kadar güzel ve orantılı olursa olsun, eğri bir burun tüm dengelerin bozulmasına yol açacaktır. Aynı zamanda yüz yapısına göre daha büyük ya da çok daha küçük olan burunda olduğunuzdan daha yaşlı gözükmenize de yol açar.
Burun eğriliğinde çoğunlukla belirgin bir sebep bulunmaz. Eğriliğin sebebi sıklıkla genetik olarak kodlanmış burun yapısıdır. Burun içindeki septum denilen orta bölmede ergenlikle hızlanan kıkırdak ve kemik büyümesi arasındaki uyumsuzluk kıkırdağın bükülmesine ve eğrilmesine yol açar.
Operasyon bilinenin aksine zor ve günümüzde kişi açısından ciddi sıkıntılara yol açabilecek bir operasyon olmak çıkmıştır. Operasyon süresi ortalama 30 dakika gibi kısa olmaktadır, burun orta bölme eğriliği düzeltilirken burun içindeki etlere de (konka) müdahale edilmekte ve burun tıkanıklığı tamamen çözülmektedir.
Genel olarak; kanama, enfeksiyon ve anestezi etkileri burun ameliyatı operasyonlarında da söz konusudur. Bu konuların yanı sıra: burun tıkanıklığı, kabuklanma, kuruluk, ciltte his azalması, sertlik, renk değişimi, şişlik, ağrı, nedbe oluşumu ve doğal görünüm dışı riskler söz konusudur.
Burun kemik eğriliği ameliyatı ortalama 1 ila 2 saat arası sürmektedir. Ancak bazı hastalar aynı operasyon sürecinde burun estetiği işlemlerine de başvurmaktadır. Bu noktada operasyon süresi 4 ila 5 saat arası değişebilmektedir.
Görüldüğü üzere, burundaki bir eğriliğin ele alınması sanılandan daha titiz bir yaklaşım gerektiriyor. Eğer bariz ve şiddetli bir burun eğriliği yoksa, deviasyonu olanların veya olduğu söylenenlerin önemli bir bölümünde deviasyon ameliyatı (septoplasti) gerekmiyor diyebilirim.
Septum deviasyonu (burun kemiği eğriliği) ameliyatı sonrasında burnun şekli değişir mi? Başarılı tamamlanmış bir burun operasyonundan sonra burnun şeklinin değişmesi beklenmez.
Burnun içinde her iki tarafta da üç tane olmak üzere konka adında etler bulunur. Burun kemiği eğriliğinden muzdarip bireylerde, kemikteki eğrilikle beraber konka adı verilen etlerde de büyüme ve şişlik meydana gelebilir. Bu da, burun tıkanıklığını daha büyük bir sıkıntı haline getirebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri