Ameliyattan sonraki iyileşme sürecinde sigara içmemek de bir o kadar faydalı ve gereklidir. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki; ameliyattan 4-6 hafta önce sigarayı bırakırsanız ve ameliyattan sonra 4 hafta hiç sigara içmezseniz, ameliyat sonrası komplikasyon gelişme riskini %50 oranında azaltabilirsiniz.
Yaraların iyileşmesinde de etkili
Aynı zamanda enfeksiyon gelişme riski de artıyor. Yaraların daha zor iyileşmesi hastanede kalış süresinin de uzamasına neden oluyor. Bu nedenle ameliyat sonrasında da sigara ve dumanına maruz kalmamak yarar gerekiyor.
Sigara, ameliyat bölgesinde kan akımını azaltır, kanın o bölgeye oksijen taşıma kapasitesinde azalmaya yolaçar, gelen kanın taşıyabildiği oksijenin dokulara salınmasını bozar. Sizin içmeniz bir yana, bulunduğunuz odada dahi sigara içilmesi dikiş hatlarındaki kanlanmayı bozar.
Ameliyatınızın en az 12 saat öncesinde sigara içmezseniz, kanınızdaki oksijen dolaşımının sağlaması kolaylaşacak ve kan dolaşımınızda sorun yaşanması olasılığı azalacaktır. Bu iki durum da yaraların iyileşme süreci için de önem taşımaktadır.
Vücuttan nikotin atımının tamamlanması için geçen süre 48 saattir. Bu saatin sonunda vücuttaki nikotin atılır ve bağımlılık kalmaz.
İlgili 42 soru bulundu
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir. Fiziksel ve Duygusal Zorluklar: Sigarayı aniden bırakmak, fiziksel ve duygusal zorluklarla karşılaşmaya neden olabilir.
Yara yerinin kapanması ve iyileşmesi güç olur ve uzun sürer. Sigara içenlerde yara yerinde nedbe dokusu gelişimi daha fazla görülür. Sigara içmek önemli bir kalp hastalığı nedeni olduğundan, ameliyat sırasında veya sonrasında kalp krizi geçirme riskinde de artış olabilmektedir.
Sigara içenlerde anestezik ilaçlar astım atağını tetikleyebilir. Hastalar da astım şikayetleri varsa anestezi doktoru ameliyattan önce mutlaka bilgilendirilmelidir. Anestezi başlarken ve uyanma sürecinde hava yolu spazmı sigara içenlerde çok daha fazladır.
Sigara mümkünse ameliyattan bir ay önce kesilmelidir. Fakat bağımlılık derecesinde tüketiliyorsa iki gün önceden kesilmelidir. Sigara içinde tansiyon yükseltici ve kalp krizini tetikleyici maddeler bulunduğundan bu şikâyetler, hastada daha önceden var ise tablo daha da ağırlaşmaktadır.
3. Ameliyatı takip eden 4-5 gün sigara içilmemelidir. Dişetini irrite ederek iyileşmeyi tehlikeye atacağından ve ağız içi sıcaklığını arttıracağından cerrahi işlem sonrası sigara içilmemesi gerekir. 4. Ameliyat yapılan bölgede dikişlere bakmak için dudak ve yanağınızı kaldırmayınız.
Sigara içmenin güçlü bir iltihaplandırıcı etkisi var. İçilen tek bir sigaradan sonra bile vücutta iltihap hücrelerinin seviyeleri hızla yükselir, etkisi de 35 dakika kadar devam eder.
Sigara içen bir kadın hasta, sigara içen erkek hastaya göre daha geç iyileşiyor. Ameliyat sonrası problemleri de erkeklere göre 2 – 2.5 kat daha fazla oluyor. Yara problemi, kemik iyileşmeleri geç oluyor, akciğer problemleri çok fazla oluyor.
Narkoz en çok idrar yoluyla atılır. Bunun için bol sıvı tüketilmelidir. Kas hareketi ve enerji üretimi için yemek yemek önemlidir. Hafif ve sağlıklı gıdalar tüketmeye özen gösterilmelidir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Sigaranın oluşturduğu risk dozundan bağımsızdır. 2018 yılında BMJ' de yayımlanan bir çalışma günde bir tane sigara içilmesinin de kalp krizi riskini arttırdığını ortaya koydu. O yüzden her ne kadar kulağa hoş gelmese de sigarayı azaltmak veya tiryakisi değilmiş gibi davranmak bizi kalp hastalıklarından korumuyor.
Sigara kullanımının güvenli bir sayısı yoktur. Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir, ancak daha az sigara içtiğinizde doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Solunan duman içerisinde bulunan zararlı kimyasallardan biri olan katran, akciğer dokusunda birikir ve zamanla bu dokularda harabiyete yol açar. Bunun sonucunda solunum kapasitesi azalır ve astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi solunum sistemi ile ilişkili ciddi hastalıkların görülme riski artar.
Ameliyat sonrası ne zaman duş alabilirim? Ameliyattan bir gün sonra hastalarımıza akşam duş almalarını öneriyoruz. Sonrasında herhangi bir pansuman yapılmasına gerek olmamaktadır. Cildi dikerken kullandığımız dikiş materyali eriyebilir özellikte olduğundan cilt dikişlerinin aldırılmasına da gerek olmamaktadır.
İmplant ameliyatı sonrası sigara ve alkol kullanımı iyileşmeyi geciktirir. Bu nedenle en azından ilk 15 gün sigara ve alkol kullanımından kaçınınız.
Ameliyat sonrası burnun içinde oluşan yaraların iyileşmesi, normalden uzun sürer. Sigara kullanıldığı zaman, bu süreç daha da uzar ve burnun doğru şekli alması uzun sürer. Sigara içme konusu hiçbir şekilde tavsiye etmesek de kişi sigara içmeye devam etmek istiyorsa en az bir ay sonra başlaması daha doğru olacaktır.
6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar. 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbon monoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar. 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.
Son yapılan bilimsel bir araştırmaya göre sigara erkeklerin cinsel yaşantısını önemli ölçüde etkiliyor. Sigarayı bırakan erkeklerde iktidarsızlık problemi ortadan kalkıyor ve cinsel performans artıyor.
Geçtiğimiz günlerde BMJ (British Medical Journal) adlı dergide açıklanan çalışmada, günde sadece bir adet sigara içmenin, günde 1 paket (20 adet) sigara içenlerde artan kalp hastalığı ve inme riskinin yaklaşık yarısı kadar riski arttırdığı bildirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri