Ciro, ticari faaliyet yürüten işletmelerin kazanç performansını gösteren bir kriterdir. Bu parametre, işletmenin belli bir zaman içindeki kazancını belirtir. Ciro hesaplaması, farklı dönemsel periyotlarla yapılır. Kazanç performansı, küçük işletmelerden kurumsal şirketlere kadar her işletme için önemlidir.
Örnek Ciro Hesaplaması
Bu durum işletmenin safi hasıla üzerinden hesaplanan cirosu şöyle olacaktır: =( Yurt içi satış gelirleri + yurt dışı satış gelirleri) - (iade giderleri + indirim ve iskonto giderleri) = (250.000 TL + 360.000 TL)- (45.000 TL + 85.000 TL ) = 480.000 TL.
Ciro hesaplama sırasında işletmenin belli zaman aralığında kazandığı para miktarı hesaplanır. Fakat bu miktar brüt değildir. Kira, çalışan maaşları ve vergi gibi şirketin bazı maliyetleri ciroya dahildir. Fakat kar hesaplamasında; kazançtan, toplam giderler düşürülerek kasada kalan para hesaplanır.
Ciro, bir işletmenin belirli bir süre içinde ürettiği net satış miktarıdır. Net satışlar, brüt satışların aksine, işletmenin iadeler, indirimler ve diğer indirimler düşüldükten sonra yaptığı tutarı ifade eder. Şirketinizin satışlardan herhangi bir kesintisi olmasaydı, brüt ve net satış rakamlarınız aynı olurdu.
Ciro, ticari faaliyet yürüten tüm işletmelerin, belirli bir zaman içinde sağladığı toplam kazancı ifade eder. Oldukça önemli bir performans değerlendirmesi olan ciro, şirketlerin işlem hacmine bağlı olarak, farklı periyotlarda izlenebilir.
İlgili 40 soru bulundu
(7) Toplam ciro; gelir tablosundaki brüt satışlar tutarından, satıştan iadeler, satış iskontoları ve diğer indirimlerin tutarları düşülmek suretiyle ulaşılan net satışlar tutarıdır.
Brüt Kar Nedir? Brüt kar, satış sonucu elde edilen net gelirden (ciro) , satışa sunulan ürünün maliyeti için yapılan harcamalar çıkarıldıktan sonra kalan miktardır. Brüt kar hesaplanması için kullanılan formül şudur: Brüt Kar= Satış Geliri – Ürün Maliyeti.
Bir şirketin belli bir dilimde gerçekleştirdiği ticari faaliyetlerin sonucunda elde ettiği hasılata ya da brüt gelire ciro denir. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık türleri bulunmaktadır.
Fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonralarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan ödemeler ise katma değer vergisine tabi olacaktır.
Çek ciro etmek işlemi nedir? Hem alacağı hem de vereceği olan bir kişinin alacağına karşılık çek alması ve vereceğine karşılık olarak aldığı bu çeki devretmesine çek ciro etmek denir. Halk arasında ciro etmek olarak bilinen bu kavram, aynı zamanda çekin kullanım haklarının devredilmesi olarak da tanımlanabilir.
Ciro ile kâr arasındaki fark, giderlerin hesaplanmasıyla ortaya çıkar. Söz konusu giderler düşüldükten sonra şirketin elinde kalan miktar kârı ifade eder. Ciro ise belli bir periyotta elde edilen net satış rakamıdır.
2-Gelir-Gider Muhasebe Kayıtları: 1 Sıra No' lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nin Tek Düzen Hesap Planı Açıklamalarına göre ciro primlerinin “611-Satış İskontoları (-)” hesabında muhasebeleştirmesi gerekir.
Ciro türleri devir, tahsil ve rehin cirosu olmak üzere üçe ayrılır. Kıymetli evraklardan doğan hakların devri için yapılan ciroya denir. Tam ve beyaz ciro olmak üzere iki şekilde yapılabilir.
A sayısının %B'sini bulmak için, (AxB)/100 formülüne başvurulabilir. Bunun dışında A sayısını 100'e bölünüp B ile çarparak da aynı sonuca ulaşılabilir. Örnek verilecek olursa, 300'ün yüzde 50'si hesaplayabilmek için, 300 sayısını 50 ile çarpmak ve daha sonra 100'e bölmek gerekmektedir.
Örneğin %8 KDV'ye tabi bir malı satan firmaya, yılsonunda ciro primi faturası düzenlendiğinde asıl işlemde uygulanan KDV oranı %8 olduğu için ciro primi faturası da %8 KDV'li olacak şekilde düzenlenecektir.
Ciro ile Kâr Arasındaki Farklar Nelerdir? Ciro ve kâr arasındaki fark giderlerin hesaba katılma durumudur. Ciro belirlenirken şirket giderleri dikkate alınmaz.
Belirli bir dönem içerisinde işletmenin giderler düşülmeden elde etmiş olduğu kazanç bu şekilde adlandırılmaktadır. Ciro için zaman zaman brüt kazanç kavramı da kullanılabilmektedir. Cirodan giderlerin ve masrafların düşülmesinden sonra net kazanç ortaya çıkmaktadır.
Ciro, emre yazılı senetlerde, senette mündemiç olan hakkı devretmeye, rehin etmeye veya tahsil etme yetkisi vermeye yönelik, belirli zaman dilimleri içerisinde yapılabilen, tek taraflı, yazılı ve soyut bir irade beyanıdır. Ciro, senedin keşideci tarafından imzalanarak lehtara teslim edildiği andan itibaren yapılabilir.
Cironun Şekli ve Çizilmesi
Cironun bono ya da bono ya bağlı olan ve alonj denilen eklendi kağıt üzerine yazılması ve ciranta tarafından imzalanması lazımdır. Cironun kayıtsız ve şartsız olması gerekir. Ciro belli şartlarla yapılmışsa batıl olmaz. O şartlar yazılmamış sayılır.
Söz konusu ayrımı örnek üzerinden daha net bir şekilde aktarmak mümkündür. 200 TL'ye satılan bir ürünün maliyeti 100 TL ise işletmeye marjı %50'dir. Kâr oranı formülüne göre işletmenin bu üründen elde ettiği kazanç %100'dür.
Net Kâr Oranı= Net Kâr / Net Satışlar
Aşağıdaki formülle hesaplanır. Net satışların hangi oranda net kâra dönüştüğünü gösteren bu oranı değerlendirirken işletmenin geçmiş dönemlerindeki oranları ve aynı sektördeki diğer işletmelerin oranlarıyla karşılaştırma yapılır.
toptan satışlarda %3 -8, perakende satışlarda ise %18-20; kırmızı et ürünlerinde ise toptan satışlarda %6- 7 perakende satışlarda %10-12 arasında olabileceği taktir olunmuştur.
Cirodan güdülen amaca göre; temlik, tahsil ve rehin cirosu olmak üzere üç şekilde yapılır.
Ciro primi; bayilere ve sürekli mal alımında bulunanlara belli bir sürede, belirli bir miktarın üzerinde mal alımı şartına bağlı olarak yıl içinde yapılan, belli oranda sağlanan nakit, mal ve benzeri şekildeki menfaatlerdir ve satış amacıyla kullanılan bir pazarlama yöntemidir.
Bir işletmenin bir yıllık zaman dilimi içinde gerçekleştirdiği mal ve hizmet satışları ile ana faaliyet konusu dışında kalan faiz, kira, menkul ve gayri menkul satışları gibi diğer faaliyetlerinden elde ettiği brüt gelir veya hasılatın tümüne ciro adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri