Ameliyatınızdan birkaç hafta önce sigara içmezseniz, akciğerlerinizdeki mukoza zarı daha az uyarılmış olacaktır. Ameliyatınızın en az 12 saat öncesinde sigara içmezseniz, kanınızdaki oksijen dolaşımının sağlaması kolaylaşacak ve kan dolaşımınızda sorun yaşanması olasılığı azalacaktır.
Sigara mümkünse ameliyattan bir ay önce kesilmelidir. Fakat bağımlılık derecesinde tüketiliyorsa iki gün önceden kesilmelidir. Sigara içinde tansiyon yükseltici ve kalp krizini tetikleyici maddeler bulunduğundan bu şikâyetler, hastada daha önceden var ise tablo daha da ağırlaşmaktadır.
Sigaranın içinde bulunan nikotin bağımlılık yapıcıdır ve içtiğiniz her sigaradan sonra vücudunuz bu maddeyi tekrar ister. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada düzenli bir şekilde günde 1 adet sigara içmek erkeklerde kalp krizi riskini %44, inme riskini ise %41 arttırıyor.
Ameliyat öncesinde susuz kalmak, vücutta susuzluğa neden olur. Susuz bir vücut, kan dolaşımını etkileyebilir, kan viskozitesini artırabilir ve genel sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, ameliyat öncesinde su içmek, vücuttaki susuzluğu önlemeyi sağlar.
Kişinin sigaradan tekrar haz alabilmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekiyor. Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Nikotin, vücuttan tam anlamıyla 3 günün sonunda atılır
Vücut, sigarayla birlikte alınan nikotini tam 6 saat sonra atmaya başlar. Nikotinin tamamen vücuttan atılımı ise 3 günün sonunda gerçekleşir. Ancak uzun yıllar boyunca aşırı miktarda sigara içen kişilerin vücudu, bu işlemi tam anlamıyla yerine getiremez hale gelir.
NİKOTİNİN VÜCUTTAN TAMAMEN ATILMA SÜRESİ 72 SAAT.
AMELİYATTAN 1 GÜN ÖNCE
Su yutmamaya özen göstererek ameliyat gününden bir gün önce gece ve ameliyat sabahı dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Mide içeriğinin hacmini ve asiditesini azaltmak için genel anestezi öncesi yetişkin ve çocukların aç kalması gerekir. Böylece ameliyat esnasında mide içeriğinin regürjitasyonu ve aspirasyonu, abdominal cerrahide ameliyat alanının gaita ile kontamine olması, idrar ve gaita inkontinansı önlenmiş olur.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Sigarayı Aniden Bırakmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri:
Nikotin Yoksunluğu: Sigara içenlerin vücudu nikotine alışmış durumdadır. Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir.
Ameliyatınızdan birkaç hafta önce sigara içmezseniz, akciğerlerinizdeki mukoza zarı daha az uyarılmış olacaktır. Ameliyatınızın en az 12 saat öncesinde sigara içmezseniz, kanınızdaki oksijen dolaşımının sağlaması kolaylaşacak ve kan dolaşımınızda sorun yaşanması olasılığı azalacaktır.
Amaç: Sigara içmek cerrahi hastalarını ameliyat sonrası komplikasyon riski ile karşı karşıya getirir. Bu nedenle cerrahi hastalarının ameliyattan 2-8 hafta önce sigarayı bırakmaları ve sonrasında da içmemeleri gerekmektedir.
Van der Speeten'e göre, ameliyat öncesi aç alma, anestezi altındayken hasta öksürüp, yutkunamadığı için, mide ve bağırsak sularının akciğer ve solunum yollarına taşabileceği fikrinden kaynaklanıyor.
Geçirilecek operasyonun yarattığı kaygılar, korkular, beklenmedik şekilde ortaya çıkan maddi giderler sonucu umutsuzluğa kapılma, çaresiz hissetme ve yaşama motivasyonunun azalması gibi duygular ortaya çıkabilir. Ameliyat sonrası depresyon oldukça sık görülen bir durumdur.
Ameliyat bitimini takiben kullanılan anestezi ilaçları sonlandırılarak anestezi uzmanı gözetiminde hasta uyandırılır ve uyanma odasına alınır. Hasta burada ısıtılır, ağrısı dindirilir, bulantı ve kusmaya karşı önlemler alınarak, konforlu bir şekilde odasına gönderilir.
Narkozun etkisiyle birlikte halsizlik ve yorgunluk hissi olabilir. Bu durum zamanla düzelir. Bazı hastalar ameliyat sonrasında mide bulantısı ve kusma hissi yaşayabilirler, bu da narkozun bir yan etkisidir. Narkozun etkileri kişiden kişiye değişebilir ve genellikle birkaç saat sürer.
Regl döneminde ameliyat yapmak çoğu kez önerilmez. Ancak her durum özel ve bireyseldir. Regl dönemi sırasında cerrahi müdahale, genellikle kanama riski ve iyileşme sürecini etkileyebileceği için doktorlar tarafından tercih edilmemektedir.
Genel anestezi, ilaçlar yardımıyla hastada geçici uyku ve duyusuzluk hali oluşturarak cerrahi girişimin sağlıklı , konforlu ve güvenilir bir şekilde yapılmasını sağlar.Bu dönemde hastada bilinç ve refleksler kaybolur , hasta ağrı duymaz.
Koruyucu ameliyat önlüğü cerrahi operasyonlarda normal ameliyat önlüğünün altına giyilir. Operasyon esnasında devamlı çekim gerektiren durumlarda kullanıcıyı x-ray ışınlarından korur.
Nikotin sigara, e-sigara ve çeşitli tütün ürünlerinde bulunabilen ve bağımlılık yapan bir maddedir. Tütün ürünlerinin kullanılmasının ardından nikotinin bir kısmı vücudumuzda kalmaktadır. Tıbbi bazı testler insanların idrarında, kanında, tükürüklerinde, saçlarında ve tırnaklarında nikotini tespit edebilmektedir.
Nikotinin zararlı etkilerine karşı havuç suyu içebilirsiniz. Havuç suyu, sigara nedeniyle yaşlanan cildinizin yenilemesini ve nikotinden arınmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri