Hastaların ameliyattan sonra gaz çıkarma süreleri ortalama 21,8 saat olup; en kısa 2 saat, en uzun 144 saattir.
Gaz sancıları şiddetli veya hafif olabilir ve genellikle gazın hareketi sonucu ortaya çıkar. Bu tür sancılar genellikle birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürebilir.
Yürüyüş ya da yoga gibi fiziksel aktivite ve egzersizler yapmak, karın bölgesine sıcak kompres ve masaj uygulamak, zencefil, rezene ve nane gibi gaz atmayı kolaylaştıran bitki çayları içmek ve derin nefes alıp vermek gaz sıkışmasını geçirebilir.
1. Cerrahi sonrası şişme görülmesi normaldir. Şişme cerrahi sonrası yaklaşık 48 saatte en büyük boyutuna ulaşır ve genellikle 4 ile 6 gün içinde geçer.
Özellikle karın içinde yapılan ameliyatların sonrasında karında şişlik ve kramp tarzında ağrı olması sık karşılaşılan bir durumdur. Bunun nedeni bağırsaklar içinde biriken gazdır. Bu durum genellikle geçicidir ve barsak hareketlerinin başlaması ve gazın çıkması ile kendiliğinden çözülür.
İlgili 25 soru bulundu
Bol su tüketimi: Hastalar karın germeden sonra su tüketimine önem vermelidir. Yeterli su tüketimi olmazsa ödem gelişimi daha güçlü olacaktır. Bu yüzden bol su tüketenler ödem şikayetlerinden kurtulabilir. Su tüketimi karın dokusunu toparlar ve ödemlerin atılmasını destekler.
Genel olarak, ameliyat sonrası iç dikişlerin iyileşme süreci ortalama olarak 1 ila 2 hafta sürebilir. Ancak unutmayın ki her hasta ve her ameliyat farklıdır, bu nedenle bireysel durumunuza uygun talimatları doktorunuzdan almak en önemlisidir.
Soğuk uygulama ilk günlerde her 2 saatte bir 20 dakika olarak yapılır. Daha sonraları ağrı ve şişliğin durumuna göre günde 3-4 defa yine her seferinde 20 dakika olacak şekilde uygulanır. Dinlenirken ayağı yüksekte tutmak, ameliyat sonrası ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olur.
Operasyon sonrası uygulama yapılan bölgede oluşan ödem hastanın doktorun talimatlarına uyması ve vücudunun elastikiyetine göre 1-2 hafta içinde azalabilir.
Gaz oluşmasının yanı sıra anne de kabızlıkta görülebilir. Ancak anne, gaz çıkaramadığı takdirde taburcu olamaz. Ameliyat sonrasında gaz çıkaramama daha büyük problemlerin oluşmasına bir etkendir. Gazın çıkmaması, bağırsak dolaşmasının en büyük etkilerinden biridir.
Gaz çıkarmanın en etkili yollarından birisi olan ve ilki olarak akla gelen, bir kanepe veya yatağa cenin pozisyonunda yatmaktır. Bu şekilde en az 15 - 20 dakika kadar kalmanız büyük ölçüde rahatlamanıza sebep olacaktır.
GASMED etkin madde olarak 140 mg simetikon içerir. GASMED sindirim kanalında aşırı gazın yarattığı ağrıyı dindirmek için kullanılan bir gaz gidericidir. GASMED, gaz, şişkinlik, abdominal distansiyon ve intestinal gaz ile ilişkili diğer semptomların giderilmesinde antiflatulan olarak kullanılır.
Glutene karşı intoleransı olan kişilerde, arpa, buğday gibi besinler tüketilirken aşırı gaz sıkışması meydana gelir. Gazlı içecekler vücutta gaz birikmesine neden olabilir. Tüketilen yiyeceklerden bağımsız olarak gaz sıkışması stresten kaynaklanabilir. Stres sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Gaz sıkışmasını gidermek için maden suyu doğru bir tercih olmayacaktır.
Ödem atışını hızlandırmak için yeterli miktarda su ya da alkali su tüketilmesi önerilebilir. Diğer yandan roka, tere, maydanoz, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ile nar, yaban mersini, kızılcık gibi meyvelerin tüketilmesi de ödem atışına katkı sağlar.
Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir. Kesi üzerinde yeni epidermis denilen cilt üst tabakasının oluşumu operasyon sonrası 72'nci saatte tamamlanır.
Lifli gıdalar, posa içerir ve dışkının yumuşak olmasına yardımcı olabilir. Ameliyattan sonra kabızlık yaşanmaması için tam tahıllar, meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar gibi lifli gıdalar tüketmek önemli olabilir.
En hızlı ödem söktürücü besinler şunlardır: Ananas: Ananas, içinde bulunduğu bromelain sayesinde vücuttaki suyu atar. Ananas potasyum ve lif açısından da zengin bir meyvedir. Doğal ödem söktürücü için tencereye ananas, elma, 2 tane çubuk tarçın ve yarım limon koyarak 1 litre su koyarak 10 dakika kaynatılır.
Şişlikler 3 güne kadar artar ve 5-10 gün içinde geçer. Morluklar ise ilk iki günde belirginleşir ve 7-10 gün içinde geçer.
En İyi Ödem Atıcı Çay Hangisi? Ödem attıran bitkiler arasında limon, ada çayı, ıhlamur, anason, yeşil çay, rezene, kantaron otu, nane limon ve biberiye çaylarıdır.
Ameliyat sonrası enfeksiyon çeşitli tedaviler ile birlikte en az 1 hafta sürebilir.
Ameliyat sonrası doku iyileşmesi sırasında, vücutta iltihaplanma ve enflamasyon meydana gelebilir. Bu durum, ameliyat bölgesinde yanma hissine neden olur. Ameliyat sırasında veya sonrasında sinirlerde meydana gelen hasar, ameliyat bölgesinde yanma hissine yol açar.
Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir. Kesilme veya Dikişli Yaralar: Bu tür yaraların iyileşme süresi, dikişlerin alındığı zamanı da içerebilir. Genellikle dikişler 1-3 hafta içerisinde alınır, ancak tam iyileşme daha uzun sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri