Sıra Geldi Sosyal Bilimler Liselerine: Sosyal bilimler liselerinde: Hukuk, sosyoloji, psikoloji, felsefe, edebiyat gibi bölümler için gerekli olan; dilsel ve sosyal zekayı kazanabilirsin.
Psikolog olmak isteyen kişiler ülkemizdeki üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültelerine bağlı olan Psikoloji bölümlerine girmeye hak kazanmak durumundalar. Temel eğitim, lisans düzeyinde bu çatı altında verilmektedir. Eşit Ağırlık puan türüyle öğrenci alımı yapan Psikoloji eğitimi toplamda 4 sene sürmektedir.
PSİKOLOJİ OKUMAK İÇİN LİSEDE HANGİ BÖLÜM SEÇİLMELİ ? bölümünde okumak tabi ki daha doğrudur, fakat üniversite sınavında gerekli derslerin sınavına giren herkes Psikoloji bölümünü okuyabilir.
Hayır. Dört yıllık psikoloji mezunları psikolog unvanıyla mezun olurlar. Diğer tüm alt alanlarda olduğu gibi, klinik psikoloji alanında da uzmanlaşmak isteyen öğrenciler yüksek lisans programlarına başvurarak bu alanda uzmanlık derecesine sahip olabilirler.
Sıra Geldi Sosyal Bilimler Liselerine:
Sosyal bilimler liselerinde: Hukuk, sosyoloji, psikoloji, felsefe, edebiyat gibi bölümler için gerekli olan; dilsel ve sosyal zekayı kazanabilirsin.
İlgili 16 soru bulundu
Bir tıp branşı olan psikiyatri, sayısal ağırlıklı puan türü ile öğrenci alır. Psikoloji bölümü ise eşit ağırlık puan türü ile öğrenci alır. Psikiyatrist olmak için önce tıp fakültesi bitirmek ve uzmanlık alabilmek için 10 yıllık eğitimi tamamlamak, psikolog olmak için ise 4 yıllık lisans bölümünden mezun olmak gerekir.
Psikoloji bölümü eşit ağırlık puan türüyle öğrenci almaktadır. Bu nedenle, adayların hem sözel hem de sayısal derslerde başarı göstermeleri gerekmektedir.
Psikoloji bölümü tercih edecek adayların en az 436 puan alması gerekmektedir. Bu puana ulaşabilmek için Türkçe' den 36 net, Matematik' ten 35 net, Fen bilimlerinden 8 net, Sosyal Bilimlerden ise 17 net yapması gerekmektedir.
İnsanları seven, dinlemekten sıkılmayan, çözüm önerisi sunabilen, pratik zekalı, kendisine güvenen ve ahlaki ve etik kuralları uygulayabilen insanlar için uygundur.
Psikiyatrist olmak için önce tıp fakültesi bitirmek ve psikiyatri uzmanlığı almak, psikolog olmak için ise 4 yıllık lisans bölümünden mezun olmak gerekir.
Psikolog olmak için üniversitelerin Psikoloji bölümünden mezun olmak gerekir. Psikolojinin herhangi bir anabilim dalında yüksek lisans yapan psikologlar ise uzman psikolog olmaya hak kazanır. Psikologlar uzmanlık alanlarına göre adliye, okul, hastane, klinik ya da ordu gibi farklı alanlarda çalışabilir.
eleman.net verilerine göre, Psikolog 2023 yılında ortalama 25.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Psikolog , Ocak 2023 yılında ortalama 19.580 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.144 TL maaş alıyordu.
Psikolog maaşı büyük ölçüde çalışılan bölge, deneyim düzeyi ve uzmanlık alanına bağlıdır. Ortalama bir psikologun yıllık geliri, 2023 verilerine göre ortalama olarak 40.000 ile 80.000 TL arasında değişebilir.
Tercihen 0 - 18 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerin öncelikle çocuk ve ergen psikiyatristi uzman hekimi tarafından değerlendirilmesi, hekimin ayrıntılı muayene ve değerlendirmesi neticesinde uygun olan terapi desteğini doğru psikologlar ile yürütülmesi önerilir.
Psikoloji mezunları başta kamu/özel kurum ve kuruluşlarında olmak üzere geniş bir çalışma alanına sahiptir ve iş alanları günden güne artmaktadır. Psikologlar yüksek lisans yaparak klinik, gelişim, sosyal, adli, deneysel ve endüstri gibi çeşitli alt dallarda uzmanlaşma imkânı bulmaktadır.
Psikoloji eğitimi veren üniversiteler arasında Boğaziçi Üniversitesi'ni ilk sıraya almak doğru olacaktır. Boğaziçi Üniversitesi'nden sonra ikinci olarak İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümü sayılmalıdır. İstanbul Üniversitesi'nde verilen Psikoloji eğitimi de son derece kalitelidir.
Psikiyatri uzmanı olmak için öncelikle tıp fakültelerinde 6 yıllık eğitimin tamamlanması gerekir. Bu 6 yıllık eğitimin ardından 4 yıl süresince psikiyatri alanında uzmanlık eğitimi almak gerekir. Ancak 10 yıllık temel eğitimin ardından psikiyatri uzmanı olunabilmektedir.
PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ İÇİN İLK KAÇ BİN İÇİNDE OLMAK GEREKİYOR? Ülke genelinde 2 milyonun üzerinde öğrenci üniversite sınavına giriyor. Ancak bunlardan yalnızca 40-45 bini psikoloji fakültelerine girebiliyor. Dolayısıyla psikoloji bölümüne girebilmek için sıralamada sayısal alanda en az 45.000 kişi içinde olmak gerekiyor.
Psikoloji Başarı Sıralaması
Bu sıralamalar, sınava giren ve psikoloji tercih eden adayların tercihlerine göre şekillenebilir. 2022 yılında psikoloji bölümünün başarı sıralaması 86333. kişiden başlarken 1774912. sıraya kadar devam etmiştir.
Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun oldukları için ilaç yazma ve ilaçla tedavi yönteminden yararlanabilirler. Psikologlar ise tıp fakültesinden mezun olmadıkları için ilaç tedavisi uygulayamazlar.
Üniversitelerin Psikoloji bölümünden mezun olanlar, Uzman Klinik Psikolog olarak ilgili kurumlarda görev yapabilirler. Ayrıca Klinik Psikoloji yüksek lisansının tamamlanmış olması da gerekir. Devlet kurumlarında görev almak isteyen Uzman Klinik Psikolog adayları, KPSS'de uygun puan türünden yeterli puanı almalıdır.
Psikoloji bölümü okumak isteyen öğrenciler, alana Türkçe ve matematik derslerinin ağırlıklı olduğu EA puan türünde hazırlanmalıdır. Bölüme yerleşen öğrencileri isteğe bağlı olarak lisans eğitimine başlamadan önce hazırlık okuyabilmektedir.
Hem Türkçe hem de matematik derslerinden yüksek net sayısına sahip olması gerekir. Psikoloji bölümüne girecek olan öğrencilerin TYT'de Fen, Türkçe, Matematik, Sosyal, Tarih ve Coğrafya derslerine ağırlık vermesi gerekirdir.
Psikoloji bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Psikoloji bölümü toplam 139 adet üniversitede bulunmaktadır. EA Puan türündededir. 4 Yıllıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri