Operasyon Sonrası Tüketilmemesi Gereken Besinler Ortalama 6 ay gaz yapması nedeniyle kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek v.b.) tüketilmemelidir. Karnabahar, brokoli, lahana gibi sebzeler gaz yapma ihtimaline karşı en az 1 ay tüketilmemelidir.
Mercimek çorbası (içerisine 1 küçük patates, 1 küçük soğan, 1 küçük havuç ekleyebilirsiniz), taze rendelenmiş domates ile domates çorbası, tanesiz tarhana çorbası, yumurta ve limon terbiye yaptığınız yoğurt çorbası, pirinç eklenmemiş şekilde yayla çorbası gibi çorbalar tüketebilirsiniz.
Taburcu sonrası 1-2. haftalarda sıvı kıvamdaki püre şeklindeki besinlerle besleneceksiniz. ( Domates, yayla,tarhana çorbası, yoğurt vb.) 3. hafta daha koyu kıvamlı püreler yiyebilirsiniz.( Ezogelin çorbası, patates-kabak püresi, az pişmiş yumurta, beyaz peynir, muhallebi vb.)
Gazlı İçeceklerden Uzak Durulması Özellikle ameliyat sonrası soda ve cola gibi içeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Soda faydalı içecekler sınıfında olsa da ameliyat sonrası midede ani basınçlar oluşturmasından ameliyat bölgesinde hasarlara neden olabilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Yumuşak meyveler (kayısı, seftali, çilek, karpuz vb) kolaylıkla alınabilir. Sert meyveler ise blenderdan geçirilmelidir. Sulu yumuşak ve blenderdan geçmiş gıdalara ameliyat sonrası 4 hafta devam edilmelidir. Protein eksikliği olmaması için hasta günde 70 gram protein almalıdır.
Ameliyattan kaç gün sonra banyo yapabilirim? Ameliyattan sonraki ilk günlerde ameliyat yerinin ıslanmaması gerekir. Ancak yara örtüleri ile korunarak banyo yapılabilir.
Ameliyat sonrası bir süre sonra, hastaya yumuşak ve kolay sindirilebilir yiyecekler verilebilir. Bunlar arasında püre kıvamında sebzeler, meyveler, yoğurt, püre haline getirilmiş et, balık veya tavuk, yumuşak tahıllar (örneğin, pirinç veya yulaf ezmesi) bulunur. Bu aşamada, yavaş yemek yemek ve iyi çiğnemek önemlidir.
Protein, yaradaki zarar görmüş dokuların yenilenmesine yardımcı olur. İyileşme sürecine yardımcı olmak istiyorsanız normalden daha çok protein almanız gereklidir. Bu, günde 2-3 porsiyon protein anlamına gelir ve her porsiyon en az 2-3 parça et içerir (1 fincan fasulye veya 2 çorba kaşığı fıstık ezmesi alternatiftir).
Ameliyat sonrası ilk günlerden itibaren yağsız, kaymaksız süt tüketilebilir. Sütün -gaz gibi-sorunlara yol açtığı hastalarımızın laktozsuz süt tercih etmeleri yerinde olacaktır. Oda ısısındaki süt, protein tozunun birlikte kullanımı için de iyi bir alternatiftir. türlü et ve sebze tüketilebilir.
Lif yönünden zengin bir besin olması, kan şekerinin dengede kalmasını da sağlar. Ayrıca kelle paça ve işkembe çorbaları da grip ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarına yakalanma riskini azaltır” ifadelerini kullandı.Tavuk suyu çorbası, soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmeye yarıyor.
Süt, ayran, yoğurt, şekersiz hoşaf, komposto, açık çay ve ıhlamur içilebilir.
Hızlı cevap: Cevaplayan Melek Akyildiz. Karın operasyonu veya jinekolojik operasyon geçirmiş Yerleştirilme sırasında bağırsaklara hava dolar buda gaz oluşmasına neden olur. Bağırsakların ameliyat esnasında karışması durumunda gaz çıkarma sıkıntısı oluşabilir. Gaz çıkarmak bu yüzden çok önemlidir.
Potasyumdan zengin olan kırmızı mercimek çorbası yüksek kan basıncının düşürülmesinde, kalp-damar sağlığında, ödem oluşumunun önlemesinde etkilidir. Zengin polifenol içeriği sayesinde antioksidan ve anti-enflamatuar etki göstererek kanser gibi çeşitli hastalıkları önler.
Kronik Hastalıklara Karşı Korur
Mercimek, düzenli olarak tüketilirse obezite, kalp hastalığı, diyabet ve meme kanseri gibi hastalıklara karşı vücudunuzun dirençli olmasını sağlayarak, hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır. İçerisindeki polifenoller sayesinde güçlü bir besin olarak kabul edilir.
Midenin uzun süre tok kalmasına yardımcı olan mercimeğin glisemik indeksi düşüktür. Özellikle kabızlık problemine ve hazımsızlık problemlerine karşı doğal çözüm olan mercimek sayesinde bağırsaklar daha sağlıklı çalışır.
Bütün protez ameliyatlarında cerrahi öncesi başlayan ve 24 saat devam eden damardan antibiyotik koruması uyguluyoruz. Ayrıca kullandığımız kemik çimentosuna antibiyotik ekleyerek erken cerrahi sonrası dönemde bölgesel antibiyotik salınımı ile enfeksiyon oranını azaltıyoruz.
Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir. Kesilme veya Dikişli Yaralar: Bu tür yaraların iyileşme süresi, dikişlerin alındığı zamanı da içerebilir. Genellikle dikişler 1-3 hafta içerisinde alınır, ancak tam iyileşme daha uzun sürebilir.
Bu süre hastaya ve yapılan ameliyata bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir. Ancak her koşulda bulunduğunuz servisteki görevli sağlık profesyonelinden izin alınması gereklidir.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
İyileşme sonrası da kahve tüketimi minimum düzeyde olmalıdır. Tüp mide ameliyatı olanlar kendilerini günde en fazla 1-2 küçük fincan kahve ile sınırlandırmalıdır. Bununla birlikte nasıl kahve içildiği de önemlidir. Sade kahvenin kalorisi yoktur.
Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır. Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür. Dikiş atıldıktan alınana kadar her iki günde bir pansuman yapılmalıdır.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Ameliyattan sonraki dönemde 1 hafta ani hareketlerden ve ağır kaldırmaktan kaçınılması gerekmektedir. 1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri