ABD, faaliyetteki yaklaşık 94 bin 718 megavat kurulu güce sahip 92 nükleer reaktör ile dünyada en fazla nükleer reaktöre sahip ülke konumunda.
ABD'de, 96 adet nükleer reaktöre sahip, 56 adet nükleer santral bulunmaktadır. Bu nükleer santraller, yaklaşık 98.000 megawatt elektrik üretme kapasitesine sahiptir.
İnşa halindeki nükleer reaktörlerin 11'i Çin'de, 7'si Hindistan'da, 4'ü ise Rusya'dadır. Bunun yanında Birleşik Arap Emirlikleri'nde 4, Güney Kore'de 4, ABD'de 2 ve Fransa'da 1 nükleer reaktör inşa halindedir.
İsrail'de şu an için bilinen herhangi bir faal nükleer santral bulunmamaktadır.
ABD, 104'le dünyada en çok nükleer reaktöre sahip ülkeyken, elektrik üretiminde nükleerin payı bakımından ise yüzde 78'le Fransa ilk sırada yer alıyor. ABD, bu yılın mart ayı itibariyle 3 nükleer reaktörün daha inşaatına başlarken, İngiltere ise 2025'e kadar yeni nükleer santrallerin kurulması için 8 saha belirledi.
İlgili 28 soru bulundu
Kashiwazaki-Kariwa tesisi yedi reaktörü ve 8 gigawatt'tan fazla kapasitesiyle şu anda dünyanın en büyüğü olarak biliniyor. Bu çalışmasının nedenin altında ise Kanada hükümetinin 2035 yılına kadar net sıfır enerjiye geçme hedefi yer alıyor.
Dünyada kurulu 438 nükleer santralin 272'isi (yüzde 62) sanayileşmiş 7 ülkenin oluşturduğu G-7 ülkelerinde yer alıyor. G-7 üyesi ülkelerden İtalya'da nükleer santral bulunmaz iken, Fransa'da 59, Almanya'da 17, Japonya'da 55, ABD'de 104, İngiltere'de 19 ve Kanada'da 18 santral var.
Almanya'da nükleer santral bulunmamaktadır. Almanya, nükleer enerjiden vazgeçme politikasını benimsemiş ve yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmayı tercih etmiştir.
Kozloduy Nükleer Enerji Santrali Romanya sınırına yakın, Tuna nehrinin bulunduğu bir şehir olan Kozloduy'un 5 kilometre (3,1 mi) doğusunda, Sofya'nın 200 kilometre (120 mi) kuzeyinde konumlanmış Bulgaristan'daki bir nükleer enerji santralidir. Bölgedeki en büyük ve ülkedeki tek nükleer enerji santralidir.
Sorusu merak konusu olmaktadır. Fransa'da toplam 18 nükleer santral, 56 adet nükleer reaktör bulunmaktadır. Fransa, toplam kurulu gücü açısından Dünya'da En Fazla Nükleer Santrale Sahip ilk 10 Ülke arasında ikinci sırada yer almaktadır.
Norveç'te günümüzde hiçbir nükleer enerji santrali çalışmamaktadır.
Faaliyete alındığında başlangıçta üç reaktörü olan Oskarshamn'ın 2 reaktörü daha önce kalıcı olarak kapatılmıştı. Yaklaşık 10 milyonluk bir ülke olan İsveç'in iki nükleer santrali daha var. Biri başkent Stockholm'ün kuzeyindeki Forsmark'ta, diğeri ise Göteborg'un güneyinde Ringhals'ta yer alıyor.
Dünyada en fazla aktif nükleer santral Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunmaktadır. ABD, faaliyetteki yaklaşık 94 bin 718 megavat kurulu güce sahip 92 nükleer reaktöre sahiptir. Fransa'nın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'i nükleer santrallerden sağlanmaktadır.
Almanya, son üç nükleer santralini kapatarak 60 yıllık nükleer enerji macerasını sona erdiriyor.
Çernobil Nükleer Santrali, Ukrayna, Kiev şehrine 130 km uzaklıkta bulunan ve RMBK-1000 tipi 4 nükleer reaktöre sahip bir santraldir. Santralde bulunan 1. ve 2. üniteler 1970 ve 1977 yıllarında inşa edilmiş, 3. ve 4. üniteler 1983 yılında tamamlanmıştır.
Ukrayna'da 4 adet nükleer santrali bulunmaktadır.
Enerji açığını kapatmaya çabalayan Pakistan, Çin'in desteğiyle Karaçi'deki K-3 nükleer enerji santralinin 3. ünitesini devreye aldı.
İngiltere'de 15 adet nükleer santral bulunmaktadır. Bu nükleer santraller, ülkenin enerji ihtiyacını karşılamak ve enerji üretiminde çeşitliliği sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
DÜNYADAKİ NÜKLEER SANTRAL SAYISI
Mayıs 2022 itibariyle, 32 ülkede 441 nükleer reaktör işletmede, 17 ülkede 53 adet nükleer reaktör de inşa halindedir. Nükleer santrallerde üretilen elektrik dünya elektrik arzının yaklaşık %10'una denk gelmektedir.
Hükümetin enerji politikaları ile ilgili kamuyu bilgilendirme belgelerine göre kapatmalara bu yıl Fessenheim'daki iki tesisten başlanacak. Raporda hükümetin 2025 ve 2026 yıllarında devlet elektrik şirketin EDF'den iki reaktörün daha kapatılmasını isteyebileceği belirtildi.
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında en küçük ekonomilerden birine sahip olan Romanya, ABD ile başlattığı "Phoenix Projesi" kapsamında "yaşlı kıtada" küçük modüler nükleer reaktör (Small Modular Reactor-SMR) teknolojisine sahip olan ilk ülke olacak.
Suriye, ülkede askeri bir nükleer program olmadığını ve nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla, özellikle nükleer tıp alanında kullanma hakkına sahip olduğunu söyleyerek bu iddialara itiraz etti.
Avrupa Nükleer Güvenlik Düzenleyicileri Grubu (ENSREG) verilerine göre, AB ülkelerinde toplam 106 çalıştırılabilir durumda nükleer reaktör yer alıyor. AB üyesi 27 ülkeden 13'ü elektrik üretiminde nükleer santralleri kullanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri