Gastro özofajial reflü, alınan gıdaların ve/veya mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Bu kaçışın özellikle yatar pozisyonda ve yemeklerden hemen sonra mide içi basıncın artmasıyla günde 10 defaya kadar olması ve dört dakikadan kısa sürmesi normal kabul edilebilir.
Toplumda oldukça sık görülen ve hayat kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyen gastro özofajial reflü hastalığı zamanın etkili şekilde tedavi edilmediği takdirde, yemek borusunda doku bozuklukları, Barret özofagusu veya yemek borusu kanseri gibi hayatı tehdit edici çeşitli komplikasyonlarla sonuçlanabilir.
Öncelikle 4 haftalık bir ilaç tedavisi başlanır. Sonrasında belirtiler tekrarlarsa ilaç tedavisine devam edilebilir. Hastalığın ciddiyetine göre ilaç kullanım sıklığı ve dozu ayarlanabilir. Şikayetler ilaç tedavisine rağmen devam ederse veya tedavi kesilir kesilmez tekrar ederse endoskopi ile teyid etmek gerekir.
Halk arasında reflü olarak bilinen gastroözofagial reflü hastalığı (GÖRH) toplumda yaygın olarak karşılaşılan ve mide asidi ile mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıyla oluşan bir hastalıktır. Reflü tedavi edilmediği taktirde kansere dahi yol açabilir.
Mide içeriğinin kişinin ağzına gelmesi, yutkunma güçlüğü, geğirme, hıçkırma, bulantı ve kusma da reflü varlığında görülen semptomlar arasındadır. Tüm bunların yanı sıra gastroözofagial reflü, öksürük, ses kısıklığı, boğaz ağrısı, ağız kokusu ve diş çürüğüne de yol açabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Reflü kişilerin yaşamını ciddi ölçüde etkileyen kronik bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde kanser dahil olmak üzere pek çok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Reflü hastalığı kanser yapar mı? Sıkça sorulan bir soru. Reflü hastalığının sadece dediğimiz yemek borusunun hücresel değişikliklerinin olduğu durumlarda kanser riski vardır. Onun dışında reflü hastalığı direkt kansere yol açmaz.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Bu asit gıdaların sindirimi için gereklidir ve mide mukozası aside karşı son derece dirençlidir. Ancak midedeki asit yemek borusuna doğru kaçtığında, bazı şikâyetlere yol açar. Bu şikâyetler yemek borusu ile ilgili olabileceği gibi, solunum yolları, dişler, orta kulak gibi organlarla da ilgili olabilir.
Bebeklik çağında kusmanın en önemli nedeni mide reflüsüdür (gastroözofageal reflü). Başlangıçta normal (fizyolojik) olan reflüye bağlı kusmanın 6-12 ay arasında azalarak geçmesi beklenir.
Bu yakınmalar ile hastalar dahiliye, kulak burun boğaz, göğüs hastalıkları, kardiyoloji ve gastroenteroloji polikliniklerine başvurabilirler. Doğru ve etkin tedavinin yolu doğru tanıdan geçer. Bu yakınmalar ile gelen hastaların öncelikle ayrıntılı bir dahiliye ve kulak burun boğaz muayenesi gerekmektedir.
Kahvaltıda yemek, güne enerjik başlamak için önemlidir. Reflüsü olanlar için ise, kahvaltıda tüketilebilecek yiyecekler seçilirken asit içeriği düşük olanlar tercih edilmelidir. Bu yiyecekler arasında yulaf ezmesi, süt, yoğurt, yumurta, tam buğday ekmeği, muz ve elma gibi meyveler yer alır.
Çoğu olguda 7-10 gün içinde gerilemekle birlikte, bazılarında ilaç kesildikten haftalar sonra bile devam edebilir (10). Olgumuz yutkunma sırasında retrosternal ağrı yakınması ile başvurdu ve semptomatik tedavi ile 10 gün içinde düzeldi.
Reflü hastalarının %17-34'ünde görülür. Bu hasarlı dokulardan kan sızması olursa hasta bize ağıza kan gelmesi veya siyah zift gibi dışkılama yakınmasıyla başvurabilir.
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
Bol Su İçmek Reflüye İyi Gelir mi? Reflü problemine karşı en iyi çözümlerden biri su içmektir. Ama sakın yemek sırasında su içilmemelidir aksi halde mide şişer. Bu da reflüyü tetikleyebilir.
Ciddi reflü hastalığında; PPİ'lar (Mide ilaçları-Mide koruyucu) tedavinin belkemiğidir. Başlangıç, çift doz ile olmalıdır. İlaç tedavisi, 6 aya dek uzatılabilir. PPİ'lara başlangıçta eklenen yoğun antasit tedavisi, şikayetlerin kaybolmasını hızlandırır.
Badem. Düşük asit seviyesine sahip kuruyemişlerden biridir. Badem, reflü semptomlarını hafifletebilir. Alerjiniz olmadığı sürece faydalı bir gıda olması sebebiyle denemenin herhangi bir zararı yoktur.
İlaç tedavisi
Asidi nötralize etmek için ilaç tedavisine başvurulur. Özellikle proton pompa inhibitörleri (mide asidi üretiminin uzun süreli azaltılmasını sağlayan ilaç grubu) tedavisiyle hem semptomatik düzelme sağlanır hem de mukoza hasarı ortadan kalkar. Reflü tedavisinde en az 4-8 hafta ilaç kullanmak gerekir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda maden suyu tüketiminin. reflü ve hazımsızlığın azalttığı yaşam kalitesini artırdığı görülmüştür.
Yemek borusu yani özofagus kanserinin en önemli belirtisi yutma güçlüğüdür. Yemek borusu kanseri belirtileri arasında takılma hissi yaşanması ve ağrılı yutmada görülebilmektedir. Tümör yemek borusunun %60-70'ini kapamadığı durumlarda genellikle belirti vermemektedir.
Bol su içmek, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Su, mide asidini nötralize edebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Doğru beslenme, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Aşırı yağlı, baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçınmak, mide yanmasını önleyebilir.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri