AMOLED yanığının oluşmasında birinci etken beyaz ekranlardır. Samsung cihazlarda varsayılan olarak beyaz arka plan açık gelir, cihazı uzun süre arka planı beyaz olarak kullandığınızda yanık oluşabilir. Bu nedenle de karanlık modu açmak yanık riskini en aza getirecektir.
Burn-in neden gerçekleşir? AMOLED ekranlardaki ışık yayan pikseller (veya diyotlar), zaman içinde tutarlılıklarını kaybederler. Bu kısmen piksellerin aynı oranda zayıflamamasından kaynaklanmaktadır.
ekran zaman aşımı, hepimizin bildiği gibi ekranın açık kalma süresi. Okuduğum yazılarda da AMOLED yanığının en temel sebeplerinden birinin, ekranın sürekli sabit kalmasından dolayı olduğundan bahsediliyordu. Bu yüzden ekranın uzun süre açık kalması da AMOLED yanığına sebep olabiliyor.
AMOLED yanığı her AMOLED panelde görülmeyebilir. Tam olarak oluşumu özellikle cihaz şarjda ve yüksek sıcaklıktayken oluşur. Ayrıca full parlaklıkta kullandığınızda da geçici sürede oluşmalar meydana gelebilir ancak genellikle parlaklıkla ilgili olanlar ekranı kapattıktan 5-10 dakika sonra kendiliğinden düzelir.
Amoled yanığı bir sorundur ama tamamen kullanıcının hatasıdır bence.
İlgili 19 soru bulundu
"Karanlık" kısmına dokunun ve karanlık modu etkinleştirin. Bu ayarı etkinleştirdiğiniz zaman sistem uygulamarının arka planı siyah renge bürünür. Bu olay AMOLED yanığını engellemenin en etkin yoludur. Sistem uygulaması olmayan diğer uygulamalarda ise karanlık mod ayarı ayrıca olabilir veya olmayabilir.
Ekran yanması nasıl meydana gelir
Fosfor tabanlı elektronik bir ekran üzerinde resim yazı ya da herhangi bir şekil uzun süre değişmeden kalırsa renk fosforları olması gerekenden fazla ısınırlar. Bu ısınma ekran üzerinde o uzun süreli yanmayı sağlayan resmin ya da şeklin lekesini bırakır.
Yanma sorunu LCD ve LED ekranlarda da yaşanır ancak kalıcı bir hasara dönüşmesi, plazma ekranlara göre daha uzun zaman alacaktır. LCD ve LED ekranlarda görüntünün "takılması" gibi ayrı bir sorun daha yaşanır. Bu, genellikle geçicidir ve kalıcı hale gelmez.
Düzensiz renkler ve renk geçişleri, parlaklık veya 'hayalet' bir görüntü yanma belirtileridir. LCD panellerde de benzer sorunlarla karşılaşılabilir, ancak bunlar LCD'nin arka ışığının ve renkli matris tasarımının doğası gereği çok daha nadirdir.
Oyun oynamaya devam edersen ekrandaki yanık daha da artar. Bu durumda herhangi bir dokunmatik sorunu olmaz. Ekran cevirmeyi acarak her oldugunuzde ekrani cevirerek bundan sonraki olusumu bi nebze azaltabilirsiniz.
OLED yanığı uzun süre kullanımdan sonra ortaya çıkan bir arızadır. Bu arıza panelde oluşan lekeler ile meydana gelir. Özellikle ekranlarda kanal logoları, ya da telefonlarda kırmızı simgeler halinde kendini gösterir. Ayrıca cihazımızın ekranına da oldukça zarar veren bir durumdur.
Daha çok OLED ekranlarla anılsa da aslında bu sorun her türlü ekranı ilgilendiriyor. Burn-in, bir görüntünün ekranda hayalet gibi şeffaf şekilde sabit kalması anlamına geliyor. Statik görüntülerin olduğu kaynaklarda bu sorun daha hızlı beliriyor.
Sararma ve ekran parlaklığının zamanla azalması. Yani mavi ledlerin erken deformesi değil. Ledlerin çalışma saatine doğru orantılı olarak verdikleri ışık miktarı azalır ve eskir. Işığın azalması da rengin sarı olmasında payı vardır.
AMOLED ekranlar, OLED ekranlardan daha fazla kontrol imkanı sunar ve daha fazla renk ve parlaklık seçeneği sunar. AMOLED ekranlar, her pikselin ayrı ayrı aydınlatılmasına olanak tanır ve bu sayede siyah rengi daha koyu ve renkleri daha canlı sunarken OLED ekranlarda bu mümkün değildir.
Görüntü tutma ("gölge kopya oluşturma" veya "yanma" olarak bilinir), hareketsiz bir görüntünün ekranınızda çok uzun süre tutulması halinde ekranın bu görüntüyü tamamen silememesi sonucunda oluşur. "Gölge" veya görüntünün silik bir hali ekranda kalır.
AMOLED aynı zamanda daha gerçekçi siyah renkler sunuyor ve ekran çoğunlukla siyah olduğunda daha az enerji tüketiyor. Bu yüzden AMOLED ekranların üretimi oldukça maliyetli ve LCD ekranlar kadar çok sayıda üretilmesi zor. Ayrıca bu ekranlar çok hassas bir yapıya sahip olduğunda ellimizden düşüp kolayca kırılabilir.
AMOLED, “Aktif Matris Organik Işık Yayan Diyot” kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu teknoloji, her pikselin kendi ışığını ürettiği organik bileşenlerden yapılmış bir matristen oluşur. Bu nedenle, AMOLED ekranlar, daha geniş bir renk gamı ve daha yüksek kontrast oranı sağlayabilirler.
LCD ekranlar daha mavi, AMOLED ekranlar ise daha sarı görünür. AMOLED'in gözlerinize daha iyi gözükmesinin bir başka nedeni de budur. Mavi ışık ise gece insanların gözlerini yorar. LCD ekranlar genellikle maviyi filtrelemek için renk sıcaklığı ayarlarına sahiptir, ancak asla saf siyahları elde edemezsiniz.
Şirketin ekran yanması yaşanan telefonları garanti kapsamına aldığına dair birçok örnek bulunmaktadır. Bu şaşırtıcı değil zira sorunun ortaya çıkmasının ana sebebi genellikle ekranın teknolojik yapısı oluyor. Zira IPS ekranlarda aynı ortam koşullarında çoğunlukla ekran yanması problemi ile karşılaşılmıyor.
AMOLED ekranın doğası (özelliği) nedeniyle, dokunmatik ekranın bir kısmında veya tamamında sabit grafikler, görüntü izi (ekran yanması) veya gölgelenme olgusuna neden olabilir. Bir süre sonra semptom yavaş yavaş kaybolacak ve orijinal durumuna geri dönecektir.
Ekranda boya akması ve lekelenme ile karşılaşıyorsanız bu durumda LCD ekran hasar almış demektir. Zira bu bileşen yalnızca görüntünün oluşmasından sorumlu olduğundan herhangi dokunmatik bir işlevi yoktur. Bu nedenle hasar aldığında görüntüde artifact dediğimiz bu tarz bozulmaların oluşmasına neden olacaktır.
Yeni nesil akıllı telefonlarda grafik performansı ihtiyacı işlemcilerin içerisinde bulundurulan grafik arabirimi ile karşılanıyor. İşlemci ile birlikte grafik arabiriminin yanması gibi bir durum söz konusu olamaz.
Ekranı kırık telefon kullanmak, son derece riskli ve bir o kadar da tehlikeli işlerden biri olarak kabul edilmektedir. Zira kırık ekranlardan sızan ışıklar gözlerinizi ciddi anlamda yoracak ve batma, yanma hatta karıncalanma gibi çeşitli göz problemleri ile karşılaşabileceksiniz.
Hayalet cam ekran koruyucu nedir sorusunun cevabını özetlemek mümkündür. Ürün için şeffaf yapılı, dayanıklı, ekranı tamamen kaplayan ve gizlilik filtresine sahip telefon yüzeylerine takılan bir koruyucu denebilir. Cam son derece ince bir yapıya sahiptir. Telefonda herhangi bir renk değişimi gözlemlenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri