Oto pastalarına alternatif olarak tercih edilen bu kimyasallar çizik giderme için değil, hijyen sağlama ve temizleme amacı ile üretilmiştir. İçeriğindeki amonyak türevi yüzey aktif kimyasallar otomobilin boyasını ağartabilir ve verniğine ağır hasarlar verebilir.
Kalıcı boyaların içinde birçok kimyasal madde bulunur. Hidrojen peroksit, parafenilendiamin (PPD) ve amonyak bunlardan bazılarıdır. Kalıcı boyaların saçın içine işleyebilmesi için amonyak kullanılır. Amonyak, saç telinde şişmeye neden olur ve saçın kabuğunu açar.
Asitli, fosfatlı ve solventli maddeler araç boyasına zarar veren maddeler arasında yer almaktadır. Aracın boyasının matlaşmasına, verniğinin alınmasına ve boyanın çizilmesine sebep olan bu maddeler şu şekilde sıralanmaktadır: Kuş gübreleri. Ağaç reçineleri.
Mermer tozu: Aşındırma özelliği vardır ama toz taneciklerinin boyutu ve sertlik seviyesi gibi kriterleri teknolojik imkanları kullanmadan çiziklere uydurmak neredeyse imkansızdır. Bu tür tozları kullanmak çok tehlikeli bir yöntemdir. Arabanın verniğinde tamiratı mümkün olmayan hasarlara yok açabilir.
Dışarıda aracımızı yıkatırken ne kullandığını bilmediğimiz otomatlar, İnternet üzerinden satılan lisanssız, kalite belgeleri olmayan ürünler, tiner, fren hidroliği, çamaşır suyu gibi sert kimyasallar kullanımı veya aracınızla teması durumunda aracınızın verniğine farklı ölçülerde zararlar verecektir.
İlgili 21 soru bulundu
Bulaşık Deterjanıyla Araba Yıkanırmı ??
Arabanızı yıkamak için asla bulaşık deterjanı kullanmayın. Aracı Yıkadığınızda temiz görünebilir, ancak sorun şu ki, bulaşık deterjanı aracı korumak için tasarlanmış cila veya wax Uygulmalarını Zamanla Aşındırcaktır.
wd 40 camlara ve kaportaya bir zararı olmaz pası kolaylıkla söker yaklaşık 2 dakika bekletin paslanmış yüzeye işlesin ve bez ile silin içiniz rahat olsun kaportayada camada bir zarar vermez yağlayıcı özelliğe sahiptir kaportaya ve cama gelsede temiz bir bez ile silince hiç bir şey kalmaz.
Tuz ruhu aracinizin jant boyasina zarar vermektedir. 3d bdx asitik bazik ph 7.5 dir. Yani suyla nerdeyse. aynidir.araciniza zarar vermeden temizler.
Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır. Sentetik tiner, selüloz bazlı tinerlere nazaran çok daha zayıf bir tinerdir. Bu durumdan dolayı hassas yüzeylere zarar vere ihtimali çok daha düşüktür.
Uzun süre boya üzerinde kalmazsa bir zararı olmaz. Sıkıldıktan sonra tekrar suyla yıkanabilir. Asetik asit çözücüdür, araç üzerine beton gelir ve kurursa sıkıp bekleyip, suyla yıkadığınızda temizlediğini görebilirsiniz.
En yaygın karşılaşılan sorunlardan biri de reçine lekesidir. Reçine damlası, aracın boyasını kabartarak araca zarar verir. Ayrıca bu damla kısa süre içerisinde taşlaşarak araca yapışma özelliğine sahiptir. Bu yüzden mümkün olduğu kadar vakit kaybetmeden araç üzerine damlayan reçine lekesinden kurtulmakta yarar var.
Aracın üstüne tuz ruhu, kezzap vs. şeyler dökebilirsin. Alarm derdin falan olmaz. Boyaya büyük zarar verirsin.
Piyasada ev temizliği için satılan kireç çözücüler kesinlikle araç üzerinde kullanılmamalıdır çünkü ev temizliğinde kullanılacak yüzey aracınızın yüzeyleri kadar hassas değillerdir. Kireç çözücüler çok güçlü temizleyiciler oldukları için çözümü olmayan sonuçlar doğurma ihtimali oldukça yüksektir.
Cif ile Çizik Giderme ve Arabaya Cif ile Pasta Cila
Oto pastalarına alternatif olarak tercih edilen bu kimyasallar çizik giderme için değil, hijyen sağlama ve temizleme amacı ile üretilmiştir. İçeriğindeki amonyak türevi yüzey aktif kimyasallar otomobilin boyasını ağartabilir ve verniğine ağır hasarlar verebilir.
Havadaki düşük konsantrasyonlarda bile (50 ppm) hızlı bir şekilde göz, burun ve boğaz tahrişine, öksürme ve bronşların daralmasına sebep olur. Yüksek konsantrasyonda gazla veya konsantre amonyum hidroksitle temas, gözün yüzey hücrelerinin şişmesine ve kaymasına ve geçici veya kalıcı körlüğe neden olabilir.
Hartshorn ve kaya amonyak olarak da bilinen amonyum bikarbonat suda çözünür ancak ısıtıldığında ayrışır. Amonyak olgunlaşmış jelatin emülsiyonları yapılırken amonyak yerine amonyum bikarbonat kullanıldı.
gazyağı araç boyası için çok tehlikelidir. bir müddet sonra boyayı çok fena soldurur. ince polish pasta ve üzerine cila atmak varken gazyağını kullanmak yanlış. Arabayı yıkadıktan sonra basınçlı suyla değil normal çeşme hortumuyla ve hortum ağzını hiç sıkmadan suyun kendi halinde akışıyla durulayın.
Yapılan işlemler peş peşe gerçekleştiği için aynı sanılıyor. Pasta ile aracın boyası dökülüyor. Cila ile ise boya kaplanıyor. Yukarıda ki soruya vereceğimiz cevap ise hayır.
Arabaya herhangi bir zarar vermediği gibi araba boyasına da zarar vermez.
Genellikle de yağ çözücü özellikleri vardır. Bu sert yapıları nedeniyle aracın boyasına ve yüzeyine zarar verebilirler. Zaman içerisinde aracın boyasının mat olmasına neden olacaktır.
araç orta düzey ve daha üstü kirli olması durumunda ıslak mendil ile kaporta arasında sürtünme yaratan kir çamur ve tozlar zımpara etkisi yaratarak aracın boyasının canını okuyacağı için çok tavsiye etmiyorum.
Pasta ile aracın boyası dökülüyor. Cila ile ise boya kaplanıyor. Yukarıda ki soruya vereceğimiz cevap ise hayır. Yani eğer bu işlemler uzman kişiler tarafından yapılıyorsa, arabanın boyası zarar görmez.
Bu iş için özel olarak üretilmiş çizik giderici pastalar varken, diş macunu ile uygulama yapmak tam bir intihardır. Gerek olmadığı halde aracınızı riske atmaktan başka birşey değildir. Diş macunu ile oto pastasının ortak yanı bileşiğinde aşındırıcı mineral toz içermesidir.
Benzinin zararı yok. Hidrolik yağı, tiner, ürik asit (kuş pisliği) ise çok ciddi hasarlar verebiliyor. benzının kaportadakı boyaya bır zararı yoktur. bır yararı da yoktur aslında.
Özellikle otomatik araç yıkama tünelleri, fırçalı yıkama yapan yıkamacılar, kalitesiz pis süngerler araçların boyasına çevresel koşullardan daha çok zarar vermektedir. Aracın tüm yüzeyini fırçalı yada süngerle temizlemek araç boyası üzerinde kılcal çiziklere sebep olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri