Bitkilerin azot alımını hızlandırmak ve polinizasyon dönemi bitkilerin artan azot ihtiyacını gidermek için kullanılan nitrat içerikli gübreler, patlayıcı madde yapımında kullanılmasından dolayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yasaklandı.
Çelik, bu test sonuçlarına istinaden yüzde 33'lük amonyum nitrat gübresinin tarımsal amaçlı kullanımını tamamen yasakladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: "Bundan böyle bu gübrenin çiftçilere satışı yapılmayacak.
İlk güçlü tutuşma amonyum nitratın su, azot ve oksijene ayrışmasına neden olur – bu da maddenin yüksek patlayıcılığa sahip olmasının nedeni. Bu maddenin tehlikesi uzun zamandır bilindiği için çoğu ülkede amonyum nitrat yalnızca çok katı güvenlik tedbirleri altında kullanılabilir.
"Ucuz, erişimi kolay ve yüksek patlayıcı özelliği olan amonyum nitratı terörist saldırılarda kullanabilecekleri için amonyum nitrat da dahil olmak üzere nitratlı gübrelerin kullanımı 8 Haziran 2016 tarihi itibariyle Türkiye'de yasaklanmıştır.
Çeltik dışında tüm kültür bitkilerinde (insanlar tarafından yetiştirilen tüm bitkiler) üst gübre olarak kullanılabilen 33 nitrat gübre; patlayıcı özelliğinden dolayı tarımsal amaçlı kullanımı yasaklanmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
İGSAŞ Kütahya Tesisi
Türkiye'nin tek pril poröz amonyum nitrat ve derişik nitrik asit üreticisidir.
Rusya 9 milyon ton üre gübresi ihracatıyla dünyada birinci sırada Aslında, yayınlanan istatistiksel veriler şunu gösteriyor: 2019-2020 mahsul yılında Rusya, yaklaşık 9 milyon ton ihracat yaparak en büyük üre gübresi ihracatçısı haline geldi.
Kardeşlenme döneminden önce özellikle Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN), bu gübrenin temin edilememesi halinde ise yağışlardan önce olmak üzere Üre gübresi kullanılmalıdır.
Bomba yapımında kullanıldığı için yasaklanan amonyum nitratlı gübrelerin yerine alternatif gübre kullanılmasını tavsiye eden uzmanlar, bu gübre yerine üre, amonyum sülfat ya da yaprak gübresi kullanılabileceğini belirttiler.
Amonyum Nitrat gübresinin suda hızlı ve kalıntısız çözünen bir yapıya sahip olmasından dolayı, damla sulama sistemlerinde sorunsuzca kullanılabilmektedir. Çeltik hariç, her türlü hububatta, sebzede, meyve ağaçlarında, zeytinde, bağlarda, pamuk, mısır ve ayçiçeğinde kullanılabilmektedir.
Amatol (amonyum nitrat ve TNT)
Amonyum nitrat gübresi ekim zamanında kullanılabildiği gibi bitkinin büyüyüp geliştiği dönemlerde de başarı ile uygulanabilir. Amonyum Nitrat gübresi toprakta kolayca çözülür. Bitkilerin Nitratı ve Amonyumu bünyesine kolay alabilmesi sayesinde toprakta artık madde bırakmaz.
ürünlerde gübreleme Ocak Şubat aylarında yapılacaksa üre, potasyum nitrat veya amonyum sülfat gübresinin, Mart Nisan aylarında yapılacaksa Amonyum Sülfat gübresinin kullanılmasının topraklarımız için daha uygun olduğu değerlendirilmektedir.
AKP hükümeti çiftcinin tarımsal üretimde kullandığı nitratlı gübreyi yasakladı. Gerekçe ise nitratlı gübrenin patlayıcı/bomba yapımında kullanılıyor olması. 6 Haziran'da gelen bu yasaklamayla 2017 yılına kadar nitratlı gübrelerin yurt içinde satışı ve pazarlanması yapılamayacak.
Amonyum nitrat, (NH4NO3), gübrelerde ve patlayıcılarda yaygın olarak kullanılan bir amonyak ve nitrik asit tuzu. Ticari kalite, tamamı bitkiler tarafından kullanılabilen formlarda olan yaklaşık yüzde 33,5 oranında nitrojen içerir; Amonyum nitrat, suni gübrelerin en yaygın azotlu bileşenidir.
Kullanılacak Amonyum Nitratlı Gübre miktarı= 9 x 3,0 = 27 kg Amonyum Nitrat (%33 lük) / 1 dekar (1dönüm) araziye verilmelidir.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Hayvan gübresi aynı zamanda toprağın eser mineral arzını destekleyen ve bitki beslenmesini iyileştiren toprak mikrobiyal aktivitesini de teşvik etmektedir. Ayrıca bitkilerin büyümesine yardımcı olan bazı azot ve diğer besinleri içermektedir.
Formülü CO(NH2)2 - %46 N (azot) şeklindedir. Bünyesinde karbon (C) bulunması ve yapısındaki azotun NH2 formunda olması nedeniyle amidli bir gübredir. Suda kolay erimesine rağmen bünyesindeki azot (NH2) bitki kökleri tarafından hemen alınabilir formda değildir.
Şeker Gübrenin Faydaları
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
Yaygın olarak bilinen azotlu gübre türleri amonyum sülfat, amonyum nitrat, kalsiyum nitrat, kalsiyum amonyum nitrat (can, kan), amonyum karbonat ve üre olarak sıralanabilir.
Aynı şartlara tabi tutulmasına rağmen boyu ve yetişmesi diğerlerine göre büyük oranda geri kalmıştır. Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye, azotu Çin, Mısır, Rusya ve İran'dan, fosforu, Kuzey Afrika'dan, potasyumu ise AB ülkelerinden ithal ediyor.
Günümüzde Toros Tarım çatısı altındaki gübre fabrikaları Ceyhan, Mersin ve Samsun'daki üç noktada faaliyetlerini sürdürüyor. 1,945 milyon ton yıllık üretim kapasitesiyle Türkiye'deki toplam kurulu üretim kapasitesinin %38'ine sahip olan Toros Tarım gübre fabrikaları, geniş ürün yelpazesi ve etkin dağıtım kanalları ...
Elde edilişi. Azot endüstriyel anlamda, sıvı havanın kısmi distilasyonu ile ya da gaz halindeki havadan mekanik olarak (basınçlı ters osmoz yöntemi) elde edilir. Azot, hayvan dışkılarının, üre ve ürik asit halinde büyük kısmını oluşturur. Moleküler azot, büyük oranda Satürn'ün Ay'ı Titan'ın atmosferinde bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri