Makarnayı tencereye koyduktan sonra, ilk birkaç dakika 3-5 sefer karıştırırsanız, makarnanın birbirine yapışmasını da önlersiniz, çubuk makarna yapıyorsanız 7-8 defa karıştırmanız daha uygun olur, böylece çubuklar pişerken birbirine dolanıp yapışmaz.
Makarnaların birbirine yapışmasını önlemek için, suya atılmasından itibaren ara sıra tahta bir kaşıkla karıştırılması gerekmektedir. Tencerenin kapağı kapatılmamalı, metal kaşık kullanılmamalıdır.Genelde pişirme süresi 10-12 dakikadır.
Metal kaşık kullanmamalı ve tencerinizin kapağını kapatmamalısınız. Çoğunlukla 10-12 dakika pişirilmesi yeterli olmaktadır. Makarnaların diri kalması isteniyorsa ve İtalyan usülü pişirilecek ise, 9-10 dakika haşlanması uygun olacaktır. Makarna piştiğinde süzülüp ılık su ile yıkanmalıdır.
3) Haşlama Suyuna Yağ Koymayın
Makarna haşlanırken ara sıra karıştırarak makarnaların birbirine yapışmasını önleyebilirsiniz. Farklı yöntemler denediğiniz halde makarnalarınız her defasında yapışıyorsa bunu önlemek için son çare olarak çok az bir miktar yağ ekleyebilirsiniz.
Kavrularak Yapılan Makarna Tarifi Nasıl Yapılır? Tencereye sıvı yağını alalım ve salçayı ekleyip, 1-2 dakika kavuralım. Pul biber ekleyip, 1-2 tur kavurmaya devam edelim. Şimdi makarnalarımızı ve tuzunu ekleyelim ve 2-3 dakika karıştırarak kavuralım.
İlgili 27 soru bulundu
Makarna tek yemek ise bir porsiyon 90 ila 110 g'a kadar çıkarılabilir. Bazen bir porsiyon makarna, tahmini yarım bardak (110 g) olarak kabul edilir ancak bu, makarnanın şekline de bağlıdır. Bir porsiyon = 60 g; iki porsiyon = 110 g; dört porsiyon = 230 g; altı porsiyon = 340 g; sekiz porsiyon = 450 g kadardır.
Makarnanın pişip pişmediğini anlamanın en geçerli yolu ise tadına bakmaktır. Bu nedenle pişirme sırasında paket üzerinde yazan süreden 3, 2 ve 1 dakika önceden makarnanın tadına bakınız. Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna tuz atınız, çünkü makarna tuzu sever.
Makarnayı tencereye koyduktan sonra, ilk birkaç dakika 3-5 sefer karıştırırsanız, makarnanın birbirine yapışmasını da önlersiniz, çubuk makarna yapıyorsanız 7-8 defa karıştırmanız daha uygun olur, böylece çubuklar pişerken birbirine dolanıp yapışmaz.
Yeterince su kullanmıyorsunuz
Makarnayı pişirirken, yolu yarılamışken, yeterince su koymadığınızı fark etmek kadar kötü bir şey yok. Gitti güzelim makarna. Zira az suda makarna iyi pişmeyecek ve tencerenin dibine yapışacaktır. O yüzden su miktarını iyi ayarlamalı ve gereğinden az su kullanmaktan kaçınmalısınız.
Tencereyi ocak üzerine alıp, kaynamaya bırakın. Daha sonra kaynayan suyun içine yarım paket makarna ekleyin. Makarnayı tencereye koyduktan sonra, ilk birkaç dakika 4-5 kere karıştırın ki makarnanın birbirine yapışmasını önlemiş olun. Tencerenizin yapısına ve makarnanın türüne göre pişme süresi 10-15 dakikadır.
Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın. Suyunuz o şekilde kaynamadan makarnalarınızı ilave etmeyin. Suyu ocağa aldığınızda hafif ısınmaya başladığında mutlaka tuzunu da ekleyin. 1 paket makarna için 1 tatlı kaşığı dolusu tuz yeterli olacaktır.
Su iyice kaynamadan makarnaları suya koyarsanız makarnanız daha hamur bir forma girer bu da makarnanın lezzetini bozar.
Makarnanızın kıvamını anlamak için yapabileceğiniz en iyi şey ise tadına bakmaktır. Tam aksine, suya atılan tuz kaynama noktasını yükselterek suyunuzun daha geç kaynamasına neden olur. Ancak tuzlu su kaynadığında sıcaklığı tuzsuz sudan daha yüksek olacağından makarnalarınız daha çabuk pişecektir.
İlk defa yemek yapacak kişilerin makarna haşlarken 8 bardak su kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra 250 gram paket makarna kaynayan suya bırakılır ve 1 silme yemek kaşığı tuz eklenir.
Makarnayı yeniden ısıtmak, onu kesinlikle çok daha 'dirençli bir nişasta' haline getiriyor. Bu olağandışı bir sonuç ve daha önce hiç ölçmediğimiz türden. Benzer bir durum pirinçte de görülmüş. Pirinci soğumaya bırakmanın, onu dirençli nişasta haline getirdiği ve kalori miktarını yüzde 50 kadar azalttığı bulunmuş.
Makarna suyu kaynadıktan hemen sonra tuzu ekleyin. 4 su bardağı su için 1 tatlı kaşığı tuz yeterli olacaktır. Tuzu ekledikten sonra suyun altını kısın. Makarna pişirirken yapışmaması için 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ya da zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Tencere uygun olmazsa ya da su az gelirse kurtarıcı olacaktır.
Makarnayı önceden soğuk suda bekletin
Makarnayı bir süre soğuk suda bekletmek de onu daha lezzetli yapan yöntemlerden biri. Sebebi ise soğuk suda önceden bekletilen makarnanın sosu daha iyi içine çekebilmesi.
makarna zaten yapışmaz. yağ konulucaksa piştikten sonra konur, sosuna yani. edit: imla. uyarıyı iyi niyetle algılayıp yapılan cinsinden... suyuna tereyağ koyarsanız ve süzerken de üzerine su eklemeden süzerseniz lezzetine doyum olmayacak makarnadır.
Bu yöntemde ilk versiyonun aksine makarna süzgeci tencere ile birlikte kullanılır. Makarna süzme aşamasında süzgeç, tencerenin üzerine koyulur. Süzgeç tencerenin içerisine oturtulduktan sonra tencerenin içerisindeki su lavaboya boşaltılır. Böylece hem makarna tencerenin içerisinde kalmış hem de su boşaltılmış olur.
Makarnanıza gereğinden fazla su eklemeyin ve yapışmasını önlemek için pişirirken sık sık karıştırın. Eğer makarnanızla aynı anda sosunuzu da pişiriyorsanız, makarna tenceresinden birkaç yemek kaşığı makarna suyunu direk sosunuza ekleyebilirsiniz. Arta kalan makarna suyunu sakın atmayın.
Makarna gibi glisemik indeksi düşük besinler ise yavaş sindirilir ve uzun süre tok tutar.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Öncelikle uzun makarnaları ortadan ikiye kıralım. Kaynar su ve tuz koyduğum tencereye boşaltalım ve 2 yemek kaşığı yağ da koyalım 5 dk bir karıştırın birbirine makarnalar yapışmasın. Yaklaşık 10 dk iyice pişene kadar pişirelim.
Tuzu çok gelen yemeğin daha iyi şekilde servis edilmesi için deneyeceğiniz yöntemlerden biri de limon suyudur. Tuz oranının fazla olduğunu düşündüğünüz yemeğe 5 damla limon sıkarsanız; tuzlu tadı yok edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri