Bu şirketin %200 oranında bedelsiz sermaye artırımı yapacağını varsaydığımızda şirketin ödenmiş sermayesi 100 milyondan 300 milyona çıkacaktır ve şirket her ortağına elindeki mevcut 1 adet hisse için bedelsiz 2 adet hisse dağıtacaktır. Bu işlem şirketin öz sermayesini ve piyasa değerini değiştirmemektedir.
Bu tür sermaye artırımında, hissedarlardan herhangi bir ücret talep edilmez. Mevcut hissedarların sahiplik oranları değişmezken şirketin sermayesi artar. Şirketin kasasına ek para girişi sağlamaması sonucunda kurumun veya şirketin piyasa değerini değiştirmemesi için hisse senetlerinin fiyatında düzenleme yapılır.
Bedelsiz sermaye artırımı işleminde şirketin varlıklarında bir değişiklik olmaz. Geçmiş yıl kârları ödenmiş sermayeye aktarılır ve bu nedenle şirketin hisse sayısı artar. Şirketin varlıklarında bir değişiklik olmadığı için de şirketin hisse fiyatı düşecektir.
Pek çok kişi tarafından araştırılan “Bedelsiz sermaye artırımı iyi midir?” sorusu ise enflasyondan ve değer kaybından korunmak için faydalıdır şeklinde cevaplanabilir. Ayrıca bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler, vergi noktasında da çeşitli avantajlara sahip olur. Bu şirketler daha düşük oranlı vergi öder.
Örneğin, bir hisse senedinin nominal değeri 1 TL iken, şirket bedelsiz sermaye artımı yaparak hisse senedinin nominal değerini 2 TL'ye yükseltirse, hisse senedinin fiyatı da 2 TL'ye düşecektir.
İlgili 27 soru bulundu
Hisse bölünmesi hissenin değerini etkileyen bir durumdur. Bölünen hisselerin değeri de bölündüğü oranda düşecektir. Zaten bölünmede amaçlanan da tam olarak budur. Şirketler bu bölünmeden olumsuz olarak etkilenmezler çünkü hisse bölünse bile hissenin değerinde bir artma ya da azalma olmayacaktır.
Bedelsiz bölünme nasıl hesaplanır? Bedelsiz bölünme oranı, şirketin sermaye artırımı yaptığı miktarın mevcut sermayesine oranıdır. Örneğin, 100 milyon TL sermayeli bir şirket %50 bedelsiz bölünme yaparsa, sermayesini 150 milyon TL'ye çıkarır. Bu durumda bedelsiz bölünme oranı %50'dir.
Şirket %200 bedelli sermaye artırımı yapmak için formülü şu şekilde uygulamalıdır: 10 TL + (1 x %200)/ 1+ %200 = 4 TL yeni hisse fiyatı olur. Hesaplama sonucunda görüldüğü üzere hisse fiyatları 10 TL'den 4 TL'ye düşmektedir. Öte yandan pay sahiplerinin elindeki hisse sayıları 1+ (%200)= 3 kat artmış durumda olacaktır.
🕘 SPK Bedelsiz Sermaye Artırımını Ne Zaman Onaylar? Bunun için herhangi bir tarih söylemek mümkün değil. Sermaye Piyasası Kurulu, şirketlerin işlem sırasına ve başvuru detayına göre değerlendirmede bulunur. Bu süreç bazen 1 hafta bazen de aylarca sürebilir.
Aselsan (ASELS), şirket sermayesini 2.28 milyar TL'den 100% oranında bedelsiz olarak 4.56 milyar TL'ye yükseltecek.
Bedelsiz sermaye artırımında, hissedarlara herhangi bir ücret talep edilmez. Hissedarlar, önceden sahip oldukları hisselerin yanında bedelsiz olarak verilen yeni hisse senetleri sayesinde şirketin ödenmiş sermayesindeki artışa da katkıda bulunurlar. Bedelsiz sermaye artırımı, şirketin piyasa değerini değiştirmez.
Halil BUHUR on X: "Pratik #bedelsiz potansiyeli hesabı: •Bedelsiz Potansiyeli % = (Öz Kaynaklar - Ödenmiş Sermaye) / Ödenmiş Sermaye * 100" / X.
Bedelli sermaye artırımı olarak anılan kavramda, şirketlere ait hisse senetleri dışarıdan yatırımcılar veya ortaklar tarafından satın alınabilirken, bedelsiz sermaye artırımında şirketler iç kaynaklarını kullanarak hisse senetlerini ortaklarına dağıtma yoluna giderler.
Bedelsiz sermaye artırımının avantajları şu şekilde sıralanabilir: Hisselerin likiditesi artmış olur. Sermaye artırımı öncesinde alım satım akışkanlığı azalmış olan hisseler sermaye artırımı sonrası hareketlilik kazanır. Sermayenin kullanılmayan alt kalemleri aktif hale getirilmiş olur.
SASA Polyester, yüzde 130 bedelsiz pay vereceğini açıkladı.
Artırılacak kısmın 52,601,757.75 TL'si olağanüstü yedeklerden 2.940.766.824,35 TL'si ise 2022 yılı kârından karşılanacak. Şirket, açıklamasında 23 Mayıs 2023 günü bedelsiz hisselerin verileceğini duyurdu.
Bedelsiz Temettü Nedir? Şirketler, iç kaynaklarını sermaye artırımı yoluna başvurarak bir bedel ödemeksizin hisse senedi çıkarabilir. Bedelsiz sermaye artırımı yoluyla dağıtılan temettüye bedelsiz temettü denir. Bedelsiz sermaye artırımı yapan şirketler, temettü ödemelerini genellikle hisse senedi şeklinde yapar.
Şirket %100 oranında bedelsiz bölündüğünde, hisseler iki katına çıkar. Bir şirket %100 bedelsiz bölünmeden önce elinde 100 lot bulunduran bir yatırımcı, bedelsiz bölünmeden sonra 100 lot daha edinir ve elindeki hisseleri ikiye katlamış olur. Ancak bedelsiz sermaye artırımı sonrası hisse fiyatı aynı oranda azalır.
Hisse senetlerinin bölünmesi, fiyat düşürmesinin yanı sıra likiditeyi artırır. Daha fazla hisse senedinin piyasaya sürülmesi, işlem hacmini artırır ve alım satım işlemlerinin daha kolay gerçekleşmesini sağlar.
Şirketimizin 2022 yılı kâr dağıtımı kapsamında, sermayesinin 2.280.000.000 TL'den 4.560.000.000 TL'ye çıkarılması ve Şirketimiz esas sözleşmesinin 6. maddesinin tadil edilmesi hususu Ankara Ticaret Odası tarafından 23.08.2023 tarihinde tescil edilmiştir. Bedelsiz pay alma hakkı kullanım başlangıç tarihi 25.08.2023'tür.
Şirketin yüzde 100 bedelli sermaye artırımını alması durumunda, yatırımcılarından aldığı bin lira ile sermayesi 2 katına çıkacaktır. Aynı şekilde bin adet daha hisse çıkartarak, hisse adedi sayısını iki bine yükseltecektir.
Şirketin ödenmiş sermayesinin artırılması esnasında oluşturulan yeni hisse senetleri belirli bir fiyat karşılığında yatırımcılara satılır. Bu satış sonucu elde edilen tutar kadar da şirketin kasasına para girişi sağlanmış olur.
Yine bedelli sermaye artırımında olduğu gibi, bedelsiz sermaye artırımında da hissenin fiyatı düşer ancak toplam piyasa değeri değişmez. Diğer bir ifadeyle şirketin toplam değerinde veya hissedarların finansal durumunda bir değişiklik olmaz.
Bedelli Sermaye Artırımına Katılmak İçin Ne Yapmalıyım? Şayet yatırımcı bedelli sermaye artırımına katılmak isterse, rüçhan hakkına istinaden, ilan edilen süreler içerinde, sermaye artış bedelini hesabında bulundurmalı (yoksa hesabına yatırmalı) ve bedelli sermaye artışına katılma isteğini aracı kurumuna iletmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri