Bu parçanın bozuk olması araç hareketleri ve direksiyon hareketleri ile sağa sola hareket etmesine neden olacak başta amortisör ve üst kule parçaları olmak üzere ön düzen parçalarına zarar verebilir.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
Lastiklerinizin düz sürerken, viraj alırken, yokuşların üzerinden geçerken veya engebeli bir yolda sürerken daima yolla temas etmesini sağlar. Böyle bir yolda sürüşten kaynaklanan tüm titreşimler ve sarsıntı, bir aracın yayları ve amortisörleri tarafından emilir. Bu yüzden Amortisör takozu olarak da adlandırılır.
Sürüş güvenliğini ciddi derecede etkileyen amortisör takozu, ani gelişen bir darbe nedeni ile şok eden bir işlev göstermektedir. Parçada meydana gelen arıza amortisör takozunun da işlevini bozarak yüksek hızlar ve virajlarda aracın yol tutuşunda olumsuz bir etki bırakacaktır.
Amortisör takozu aşınmaya başladığında, sadece araç konforunu etkilemez, aynı zamanda diğer süspansiyon parçalarına da potansiyel olarak hasar verebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Kırık bir amortisörün en belirgin işareti, aracınızın muayeneden geçememesidir. Tepkisiz direksiyon, aşırı zıplama veya ağırlık aktarımını kontrol edememe belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, amortisör değişimi zamanı gelmiş olabilir.
Binek araçların rutin kontrollerine 20 bin kilometreden itibaren girse bile aslında amortisörlerin ömrü ortalama 60 bin kilometredir.
Soruyu soran arkadaşın içi rahat olsun, amortisör değişiminde rot ayarı vs. gerekmiyor...
Genel anlamda aşınma sebebi ile bozulan amortisör takozu, soğuk ile sıcak havanın tesiri ile genleşmeye uğrar. Bu da plastik ile metalin esas özelliklerini yitirmesine neden olmaktadır. Öteki ehemmiyetli neden ise vasıtayı kasislerde ve çukurlarda çok sert kullanmaktır.
Motorun hareket etmesi: Motor takozları, motoru bölmesinde sabitlemek için tasarlandığından dolayı bir şeylerin ters gittiğinin ilk işaretlerinden biri, hızlanma sırasında genellikle daha da kötüleşen aşırı motor hareketidir. Motor gürültüsü: Herhangi bir aşırı hareketin sıra dışı seslere neden olması muhtemeldir.
Evet, çekme takozlardan olabilir. Ucuz parçalar zaten, bilyalarla birlikte değiştirin ikisini de gitsin.
Porya bilyası bozulursa otomobile zarar verir. Örneğin otomobilin hareketi halinde porya bilyası koparsa ön takımdaki parçalar zarar görmektedir. Fren sisteminin de porya bilyasına bağlı olduğunu söyledik. Dolayısıyla porya bilyası bozulduğunda otomobilde yüksek ısı meydana gelecektir.
Elbette tek değişir..
Amortisör Arızaları; farklı şekillerde görülebilmektedir. Örneğin; amortisörde yağ kaçağı sorunu olabilir, amortisör bağlantılarında sorun olabilir, amortisör gövdesi hasar görmüş olabilir, amortisörün bağlantı uçlarında sorun olabilir, amortisör piston mili paslanabilir veya amortisör bir anda kilitlenebilir.
Esasen araç amortisörlerinde patlaklık varsa, muayene esnasında bunu anlamak çok kolay olmayabilir. Kısacası bu amortisörler evet muayeneden geçer.
Bunun sebebi de üst takozların direksiyon hareketlerinde bazı kaymalara yol açma olasılığıdır. Arızalanmış olan bir üst takoz, direksiyon kontrolünü azaltabilir ve içerisinde bulunduğunuz aracın sürüş esnasında sağa ve sola yalpalamasına sebep olabilir.
Amortisör takozu değişimi için mutlaka oto bakım uzmanlarından destek almanız önerilir.
Amortisör takozu, engebeli yolda sürüş sırasında yaylarda meydana gelen titreşimleri emerek etkisini azaltır. Bir tür süspansiyon bileşeni olarak bilinen amortisör, tekerleklerin dengeli hareketini de sağlar. Aracın şasesine bağlanarak kullanılan parça, darbe emici özelliğe sahiptir.
Araba amortisör takozu, amortisör sisteminin en üst kısmında bulunuyor. Amortisör çubuğunun araç şasisine bağlantısı, amortisör takozu ile sağlanıyor.
Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir. Bunun yanı sıra rot ayarının doğru olmaması lastik ve direksiyon sistemlerine de büyük ölçüde zarar verir.
Bir çukura çarpmak, büyük tümseklerin üzerinden geçmek, bir kaldırıma sürtmek, agresif sürüş, ağır yükler taşıma, eğilmiş veya aşınmış süspansiyon/direksiyon parçaları ya da ön takımdan parça değiştirmek rot ayarını bozabilir.
Rot Ayarı Bozuksa Ne Olur? Rot ayarının bozuk olması, aracın ön tekerleklerinin toe-in açılarının çok fazla olması, eşit olmaması veya çok az olması durumudur. Tekerleklere çok fazla toe-in açısı (içe kapanıklık) verilirse, lastikler düzensiz aşınır (iç yüzeyleri (iç omuz kısımları) fazla aşınır.
60-75 BİN KM'DE DEĞİŞTİRİLMELİ
Tenneco Automotive yetkilileri güvenli ve konforlu bir sürüş için amortisörlerin her 20 bin kilometrede bir kontrol edilmesini öneriyor. Araç tipine, yol ve iklim şartlarına göre değişmekle birlikte 60 ile 75 bin kilometre arasında da amortisörlerin değiştirilmesi gerekiyor.
Genellikle bir araçta dört adet amortisör bulunur. Bir aracın her bir tekerleği için bir adet amortisörden yardım alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri