Piston valf somunu taban valfine değdiğinde, bu parçaların özel tasarımı nedeniyle birbirine kenetlenir. Piston somunu değdikten sonra, mili sağa doğru döndürüldüğünde (somun sıkıldığında) amortisör sertleşir, sola döndürüldüğünde ise yumuşar.
Amortisörler zaman geçtikçe yumuşar ve aracın sürüş güvenliği azalır, yenilenen amortisör (aslına uygun yapıldıysa şayet) bu yüzden alıştığınız yumuşamış amortisörden sonra sert gelecektir bu durum 3-4 yaşında araçta bile böyle hissedilir.
Kırık bir amortisörün en belirgin işareti, aracınızın muayeneden geçememesidir. Tepkisiz direksiyon, aşırı zıplama veya ağırlık aktarımını kontrol edememe belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, amortisör değişimi zamanı gelmiş olabilir.
Amortisör bir yay ile çalışmaktadır. Amortisör yağı olmaz ise piston tam olarak çalışamaz ve sadece yay üzerinde yaylanma olur o yüzden motosiklet amortisör yağ değişimi önem taşımaktadır. Silikon yapılı bir yağdır.
İlgili 31 soru bulundu
sıkma biraderim keçelere zarar verir yağ kaçırmaya başlar.. wd40 sadece metal aksamda kullanılır , amortisörün o gördüğün parlak borularını ıslak , çamurlu bırakmamak için kuru bir bezle silmen dış bakımı için yeterli.. Sıkılmaz.
Piyasada motorsikler amortisörleri için olan yağlardan doğru değerde olanları satın alınıp kullanılabilir. Ancak 7 gibi ara bir değer var ise eldeki yağlar kullanılarak (mutlaka ama mutlaka amortisör yağı olmak zorunda) uygun yoğunlukta yağ elde edilebilir.
Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.
Bu süre; dizel araçlar için genellikle 20 bin kilometre, benzinli araçlar içinse 30 bin kilometredir.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
Amortisör hasarı ve kusurunun belirlenmesi işlemi servis üzerinden verilmektedir. Trafik çevirmelerinde bu tarz kusurlar sorun teşkil etmemektedir.
gazlı amartisörler daha konforludur ancak tepkileri açısından yağlı olanlar daha iyi tepki süreleri olduğu için sert viraj alışlarda yağlıolanlar tercih edilmekedir. Ayrıca gazlı amortisörler daha çok aşırı ağır ve tonajlı kasalar için daha idealdir ve yumuşaktır.
Amortisör tamiri yapılır mı? Amortisörlerde birkaç çeşitlilik söz konusudur. Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır.
Amortisör takozu arızalandığında ses sorunları da kendini göstermeye başlamaktadır. Kişinin sürüş keyfini ve konforunu bozacak kadar etkili olan ses sorunları, bazen araç radyosunun sesini bile bastırmaktadır. Özellikle kasislerde ve aracın esneme durumlarında sesler artmaktadır.
Genel anlamda aşınma sebebi ile bozulan amortisör takozu, soğuk ile sıcak havanın tesiri ile genleşmeye uğrar. Bu da plastik ile metalin esas özelliklerini yitirmesine neden olmaktadır. Öteki ehemmiyetli neden ise vasıtayı kasislerde ve çukurlarda çok sert kullanmaktır.
Zamanla yaylar eskiyebilir. Söz konusu eskime, aşınma, kırılma, kopma, gevşeme ya da sertleşme şeklinde olabilir. Böyle durumlarda helezon yay değişimi yapılır.
* Amortisörlerin bozulması durumunda lastikler farklı yerlerden dengesiz aşınır. Araçta sarsıntıya yol açar. * Ön amortisör patladığında, aracın far ayarı bozulur ve güvenli görüş ortadan kalkar. * Patlak amortisörler lastiğin yola teması dengesizleştirir, aracınızın yol tutuşu zayıflar.
SAĞLAM OLAN AMORTİSÖRÜN BİRE BİR AYNISI İLE TEK DEĞİŞİM YAPILABİLİR...
Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır. Düz yolda sağa sola çekmeler, lastik hizalarının bozulması veya lastiklerin asimetrik bir şekilde aşınması da amortisör takozunun arıza belirtilerindendir.
Amortisör patlamasının ana sebepleri tümsek ve kasislerden çok hızlı geçmemiz ve tümseği geçmeden hemen önce yaptığımız ani frenleme gibi sebepleri vardır . Bunların dışında birde keskin virajlardan hızlı dönüşler yaptığımızda aracın yükü aracın yatık olan kısımdaki amortisöre binmektedir .
60-75 BİN KM'DE DEĞİŞTİRİLMELİ
Tenneco Automotive yetkilileri güvenli ve konforlu bir sürüş için amortisörlerin her 20 bin kilometrede bir kontrol edilmesini öneriyor. Araç tipine, yol ve iklim şartlarına göre değişmekle birlikte 60 ile 75 bin kilometre arasında da amortisörlerin değiştirilmesi gerekiyor.
Ön amortisör sag sol tüplerden oluşur. Tüplerin altında vidaları mevcuttur. Vidalar sökülerek içindeki yağ dökülür ve yeni yağ konulur.Yeni yağı gr kontrolü yapılarak koyulur.Sonrasında da havası alınır.
Süspansiyon, yukarı kaldırılarak yeni amortisör yerleştirilir. Cıvatalar takılıp sıkıldıktan sonra vidaların bağlantısı sağlanır. Amortisör takıldıktan sonra ise tekerlekler takılarak bijon somunu sıkılır.
Burada yapılması gereken şey 500 cc yağ koyup amortisör içinde yay yokken ve sonuna kadar kapalı iken üstte 103 mm hava boşluğu kalacak şekilde yağın fazlasını geri çekmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri