Malzemeler: 3 litre Pastörize Süt. 100 ml/1 çay bardağı Taze Yoğurt. 1 tatlı kaşığı Toz Şeker.
4-Maya miktarı fazla olabilir.
Kaynatılmış günlük süte katacağınız maya miktarı % 1 olmalıdır. 3 litre günlük süt için 30 gr, 5 litre günlük süt için 50 gr yoğurt yeterlidir.
Ancak tavsiyemiz yoğurdunuzu elde ettikten sonra her zaman bir kap içinde buzdolabında maya saklamanız olacak. Yoğurt mayası ne kadar konulmalı: Mayanın ölçüsüne gelince... Bir litre süte 1 yemek kaşığı maya önerilir genelde. Oktay Usta'nın tarifinde bu oran 3 litre süte bir çay bardağı olarak veriliyor.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Özellikle 2,5 litre süt ile beraber 1 yemek kaşığı yoğurt gereklidir.
İlgili 24 soru bulundu
Yoğurt mayalama sırrı ve püf noktaları
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz!
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
Temiz bir sofra bezini, yoğurdun mayalandığı tencerenin üstüne örtüp 5 saat süreyle mayalanmaya bırakın. 5 saat sonra kapağını açın. Yoğurdun ekşimemesi için, fazla bekletmemeye dikkat edin. Soğumasının ardından dolaba koyun ancak üstünü kapatmayın, ertesi gün kapatın.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan “Yoğurdun, mayalanması için genellikle 4-5 saat süre beklemesi idealdir. Eğer daha fazla mayalanırsa yoğurt sulanır ve daha sıvı bir hal alır. Mayalandıktan sonra yoğurdun dinlenmesi için 1 gün buzdolabında bekletilebilir. Bu sayede daha kıvamlı bir yoğurt haline gelecektir” diyor.
Malzemeler: 3 litre Pastörize Süt. 100 ml/1 çay bardağı Taze Yoğurt. 1 tatlı kaşığı Toz Şeker.
2 yemek kaşığı yoğurt mayasını ( önceden kalan yoğurdumuzdan 2 yemek kaşığı kadar ayırıyoruz) bir kepçenin içine alıyoruz. Kaşıkla az az sütten alıp bu mayayı eziyoruz ve kepçenin içinde karıştırıyoruz. Daha sonra içinde yoğurt süt karışık olan bu kepçeyi yavaş yavaş borcamdaki süte yediriyoruz. İyice karıştırıyoruz.
Yoğurt yaklaşık olarak dört saatte mayalanır. Dört saatin sonunda buzdolabına kaldırmalısınız. Yoğurt bekledikçe üste çıkan suyu alıp dökmelisiniz. Beş litre sütün yaklaşık olarak dört litresi yoğurda dönüşür.
Yoğurdu küçük kaplarda mayalayın. Böylece açtığınız yoğurt sulanmasına fırsat kalmadan tükenir. Mayaladığınız kaptan yoğurt alırken metal ya da plastik kaşık yerine tahta kaşık kullanın, böylece yoğurdunuz daha az sulanır.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Yoğurt mayalamakta kullanacağınız kabın yapısı da son derece büyük öneme sahiptir. Plastik ve cam kaplar tercih etmemelisiniz çünkü bu kaplar ısı seviyesini koruyamayacağından dolayı yoğurdunuzun kıvamında problemlere neden olabilir. Emaye ya da çelik kaplar kullanmak, yoğurt mayalama için ideal bir seçim olacaktır.
Sütü tam ısısında mayalamıyorsunuz
Sütün ne çok ılınması ne de çok sıcak olması gerekiyor mayalama işlemini yapmak için. Sütünüzü ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika kadar havaladırma işlemini yapın.
1 litre süt için 1 yemek kaşığı dolusu (daha katı olmasını isterseniz 2 yemek kaşığı) katı yoğurt yeterli olacaktır. Kullandığınız mayanın sulu olmayan, ekşimemiş bir maya olmasına çok özen gösterin. Ardından bu karışımı sütün içerisine, sütü karıştırarak azar azar ilave edin. Sütü kavanozlara pay edin.
Yoğurdun kıvamını ve kalitesini ayarlayacak en önemli etken yoğurdun mayasıdır. Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız sonuç hüsranla bitecektir.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
edit2: yoğurdunuz güzel olmuyorsa sebepleri şunlar olabilir. süt bayattır. tereyağı için sütün yağı alınmış olabilir. sağılan ineğe ilaç verilmiş olabilir, mayalama sıcaklığını tutturamıyor olabilirsiniz. kullandığınız maya bayat olabilir. ve en önemlisi sütünüze su katılmış olabilir. doğru maya kullanılmamasıdır.
Özellikle bu konuda sütün sıcaklığı büyük bir öneme sahiptir. Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür. Her ne kadar geride az bir miktar bakteri kalsa bile, istenilen fermantasyon gerçekleşmez ve yoğurt jelimsi bir yapıya döner. Yani diğer bir ifade ile süner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri