Ön amortisör sag sol tüplerden oluşur. Tüplerin altında vidaları mevcuttur. Vidalar sökülerek içindeki yağ dökülür ve yeni yağ konulur.Yeni yağı gr kontrolü yapılarak koyulur.Sonrasında da havası alınır.
Amortisör bir yay ile çalışmaktadır. Amortisör yağı olmaz ise piston tam olarak çalışamaz ve sadece yay üzerinde yaylanma olur o yüzden motosiklet amortisör yağ değişimi önem taşımaktadır.
Piyasada motorsikler amortisörleri için olan yağlardan doğru değerde olanları satın alınıp kullanılabilir. Ancak 7 gibi ara bir değer var ise eldeki yağlar kullanılarak (mutlaka ama mutlaka amortisör yağı olmak zorunda) uygun yoğunlukta yağ elde edilebilir.
Amortisörlerin yapısı, tipleri
Akışkan tipleri ise sıvı veya gaz esaslı olabilirler. Sıvı tiplerde daha çok yağ kullanılır.
amortisor yaglari 10w 15w diye gider. sayi arttikca kalinlasir yag.
İlgili 39 soru bulundu
Amortisör Yağı Seçimi
Amortisör yağ değerleri 1.000 CST'ye kadar olan yağlardır. 1/10 Elektrikli onroad arabalar için ortalama olara 300-500 CST aralığı tercih edilmektedir.
sıkma biraderim keçelere zarar verir yağ kaçırmaya başlar.. wd40 sadece metal aksamda kullanılır , amortisörün o gördüğün parlak borularını ıslak , çamurlu bırakmamak için kuru bir bezle silmen dış bakımı için yeterli.. Sıkılmaz.
Kırık bir amortisörün en belirgin işareti, aracınızın muayeneden geçememesidir. Tepkisiz direksiyon, aşırı zıplama veya ağırlık aktarımını kontrol edememe belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, amortisör değişimi zamanı gelmiş olabilir.
gazlı amartisörler daha konforludur ancak tepkileri açısından yağlı olanlar daha iyi tepki süreleri olduğu için sert viraj alışlarda yağlıolanlar tercih edilmekedir. Ayrıca gazlı amortisörler daha çok aşırı ağır ve tonajlı kasalar için daha idealdir ve yumuşaktır.
Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.
Bu süre; dizel araçlar için genellikle 20 bin kilometre, benzinli araçlar içinse 30 bin kilometredir.
Kullandıkça da bir süre sonra yumuşayabiliyor amortisörler.
Genellikle bir araçta dört adet amortisör bulunur. Bir aracın her bir tekerleği için bir adet amortisörden yardım alınır.
Arka amortisör değişimi ön amortisör değişimi ile beraber yapılır. Amortisör değişim fiyatı 60-800 lira arasında değişmektedir. Amortisörleri her 35.000 mil değiştirmek gerekmektedir. Sonuç olarak, amortisörler, binişinizi nispeten düz ve rahat tutar.
Diferansiyel Yağı Ne Zaman Değişir? Diferansiyel yağı, otomobil üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak her 50.000 ila 100.000 kilometre arasında değiştirilmelidir. Bu işi profesyonellere bırakmak çok daha kolay, temiz ve hızlı olacaktır.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
Amortisör tamiri yapılır mı? Amortisörlerde birkaç çeşitlilik söz konusudur. Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır.
Parçada meydana gelen arıza amortisör takozunun da işlevini bozarak yüksek hızlar ve virajlarda aracın yol tutuşunda olumsuz bir etki bırakacaktır.
Amortisörde en çok meydana gelen arıza yağ sızması şeklinde görülmektedir. Bu aynı zamanda bozuk ve patlak amortisörü anlamanın en iyi yollarından biridir. Araç çukura girdiğinde tekerlek aksamından fazla miktarda vuruntu sesi gelir.
Amortisör hasarı ve kusurunun belirlenmesi işlemi servis üzerinden verilmektedir. Trafik çevirmelerinde bu tarz kusurlar sorun teşkil etmemektedir.
Wd40 disk yüzeyine zarar vermez, disk yüzeyi de zımparalanmaz, balatalar sünger gibi wd40' ı emdiği için bu sorun oluşuyor, balataları değişeceksiniz sorun ortadan kalkacak. Yeni balataları takmadan önce diskleri balata spreyiyle wd40' dan iyice arındırın.
WD-40 arabanızı temizlerken yardımcı olabilir. Arabanın yüzeyinden kiri, yağı ve pisliği temizlemekle birlikte somunları ve vidaları gevşetmek ve metal parçaların paslanmasını önlemek için de kullanılır.
- WD-40 formülü hiçbir aşındırıcı madde içermeksizin çok kalın tabakalı gres yağı ve kiri, etiket ve yapıştırıcı madde kalıntılarını yüzeyden tamamen temizler. Ayrıcı oluşturduğu film tabaka ile çürüme ve paslanmaya karşı korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri