Halk arasında 'sarı serum' veya 'renkli serum' diye isimlendiriliyor. Diğeri ise ağrı kesici, antibiyotik, sakinleştirici ve vitamin katılarak hazırlanıyor. Hastalar bu karışıma 'atom' diyor.
Sarı serumun ne olduğunu bilir misiniz? Soğuk algınlığı, ishal gibi hastalıklara eşlik eden belirgin halsizliğin olası sıvı açığına bağlı olabileceği düşünülerek bu hastalara verilen içine bazı vitaminler karıştırılmış serumlardır. O vitaminler serumu renklendirir.
Litre başına 154 milimol klor (Cl)) ve 154 milimol sodyum (Na) bulundurur. Aynı zamanda serum, %99.1'i ise, su olan bir tür tuzlu su çözeltisidir. Serumun hastanelerde en en sık kullanım şekli ise, %0.9 oranında ve serumun litresi başına 9 gram tuz içeren bir çeşit tuzlu su olmasıdır.
Hastanelerde en yaygın olarak kullanılan serum tipi, görselde de izah edildiği gibi %0.9 oranında (serumun litresi başına 9 gram) tuz içerikli olan "tuzlu sudur". Buna "izotonik salin" veya "fizyolojik salin" gibi isimler veriliyor olması, onun sihirli bir iyileştirici olduğu anlamına gelmez.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, grip tedavisinde serum ve antibiyotiğin etkili olmayacağını belirterek uyardı. Büke, “Selenyum, demir ve çinko gibi vitaminler vücudun direncini ayakta tutar.
İlgili 38 soru bulundu
İlaç olarak, mide şurupları ve gerekirse ağrı kesicilerin hekim kontrolünde kullanılabileceğini ifade eden Göral, 'Doktor izniyle serum gerekli görüldüğü takdirde takılabilir.
Serum takılması, genellikle beslenme, sindirim yolu rahatsızlıklarında, kabız ya da ishal durumlarında, metabolizma bozukluklarında, elektrolit kaybı olması durumunda, ameliyat/ cerrahi işlem sonrası gerekli durumlarda, yüksek ateş, bulantı, kusma, ağrı, halsizlik, iştahsızlık yorgunluk belirtileri olan bireylere ve ...
İntravenöz sıvılar ya da “Sarı Serum” Genel kanı grip hastalarında sıvı açığı olacağı bu nedenle sıvı alımlarına dikkat etmeleri. Bu nedenle hastalara sıvı almalarının önerilmesi genel yaklaşım.
Bir kişinin sağlıklı olabilmesi için bu sıvıları oluşturan su ve elektrolitlerin belirli bir denge içinde bulunması şarttır. Sıvı-elektrolit kayıplarında, tedaviyi hızlandırıcı olarak ya da GİS (gastro-intestinal sistem) veya ağız yoluyla ilaç veya besin alınamayan durumlarda serum verilir.
Çünkü hücreler serumla takviye almaya başladıktan yaklaşık 45 gün sonra yenilenme sürecini tamamlamış olurlar. Bu da serum etkisini ne zaman gösterir sorusunun cevabıdır. Cildinizde bakımın etkileri de yavaş yavaş fark edilmeye başlar.
İntravenöz vitamin terapisi olarak da bilinen Myers Kokteyli (Enerji Serumu) kronik yorgunluk, fibromiyalji, depresyon, anjin, kas spazmı, akut astım atakları, migren gibi rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan bir vitamin terapisi olarak tanımlanır.
Serum fizyolojik, içinde %0.9 oranında NaCl yani sodyum klorür bulunan izotonik bir eriyiktir. Bu ürün, burun temizliğinde kullanılmaktadır.
İzotonik su yapımında hem normal tuz hem de kaya tuzu kullanılabilir. Uzmanlara göre daha doğal ve sağlıklı olduğu için kaya tuzu tercih edilmelidir. 1 litre su için 1 çay kaşığı tuz yeterlidir. Yaklaşık 10 dakika kaynatılan su, soğuduktan sonra burun damlası ve serum olarak kullanılabilir.
Öncelikle şunu belirteyim, bazı vitaminleri eczanelerden alıp yaptırabilirsiniz ama bağışıklık serumları eczanelerde satılmaz. Ülkemizde satışı yasal değildir. Hastanelerde de yapılmaz.
Tahmini Özel Bir hastanede Serum Takma Ücreti Olarak, 280TL ile 2.700TL arasında değişmektedir.
İstanbul içerisinde serum takma fiyatları ortalama 150-300 Türk Lirası arasında değişiklik göstermektedir. Serum takma, enjeksiyon, pansuman gibi hizmetler de bu fiyat aralığında sunulur. Evde günlük 12 saatlik serum hizmeti almanız 400-700 Türk Lirası olarak ücrete tabii tutulur.
Konusunda uzman ve lisanslı evde bakım hemşireleri tarafından gerçekleştirilir. Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış evde sağlık ve bakım hizmeti çalışanı olan bu hemşireler, yetkileri doğrultusunda hekim tarafından reçete edilmiş serum takma işlemi için eve gelerek gerekli uygulamayı gerçekleştirirler.
Enfeksiyon durumlarında uygulanan antibiyotik tedavilerinde, Ameliyat sonrası ağrı tedavisi durumlarında, Kemoterapi gören kanser hastalarının tedavilerinde, Hastaneye gitmek istemeyen, hastane fobisi olan kişilere, evde serum hizmeti gerçekleştirilebilir.
Hekim tarafından reçete edilmemiş tedavileriniz Nefes Evde Bakım tarafından Yasal olmadığı için uygulanmamaktadır. Evde serum takma işlemi için uygun gün ve saat planlaması yapılır.
Serumun kapağı kopartılarak açılır ve serum setinin plastik kısmı, serum kapağına yerleştirilir. Serum setindeki haznenin üçte biri doldurulur ve ardından serum seti açılarak setin içerisinde bulunan hava serumla doldurulur. Serum takma işleminden önce kişinin ön kolunda toplardamar bulmak gerekir.
Örneğin; retinolün AHA ve BHA içeren serumlarla kullanılması tavsiye edilmiyor. Son olarak AHA BHA serum ile uyunur mu sorusunu da yanıtlayalım! Evet, hatta bu etken maddelerin özellikle geceleri uygulanması öneriliyor.
Hastanın koluna turnike bağlanır ve iğnenin gireceği yer antiseptikli pamuk ile silinir. Damara İV tedavisinde de olduğu gibi girilir. Katater kullanılıyorsa damara girildikten sonra ve kan geldiği görüldükten sonra damarın içindeki iğne geri çekilerek çıkarılır. Plastik kısım damar içine iyice itilerek bırakılır.
HAstanın durumuna göre serumun dozajıda değişiyor. Yavaş verilmesi gereken hastalara damla ayarı iyice kısılıyor ve bir şişe 8-10 saatte tükeniyor.. Anormal bir durum yoksa standart ayar saat başı 1 adettir.
112 Evde Yalnızca Serum Taktıracağım ya da İğne Yaptıracağım Hastama Gelir Mi? HAYIR GELMEZ.
Enjeksiyon yapıldıktan 7-10 gün sonra üşüme, titreme ile ateş yükselir ve döküntü olur, eklemler ve böbrek hastalığa katılır. Bununla beraber, bu belirtiler geçicidir ve vücuttaki antijenler temizlendikçe sorun çözümlenmiş olur. Serum hastalığı benzeri reaksiyonların ise nedeni ilaçlar ve geçirilen enfeksiyonlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri