Ilk defa yaptım umarım güzel olur.2 kg incir için 7 su bardağı şeker koydum.Hem limon tozu koydum hem biraz limon sıktım.
1 kilogram olgun incir ile reçel yapmak için 3 su bardağı toz şeker eklemeniz yeterli olacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Eğer 1 kilo çilekten, çilek reçeli yapacaksanız, 4 su bardağı şeker kullanılması gerekmektedir.
İNCİR REÇELİ MALZEMELER: 1.5 kg siyah incir 1.5 kg toz şeker 750 gram su 1 tatlı kaşığı tereyağı 1/2 tatlı kaşığı limon tuzu ya da yarım limon suyu YAPILIŞI: İncirleri incitmeden yıkayın. Şeker ve suyu tencereye koyun. Reçel tencereniz büyük olsun ki çabucak oluversin reçeliniz.
Kullanılacak bir kilo taze incir yıkanıp her biri dörde bölünür. Bir kilo veya isteğe göre 700 gram toz şeker ve iki su bardağı su tencereye alınır. Kaynayınca altı kısılıp, şerbet biraz koyu bir kıvama gelene dek kaynatılır.
4 su bardağı su, 1 kg toz şeker ve karanfilleri geniş bir tencereye alın, yüksek ateşte şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırarak kaynatın.
Bazı reçellerde kullanılacak vanilya, tencere ateşten indirileceği zaman, pişen meyveye katılır. Ardından tencerenin kapağı kapatılıp soğumaya bırakılır. Kışa saklanacak reçellerin şekerlenmemesi için içine limon ya da limon tuzu katılmalıdır. Böylece şekeri kestirebilirsiniz.
İncirler akşamdan güzelce yıkanarak bir tencereye alınır. Üzerine toz şeker dökülerek bir gece bekletilir. Ertesi sabah kısmen erimiş olan şekerle beraber incirler ocağa alınarak kısık ateşte pişirilir. Kaynadıktan sonra şerbetinin kıvamı sık sık kontrol edilir ve yaklaşık 30-35 dakika kısık ateşte pişirilir.
Eğer yapım aşamasında koyulaşmadığını fark ederseniz, kaynayan reçelin içerisine elma ekleyin. Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır.
Kuru İncir Reçeli Tarifi İçin Malzemeler
4 lt su, 4 kg kuru incir, 3 kg ya yakın şeker. Once su ve şeker kaynatılır 5 dk kadar.
İncirler akşamdan güzelce yıkanarak bir tencereye alınır. Üzerine toz şeker dökülerek bir gece bekletilir. Ertesi sabah kısmen erimiş olan şekerle beraber incirler ocağa alınarak kısık ateşte pişirilir. Kaynadıktan sonra şerbetinin kıvamı sık sık kontrol edilir ve yaklaşık 30-35 dakika kısık ateşte pişirilir.
500 gram kuru incir. 5 su bardağı (1 litre) su. 3 bardak (500 gram toz şeker) 2 yemek kaşığı susam.
Reçele ne kadar şeker eklemeniz gerektiği konusunda ise en doğrusu tariften, reçeteden şaşmamak. Ancak şu denklemler de sıkıştığınızda sizi kurtarabilir: Çok tatlı meyvelere kullandığınız meyve oranı ile eş değer miktarda toz şeker ekleyin. Az tatlı meyvelerde bu oranı 1,5 katına, ekşi meyvelerde ise 2 katına çıkarın.
Eğer marmelat yapmayacaksanız mutlaka sert şeftali seçin, yoksa reçeli kaynatırken şeftaliler erir. 1/1 ölçü yani 1 kilo şeftaliye 1 kilo toz şeker kullanabilirsiniz.
🍑 Normalde reçele 1 kilo meyve için 1 kilo şeker konulur.
Reçelleri kavanozlara aktardıktan sonra kapaklarını hava almayacak şekilde kapatın ve kavanozları ters çevirin. Dinlenen reçelleri serin ve kuru bir ortamda saklamanız gerekir. Kiler veya orta ısıdaki buzdolabı, reçel saklamak için en ideal alanlardır.
İncirler yumuşayıncaya yarım limon suyu ya da bir iki tane limon tuzu ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.
Bekleyen incir ocağa alınıp kısık ateşte bir saat kadar pişirilir. Reçelin kıvama geldiğini anlamak için tanesiz tarafından bir kaşık alınıp bir tabağa dökülüp soğuması beklenir. Soğuyan reçel su gibi akmayacak kıvamdaysa reçelimiz olmuş demektir.
İncirlerin üzerine toz şekeri ve suyu ilave edin. İncir reçelinizi ocağınızın üzerinde kısık ateşte kaynamaya bırakın. Not: İncirlerin zedelenmemesi için kesinlikle karıştırmamanızı öneriyoruz. İncir reçeliniz kaynamaya başladığında verdiğimiz ölçü doğrultusunda içerisine tereyağı ilave edin.
Püf Noktası
*Taze ve olgun incirler tercih edin. *Şeker oranını incirlerin tatlılık oranına göre artırıp, azaltabilirsiniz. *Reçeli biraz kaynattıktan sonra geniş tepsilere dökerek ve üzerini tülbentle örterek güneş altında koyulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Bu kadar lezzetli olan bir meyve oldukça hassas ve aslında kısa sürede tüketilmesi gereken bir meyvedir. Farklı saklama koşullarıyla incirin raf ömrünü uzatabilirsiniz. Bu yöntemler buzdolabında ya da buzlukta saklama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri