Zamanla yaylar eskiyebilir. Söz konusu eskime, aşınma, kırılma, kopma, gevşeme ya da sertleşme şeklinde olabilir. Böyle durumlarda helezon yay değişimi yapılır.
Bu durumda da savurma, kasise girince sert darbe hissetme gibi durumlar oluşabilir. Ya da araçta bir tarafa yatma dediğimiz denge kaybı, normalinden çok daha fazla savurma dışında süspansiyon sisteminden gelen tuhaf sesler helezon yayların arıza belirtileri arasında sıralanabilir.
Helezon Yay Ömrü
Genel olarak ise 150.000-200.000 km aralığındaki tüm araçların amortisör ve yay setlerini kontrol ettirmeleri tavsiye edilir. Kırılan, deforme olan, esnekliğini kaybeden ve kısalan yayların yenisi ile değiştirilmesi gerekir.
Helezon yayı arızası:
Aracınızın kullanım şekline göre ani frenler, virajlı yollarda sık sürüşler gibi durumlar sonrasında helezon yayı yüksekliğini kaybetmeye başlar. Esnekliğini kaybetmeye başlayan helezon yayı görevlerini gerektiği şekilde yerine getiremez.
Yatakta gıcırdama sesinin olması genellikle yatağın veya bazanın yaşlandığını ve yıprandığını gösterir. Bu, genellikle yaylı yataklarda veya bazalarda yayların zamanla aşınması ve gevşemesi sonucu olur.
İlgili 28 soru bulundu
Ek olarak, direksiyon simidini döndürürken çıkan gıcırtı sesi de amortisörün aşınmış veya gevşek olduğunun bir göstergesi olabilir. Düzensiz bir şekilde aşınmış bir montaj parçasından kaynaklanabilecek, tekrarlanan bir şok sesi de duyabilirsiniz.
Spor ayakkabılarında meydana gelen gıcırdamanın genellikle nedeni ayakkabı iç kâğıdı kaynaklıdır. Bir miktar bebek pudrası ayakkabı iç kağıdı çıkarıldıktan sonra ayakkabının içine uygulanarak problem çözülebilir.
Kullanım sıklığına bağlı olarak yaylar zamanla ya gevşer ya da sertleşir. Bu yayların esnemesini zorlaştırır.
Kesilen yaylar direncini kaybettiğinden kırılma riskine yol açıyor. Ayrıca boyu kısalan yaylar, amortisör çanaklarının arasını dolduramadığı için amortisör kendi işlevini olması gerektiği gibi yerine getiremiyor ve üzerine yük almaya başlıyor.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
Amortisörün Ömrü Ne Kadardır? Binek araçların rutin kontrollerine 20 bin kilometreden itibaren girse bile aslında amortisörlerin ömrü ortalama 60 bin kilometredir.
Helezon yay; amortisör sisteminin ya da daha çok kullanılan biçimiyle süspansiyon sisteminin etrafını saran ve aracın yolda stabil kalmasını sağlayan yay sistemine verilen isimdir. Bu yay sisteminin görevlerinden biri de aracı sarsıntılara karşı korumaktır.
Helezon yay, arabanın parçaları arasında bulunur.
Helezon konveyörün taşıma ve boşaltma işlemlerinde çalışma düzeni dökme malzemenin istenilen yere aktarımını sağlama düzenidir. Yük bindirme ve yük indirme işlemlerinde sıklıkla tercih edilen silolardan malı nakliye yapacak araçlara da doğrudan taşıyabilmektedir.
Helezon Get Lastiği ya da Helezon Yükseltme Takozu, helezon yayının olması gereken yüksekliğe ulaşması için kullanılan bir süspansiyon parçasıdır. Helezon get lastiği plastik veya kauçuktan imal edilmiş bir parça olmakla birlikte, helezon yayını istenilen yüksekliğe ulaştıracaktır.
Önerdiğimiz markalardan spor yay almanız halinde muayeneden rahatlıkla geçebilirsiniz. Fakat aracınızın orijinal yaylarını veya mevcut spor yaylarını kesmek, ısıtmak veya presletmek gibi işlemler yapılırsa, muayenede ağır kusur sayılacaktır.
Spor yay kullanımı araca kesinlikle zarar verecek olan bir sistem değildir.
Spor yayların da konfora olumlu etkisi olduğunu söylemek mümkündür. Bu yaylar aracınızın orijinal süspansiyon sistemine göre üretildiği için, amortisörünüzü yormaz ve sekmeye sebebiyet vermez. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli konu ise spor yay kullanırken aracınızın jant ölçüsünü büyütmemenizdir.
300-400 derece de 6-8 saat bekletirseniz gerilimi düşücektir.. biraz yumuşar, kırılma riski orjinalinden daha az olur ancak nie böyle birşey istiyorsunuz anlamadım, aracın altını vurma ihtimali artar..
Amortisör sönümleme elemanıdır. Bizim araçta amortisörlerin üzerinde takozlar var çok fazla yük bindiğinde bunlar patlıyormuş ondan kaynaklı olabilir. Amortisörün üzerinde yük yok ki amortisör patlayınca araba çökmez.
Parça, konumu itibariyle dışarısı ile de temas halindedir. Bu yüzden kauçuk contanın içi yoğun toz kalıntısıyla baş başa kalır. Bu da ses oluşumunun nedeni olarak karşımıza çıkar. Yağ Eksikliği aracınızın kapısında sese yapar.
Makine yağını pamuk ve selpak yardımı ile menteşelerin içine kolayca akıtabilirsiniz. durumlarda bu işlemi zeytin yağı ile yapabilirsiniz. gıcırdamasının önüne geçmiş olacaksınız.
Nem, ayakkabıların birbirine sürtünmesi durumunda sıkışabilir ve gıcırdama sesi çıkartabilir. İç tabanın altında biraz bebek tozu veya talk pudrası çalkalamak nemin giderilmesine yardımcı olacaktır. Gıcırdayan ayakkabılarınızın altına zımpara sürmeniz, gürültünün son bulmasında faydalı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri